Un an cu Pintilie, un an de băşcălie
Un amplu material, un veritabil rechizitoriu al modului cum Asociaţia Judeţeană de Fotbal Vâlcea a fost şi este condusă, trebuia realizat acum, înaintea Adunării Generale convocate ilegal, prin încălcarea statutului propriu. Deja în prima pagină prezentăm faptul că, din acest punct de vedere, Adunarea Generală este ilegală, dar se va ţine şi aşa, pentru că acoliţii şefului AJF Vâlcea şi juriştii din conducere fac figuraţie, probabil din neştiinţă sau din rea-credinţă. În cele ce urmează o să luăm punct cu punct aspecte ce au fost fie ilegalităţi, fie lucruri imorale, fie situaţii ce au generat suspiciuni legate de corectitudinea conducerii AJF Vâlcea, ce-l are în frunte pe Constantin Pintilie.
La Cupa României, primele nereguli
Desigur, unii se vor aştepta ca, avându-l o vreme pe colegul nostru Florin Mănoiu în structurile AJF Vâlcea, să închidem ochii la greşelile sale. Nicidecum! Colecţia ziarului Arena stă mărturie faptului că la stabilirea meciurilor din Cupa României la fotbal în sală, ediţia de anul trecut, trei echipe s-au calificat direct în fazele superioare. Acestea au fost Unirea Tricolorul Goleşti (preşedinte Florin Mănoiu), Dinamo Rm. Vâlcea (vicepreşedinte Florin Mănoiu) şi FC Govora (sponsor în 2007, acelaşi Florin Mănoiu). Cele trei echipe au fost scutite de un tur preliminar fără ca preşedintele Pintilie, care se putea autosesiza după cele publicate în Arena, să ia vreo măsură.
Viza la medicina sportivă şi nu prea
Fără a se consulta cu reprezentanţii echipelor, preşedintele Pintilie a decis să introducă în ROAF Vâlcea obligativitatea vizelor medicale puse de către medicina sportivă. Informaţia s-a făcut publică în ARENA pentru că pe vremea aceea secretarul general oferea informaţii presei, iar echipele au luat act cu indignare de această decizie. Alte judeţe, se poate verifica, folosesc la Liga a V-a viza medicului de familie pentru fotbalişti, asta în situaţia în care într-un judeţ nu există prea multe cabinete de medicină sportivă. Preşedintele AJF n-a ţinut cont de interesele echipelor şi a procedat în spiritul intereselor private a celor ce au beneficiat de banii negri cu care s-au plătit vizele medicale. A fost şi este o mare băşcălie făcută de conducerea AJF Vâlcea, special de preşedintele Pintilie care s-a ocupat singur de strânsul banilor negri şi de punerea vizelor, după cum am aflat din mai multe surse sigure, respectiv de la trei preşedinţi de club care ne-au declarat că mergeau la AJF, lăsau legitimaţiile şi banii, revenind după o zi două pentru a-şi lua legitimaţiile fără a primi vreo chitanţă pe banii lăsaţi şi fără ca jucătorii să fie în realitate consultaţi. Cazul, extrem de grav, se pare că a fost deja reclamat la Procuratură, la Colegiul Medicilor şi la alte instituţii din judeţ. Despre aceste nereguli ştiu chiar şi cei din anturajul preşedintelui Pintilie şi nu au curajul să ia atitudine. Tot neoficial am aflat că la Adunarea Generală ilegală din 8 februarie 2008 se încearcă renunţarea la acest mod de lucru şi să se spună de către conducerea AJF că echipele vor fi obligate să cheltuiască mai mult cu medicina sportivă din cauza ziarului ARENA, care a demascat neregula (deci nu din cauza celor care o fac sau a celor ce ne-au reclamat ilegalităţile). În realitate ARENA solicită un singur lucru: să se revină la normalul existent atâţia ani înaintea venirii la putere a preşedintelui Pintilie: vizele medicale pentru Liga a IV-a să se pună la medicina sportivă, restul la medicii de familie.
S-au ridicat suspendările să fie scandal!
