Acasă Opinii VORBESTE LUMEA, VORBESTE

VORBESTE LUMEA, VORBESTE

184
0

VORBEŞTE LUMEA, VORBEŞTE

Fotbalul ca şi politica se face cu specialişti şi cu mase. Acestea nu se pot chema mase de nespecialişti, deoarece apariţia unor pricepuţi cu atestări şi faimă nu evidenţiază neapărat ignoranţa celor mulţi. În politică, masele cad adeseori în eroare. În fotbal greşesc numai nespecialiştii. Masele au întotdeauna dreptate. În politică, specialiştii sunt aleşi şi totodată, angajaţii maselor. În fotbal, relaţia dintre marele public şi specialişti e una indiferentă.
Am făcut această lungă introducere, deoarece specialiştii din fotbal, în primul rând cei care se exprimă frecvent la radio şi televiziune, au tendinţa să se poarte ca nişte lideri, învinuind masele de tot felul de slăbiciuni. Mai întâi că reacţia publicului nu e niciodată o cauza ci un efect.
În tribunele stadioanelor din Europa vedem o lume matură, nu una de adolescenţi. Media de vârstă a publicului e, în străinătate, cu mult mai mare decât aceea a publicului ,,Naţionalei” noastre. A fi spectator este o îndeletnicire onorabilă. La noi însă, publicul matur refuză o competiţie marcată profund de unele jocuri strategice unde unele puncte sunt din timp amanetate, iar rezultatele sunt deseori previzibile.
Fotbalul românesc de astăzi e numai treaba specialiştilor. Publicul jignit prea adesea, răspunde în singurul fel eficient: şi-a dat demisia. Să presupunem că într-o vineri, sâmbătă sau duminică toate stadioanele noastre ar fi pline. Specialiştii ar rămâne cu gura căscată şi n-ar şti să spună ce se întâmplă. Normalul ar părea anormal, şi asta fiindcă ei ştiu de câte ori au minţit publicul.