Ca să poată fi ales preşedinte, Pintilie a mai făcut o băşcălie: a promis tuturor echipelor din fotbalul judeţean că le va anula etapele de suspendare dictate tuturor jucătorilor. A fost o amnistie parţială, pentru că s-au anulat doar etapele de suspendare, nu şi amenzile. Scopul acestei decizii n-a fost doar de a se pune bine cu echipele ca să ajungă preşedinte al AJF Vâlcea, ci şi să poată recupera bani pe care predecesorii săi, Neacşu şi Persu, nu-i încasaseră. Din acest punct de vedere Pintilie a rotunjit de două ori conturile AJF Vâlcea: mai întâi prin recuperarea amenzilor (pentru că unii dintre ei nu le mai plătiseră şi nici nu mai aveau de gând să o facă), apoi prin faptul că ştia despre recidivişti că nu se vor putea abţine. Acesta a fost planul său diabolic: de a recupera o dată banii, apoi să-i amendeze din nou la următoarele abateri. Într-un fotbal curat din care ar fi dispărut scandalagii, cui i-ar mai fi aplicat AJF-ul amenzi?
Dacă cineva ar avea acces la evidenţele AJF Vâlcea (şi dacă ar exista astfel de evidenţe) s-ar vedea că mulţi dintre cei graţiaţi anul trecut au mai trecut cel puţin o dată pe la Comisia de Disciplină. De ce n-a vrut Pintilie să fie linişte în fotbalul judeţean şi a preferat să fie băşcălie? Nu ne va spune!
Din patru „căcănari” a fost ales unul
La Adunarea Generală din februarie 2007 s-a ales şi vicepreşedintele care urma să ocupe postul vacant după alegerea ca şef a lui Pintilie. ARENA a bănuit încă de pe atunci că sunt „cărţile” făcute pentru Nae Chiriţă. Spijinul oferit de acesta conducerii AJF trebuia să i se întoarcă sub o formă. Nu se putea altfel decât prin promovarea sa ca vice alături de fostul colegul său de arbitraj, Viorel Neacşu. Preşedintele Pintilie a făcut din nou băşcălie şi la remarca noastră că cei patru candidaţi aveau prima literă a numelui „C” a spus că în cursa pentru un loc de vice s-au înscris „patru căcănari”. Ceilalţi trei, alături de Chiriţă, numiţi astfel de Pintilie au fost Nicu Croitoru, Sandu Crânguş şi Mitică Cumpănaşu. Ultimii doi s-au bătut pentru ultimul loc, în timp ce Croitoru a beneficiat, după cum spuneau pe vremea aceea unii reprezentanţi de echipe, de o anticampanie virulentă chiar din partea conducerii AJF. „Ce facem aici? Nicu Croitoru vice, Liliana Croitoru secretară şi fiul lor arbitru? Păi ce, AJF-ul a ajuns AF Croitoru? Vedeţi cum faceţi şi mai bine votaţi-l pe Chiriţă!” – ne-a spus delegatul unei echipe că a fost îndemnat de către unul dintre actualii şefi ai fotbalului judeţean. În altă ordine de idei, Nicu Croitoru nu putea fi niciodată ales la AJF Vâlcea atâta timp cât este actuala conducere şi el a făcut imprudenţa să spună că atuul său este corectitudinea. Păi, să fim serioşi, cine vroia corectitudine? Croitoru a pierdut pe mâna sa făcând imprudenţa să spună că va fi corect într-o instituţie în care aranjamentele şi incorectitudinea sunt la rang de cinste.
Observatori primiţi ca să fie daţi afară
La începutul anului 2007, în structurile AJF Vâlcea puteau activa 35 de observatori de fotbal. Dintre aceştia erau 6 în lotul federal (observatori FRF), alţi 17 la Liga a IV-a şi 12 la Liga a V-a. Structura era „moştenită” de Pintilie după mandatele lui Persu şi Neacşu. Pentru a da impresia că este o fire deschisă şi un bun conducător, Pintilie a acceptat să mai primească în structuri alţi minim 10 observatori. Lista pusă în februarie 2007 la dispoziţia presei cuprindea o serie de observatori pe care Pintilie îi ţinea în evidenţe doar de dragul de a părea că are un corp puternic şi serios de observatori. Între timp, mulţi dintre aceştia fie n-au primit nici o delegare, fie au fost îndepărtaţi, fie au preferat să nu intre în băşcălia fotbalului judeţean. Este vorba de nume de oameni integri, unii mai cunoscuţi, alţii mai puţin cunoscuţi, dar şi câţiva controversaţi. Vă lăsăm să-i catalogaţi dumneavoastră după cum doriţi. Este vorba de Dumitru Lovin, Teo Ţarălungă (ba primit, ba îndepărtat), Daniel Diaconu, Andy Ionescu, Dumitru Ghiţă, Marian Leţa, Emilian Cherciu, Nicolae Ionete, Mihai Rădulescu, Gheorghe Caloianu, Ion Vasilescu, Octavian Mociofan, Dumitru Cumpănaşu, Constantin Dina, Marin Zidar şi Nicolae Văduva.
Un alt aspect demn de semnalat a fost acela că s-a ridicat interdicţia părinţilor de arbitri de a mai fi observatori. S-a făcut asta şi pentru aducerea ca observatori a unor foşti arbitri.
Primele meciuri, primele mici probleme
Sezonul de primăvară a debutat anul trecut cu meciurile din Cupa României. După partida de la Tomşani dintre Unirea şi Petrolul II Drăgăşani, preşedintele oaspeţilor l-a criticat în termeni duri pe centralul Hoarcă. Acesta a sfârşit prin a se supăra nu pe prestaţia sa, nici pe cel ce l-a criticat, ci pe presă pentru că şi-a făcut datoria şi a permis unui conducător de club să-şi exprime nemulţumirea. Alte mici incidente s-au produs la Costeşti, acolo unde a evoluat Genesis Brezoi. Au fost, e drept, doar focuri de paie…
Cât mai durează mandatul juristului Neacşu?
La Adunarea Generală din 2007, după alegerea ca vicepreşedinte a lui Chiriţă, preşedintele Pintilie a făcut băşcălie cu delegaţii din sală propunându-le să-i reînnoiască lui Viorel Neacşu mandatul cu încă patru ani, deşi el avea deja un an şi jumătate la conducere. Delegaţii, fără să realizeze exact pentru ce au votat – fapt confirmat după Adunare de mai mulţi dintre cei prezenţi – au ridicat mâna, însă, se pare, decizia lor nu ar fi consemnată în procesul verbal. Secretarul general din vremea aceea, Florin Mănoiu, a refuzat mereu să ne spună dacă s-a validat sau nu o asemenea aberaţie ce încalcă art. 32 din statutul AJF. În statut se spune că un vicepreşedinte are mandat de patru ani. Neacşu a fost ales în noiembrie 2005 şi, prin urmare, ar fi normal ca mandatul său să se termine în toamna anului 2009.
Nu s-a mai auzit nimic de selecţionata AJF
O băşcălie marca Pintilie a fost prezentată la Adunarea Generală de anul trecut. Atunci a spus şeful AJF că va înfiinţa o selecţionată a fotbalului judeţean iar aceasta va susţine meciuri de verificare cu grupări din eşaloanele superioare. Brânză bună în burduf de câine pare să fi fost această idee pentru că în loc să se pună în aplicare pentru ca cei mai buni fotbalişti de la Liga a IV-a să se afirme, selecţionata s-a făcut pentru câteva jocuri terminate cu protocol. Un oficial al AJF ne-a spus că s-a cumpărat şi echipament, doar aşa de dragul de a se cheltui banii, pentru că tricourile şi şorturile ar sta sub cheie în biroul preşedintelui, fără a fi folosite de nimeni. Atunci de ce şi de cine au fost cumpărate? De băşcălie!
A introdus birocraţie la schimbarea jucătorilor
Cu toate că se ştie cum oamenii de fotbal de la judeţ sunt şi mamă şi tată pentru echipele lor, preşedintele Pintilie le-a mai pus pe cap lor şi arbitrilor o nouă sarcină: să completeze bileţele cu schimbările jucătorilor. Totul a plecat de la un meci în care antrenorul Mangalagiu a greşit şi, obişnuit ca la meciurile juniorilor, a făcut cinci schimbări în loc de patru. Aşa s-au introdus nişte hârtii pe care arbitri sau delegaţii trebuie să le aibă la ei fără nici un folos. Dovada băşcăliei ne-a fost dată de meciul Unirea Tomşani – Retro Bărbăteşti. Acolo s-au schimbat juniorii cu seniorii, iar hârtiile respective s-au pierdut. De ce? Ca să se poată da rezultatul dorit de şeful AJF!
Minerul Costeşti şi-a bătut joc de competiţie
Se pare că între şeful AJF şi conducerea echipei Minerul Costeşti era un aranjament din moment ce Pintilie a aprobat amânarea unei partide pe motiv că terenul de lângă Mânăstirea Bistriţa ar fi ocupat de un campionat şcolar special. Aprobarea amânării trebuia să o dea şeful Comisiei de Competiţii, însă acesta nu mişcă în front în faţa preşedintelui. Singurul care a îndrăznit să demaşte ilegalitatea a fost secretarul general Florin Mănoiu. Acesta, naiv, a dorit să ofere elevilor de la Bistriţa câteva diplome şi mingi, mergând la Costeşti. Acolo a constatat că terenul era gol, că nu era vorba de nici un campionat şcolar. În realitate jucătorul-delegat al echipei Minerul era plecat cu iubita sa pe Valea Prahovei şi a minţit. Unii spun că Pintilie a tăcut şi nu a luat nici o măsură cu vinovaţii, dar de la acel meci au început să i se tragă necazurile echipei Minerul, aceasta terminând prin a retrograda din Liga a IV-a. Băşcălia de la Costeşti a fost trecută, însă, cu vederea de şeful AJF, care l-a scos vinovat pe Mănoiu pentru că a descoperit adevărul.
Stanca a aflat de un blat şi a fost exclus?
O decizie şoc luată de Pintilie a fost aceea de a-l exclude pe arbitrul Gică Stanca. Controversat şi contestat de mulţi oameni de fotbal din judeţ, Stanca nu a fost exclus pentru vro greşeală făcută de el în vreun meci. Se pare că adevăratul motiv a fost acela că a aflat despre conducerile echipelor pe care urma să le arbitreze că au aranjat să facă un blat. A vrut să-i anunţe şi pe ceilalţi arbitri din brigadă pentru ca împreună să meargă la AJF şi să dea neregulile în vileag. Imediat Pintilie a luat decizia de a-l exclude pe Stanca. Motivele reale se ştiu, dar probabil că şeful AJF va face din nou băşcălie şi va inventa el motive închipuite dacă va trebui vreodată să dea socoteală pentru faptele sale. Stanca intrase în dizgraţia unui vice AJF pentru că se opusese delegării unui arbitru care nu terminase cursurile de arbitraj.
Pintilie e vinovat de „războaiele” din judeţ
Într-un singur week-end am avut parte de violenţe fără precedent la mai multe meciuri organizate de AJF Vâlcea. La Zătreni, de exemplu, arbitrul Joiţa a fost bătut şi scos o vreme din arbitraj de către un jucător din categoria celor „graţiaţi” de Pintilie la alegerea sa ca preşedinte. Dacă Pintilie respecta deciziile Comisiei de Disciplină şi nu anula suspendările, poate că incidentul nu mai avea loc. La Voiceşti s-au dus lupte grele, s-a aruncat cu pietre, a fost, cum se spune, vărsare de sânge, iar oficialii şi oaspeţii au plecat din localitate însoţiţi de forţele de ordine ale jandarmilor, observatorul fiind nevoit să sune la 112. Vinovaţii adevăraţi sunt Pintilie, şeful de la Competiţii şi oficialii AJF din sudul judeţului pentru că au permis să se joace fotbal la Voiceşti, unde nu sunt asigurate minimul de condiţii (nu erau vestiare, nu exista gard…) Fidel principiului de a căuta vinovaţi în altă parte, Pintilie a făcut băşcălie de observatorul Costel Dina şi l-a exclus din activitate. În aceeaşi zi cu scandalul de la Zătreni, preşedintele Pintilie a avut un comportament ciudat şi a urmărit meciul Dinamo Vâlcea – Energia Malaia pe furişi, de pe digul Oltului. La finalul jocului, provocaţi de unii jucători şi spectator, oficialii şi jucătorii ambelor echipe s-au încăierat pe teren, violenţa mutându-se în tribună. O mare parte din vină o are conducerea AJF. Preşedintele a stat ascuns ca un mişel departe de scandal, iar unul dintre vicepreşedinţi, prezent la joc, n-a izbutit să ia măsurile necesare pentru a nu se produce incidente. În fine, la Slătioara a fost delegat un arbitru contestat despre care se spune că este susţinut de relaţia de prietenie a tatălui său cu un vice AJF şi de vedrele de vin bun din sudul judeţului. Arbitrului i s-a smuls ecusonul şi i-a fost băgat în chiloţi, scandalagii încercând chiar şi sechestrarea arbitrilor la vestiare, după meci. Şi în acest caz Pintilie trebuia să intervină de mult şi să vadă că meciurile arbitrate de un anumit tânăr „de perspectivă” sunt de fapt terminate cu scandaluri, cu contestaţii, cu băşcălie.
„Talibanul” a vorbit, dar n-a spus nimic
După seria de scandaluri şi băşcălii relatate mai sus, dar şi a altora prezentate în final pe scurt, preşedintele Constantin Pintilie a ţinut o conferinţă de presă. Faţă de toate aceste violenţe fără precedent petrecute în fotbalul vâlcean condus de el, Pintilie a găsit vinovaţi de unde vreţi şi de unde nu vreţi. În opinia sa toţi erau vinovaţi, presa mai ales pentru că nu ascunde scandalurile. Doar el, „Talibanul”, este curat ca lacrima şi se făleşte că este susţinut de peste 80 de echipe afiliate la AJF Vâlcea. Păi, haideţi să vă reamintim câteva situaţii de tot râsul din cele spuse presei de către Pintilie:
– a afirmat că urmare a violenţelor existente, se va merge până la excluderea echipelor din campionat. În realitate nici o echipă n-a fost măcar depunctată, ca să nu mai vorbim de excludere!
– a spus că Neacşu a relatat totul de la un meci cu incidente din Râmnic, dar nu s-au lauat totuşi măsurile ce se impuneau la Comisia de Disciplină.
– a spus că arbitrul Stanca şi observatorul Cumpănaşu au fost excluşi pentru fapte grave comise de aceştia, dar nu a spus concret care ar fi acestea.
O altă băşcălie marca Pintilie a reprezentat-o desele şedinţe cu reprezentanţii echipelor. Chipurile, ca să afle de problemele existente. În realitate frecţie la picior de lemn. Păi, de exemplu, Marian Matei a cerut la o astfel de şedinţă demisia lui Tomoiagă de la CJA. Din câte am aflat, nu doar că nu a luat o astfel de decizie, ci a ignorat-o total, făcând scandal atunci când Mănoiu a introdus cererea lui Matei pe ordinea de zi a Biroului Executiv.
Mascarada şedinţelor nu mai ţine la delegaţi
Cu o mică atenţie, cu mulţi bani cheltuiţi pe protocoale, Pintilie a organizat „şedinţe de lucru” cu delegaţii echipelor. La Râmnic i-a invitat la Sala Sporturilor pentru a discuta discuţii. La Drăgăşani, deşi i-a ademenit cu aperitiv, friptură şi vin, au fost mai mulţi oficiali AJF decât reprezentanţi de echipe. Râsul lumii a fost la Cernişoara, atunci unde vicele din zonă i-a invitat pe toţi delegaţii, dar n-au venit decât doi precum şi cei ai unor echipe ce se aflau în localitate pentru un turneu amical (memorial). Până la urmă pe vreo câţiva i-a adunat la Horezu, cel mai interesant punct de pe ordinea de zi fiind protocolul organizat la un local din Treapt. Culmea a fost că la o astfel de şedinţă Pintilie nu s-a mai prezentat, trimiţându-i în locul lui pe secretarul general Florin Mănoiu şi pe şeful arbitrilor, Grigore Tomoiagă. Delegaţii s-au adunat atunci într-un număr mult mai mare şi păreau mai mulţumiţi de discuţiile purtate cu subalternii preşedintelui. După cum ne-a spus un delegat de echipă, atunci nu s-a mai organizat protocol cu mare cheltuială, ci s-a stat doar la o bere, prieteneşte, pe care şi-a plătit-o fiecare. Unul dintre delegaţi a afirmat atunci că Mănoiu ar conduce mai bine AJF-ul decât Pintilie, iar „vrăjeala” asta a ajuns la urechile preşedintelui care a luat-o imediat de bună şi l-a băgat în şedinţă imediat pe secretarul general, atenţionându-l că dacă vrea să-i ia locul va fi foarte greu şi că îl va da afară dacă va afla că mai dă informaţii presei.
Beţia semifinalelor, filmată de un vice al AJF?
Cel mai ruşinos episod din istoria recentă a fotbalului judeţean s-a petrecut la Stadionul Municipal cu ocazia semifinalelor Cupei României. Protocolul pregătit pentru conducerile echipelor şi pentru jucători s-a diminuat considerabil. Primi doi şefi ai fotbalului judeţean s-au îmbătat, s-au făcut muci. Pintilie clătinându-se, ţinându-se de gard să nu cadă, pupând pe toată lumea în stânga şi-n dreapta şi strigând după primarul de la Popeşti: „Nu plecaţi! Avem protocol, avem un vin bun… mai avem şi friptură…” – aceasta este imaginea unui fotbal vâlcean în care unii bagă bani ca sponsorizări, iar banii nu ajung la echipe. Scandal a fost pe teren unde primarul Şerban a pus eşecul echipei sale pe seama arbitrului Comănescu, iar un alt scandal ne-a fost relatat de către un observator din Drăgăşani care a fost prezent la semifinale pe post de şofer al vicepreşedintelui AJF Vâlcea. Potrivit celor spuse, cineva din conducerea AJF l-a filmat cu telefonul mobil pe Pintilie beat turtă, iar pe un alt observator din sudul judeţului l-a abandonat vicele AJF pe câmp, pe la Tătărani, în toiul nopţii, pe la orele 2-3! Unul dintre puţinii oameni lucizi, prezenţi la „noaptea ororilor” de la stadion, a fost Gheorghe Caloianu. Dacă domnia sa va avea curajul să spună public adevărul, atunci am afla multe despre comportamentul şi caracterul celor ce au ajuns să conducă fotbalul vâlcean. De asemenea am aflat şi cine este observatorul abandonat în toiul nopţii pe câmp, la Tătărani, de vicele AJF Vâlcea, dar în cazul său e greu de crezut că va avea vreodată curajul să vorbească despre umilinţele la care a fost supus.
Toţi au văzut blaturile, doar AJF-ul nu!
În ultimele trei etape din campionatul trecut s-au făcut blaturi şi aranjamente cât într-o viaţă de om. Cei prezenţi la meciurile echipelor Vartex Rm. Vâlcea, Unirea Tomşani sau Forestierul Băbeni pot să confirme. Băbenarii au scăpat de retrogradare după ce adversarii au jucat cu rezervele şi au făcut figuraţie. Observatorul, membru în Comisia de Disciplină, nu a văzut., dar cei din tribună şi-au dat seama. La Fedeleşoiu, echipa gazdă îşi bagă singură mingea în poartă iar jucătorii din atac sar peste minge ca să nu provoace înfrângerea oaspeţilor. Totul sub ochii indulgenţi a „incoruptibililor” Cătălin Buşi (arbitru) şi Doru Coca (observator). Singurul care a făcut greşeala să spere în corectitudine a fost secretarul general Florin Mănoiu. Acesta a mers la preşedintele Pintilie şi i-a propus ca în baza declaraţiilor luate de la arbitru, observator şi de la doi jucători care promiteau să vorbească, să se aplice regulamentul. Pintilie a luat foc şi a răbufnit la adresa lui Mănoiu: „Aici nu eşti la tine la ziar să faci tu pe corectul. Nu ne putem permite să ne batem joc de două echipe, indiferent ce au făcut. Dacă a fost blat, să-l demaşte alţii interesaţi. De ce nu au fost ăia de la Costeşti sau de la petrolul II Drăgăşani să filmeze să aducă probe. Nu e treaba noastră să ne băgăm!” …Şi rezultatele suspecte au continuat în ultima etapă: Băbeni a învins la Tomşani, Olteţul a făcut egal cu Hidro, iar FC Govora a învins „dramatic” pe FC Vartex..
Semnături pentru demitere, un „fâs” de la Costeşti
Victima propriilor greşeli (să nu uite că a amânat meciul cu Hidroelectra ca să se plimbe Peştereanu), echipa Minerul Costeşti a fost răpusă şi de blaturile din Liga a IV-a. Când Cristi Petrescu de la Costeşti a aflat de la un oficial AJF din zona Horezu că Pintilie ştie de toate meciurile trucate şi de blaturi, a vrut să strângă semnături pentru demiterea lui Pintilie. N-a mai făcut-o pentru că avea surpriza să constate că însuşi delegatul echipei sale n-ar fi semnat! A trecut mai bine de o jumătate de an de atunci şi Petrescu nu are nici cinci semnături. Nimeni nu vrea schimbarea lui Pintilie pentru că acesta şi-a creat între timp relaţii de cârdăşie cu cei mai mulţi dintre delegaţi, nici unul neavând curajul să-l critice pe şeful AJF.
Ultima etapă, record de meciuri nedisputate
O situaţie rar întâlnită în fotbalul vâlcean s-a produs în ultima etapă. Ba pentru că jucătorii au trebuit să meargă la o nuntă, ba pentru că n-au avut asistenţă medicală, ba de una, ba de alta, nu mai puţin de 18 echipe (adică aproximativ 25 la sută din cele angrenate în competiţie) nu au jucat. Desconsiderarea competiţiei poate reprezenta forma de protest prin care cluburile au înţeles să-i arate lui Pintilie că întrecereile conduse de el au ajuns de băşcălie.
O promovare ratată sărbătorită la Drăgăşani
La Drăgăşani, pentru promovarea fotbalului în judeţ, s-a organizat finala Cupei României. N-a fost aşa de tare meciul din teren cât cheful de după la care au participat mai multe persoane ce nu aveau treabă cu AJF-ul şi care au încărcat nota la maximum. Cenzorul Pistol ar trebui să ne spună sumele. Oricum, cheful s-a lăsat cu repetiţie după meciul de baraj disputat la Caracal. Dacă în urmă cu un an Pintilie, ca vicepreşedinte al AJF, îl critica pe preşedintele Mihai Persu că nu a însoţit campioana la meciul de baraj, de data aceasta pe preşedintele Pintilie nu a avut ce vicepreşedinte să-l critice, toţi cei din conducerea fotbalului judeţean fiind prinşi din greu cu un nou chef… tot la Drăgăşani. S-a sărbătorit ratarea promovării de către campioana Sportul Rm. Vâlcea, cheful fiind, desigur, tot pe banii AJF.
Ion Câlea, complicele minciunilor lui Pintilie
Disperat ca nu cumva încă din vara lui 2007 delegaţii echipelor să-i ceară socoteală şi să se revolte împotriva sa, Pintilie l-a chemat la Adunarea Generală pe liderul PSD Vâlcea. Ion Câlea a promis că va ajuta echipele din mediul rural, că va pune în aplicare proiecte de construire a unor stadioane noi şi că se va duce la meciurile disputate în toamnă. Ori a făcut-o pe furiş, ori nu s-a dus deloc, pentru că din cele relatate de către reprezentanţii echipelor nu l-am auzit niciodată pe vreunul să ne spună cum a fost ajutat de Ion Câlea. Importantă a fost doar băşcălia de la Adunarea Generală trecută când delegaţilor le-a fost arătată altă… cale!
Acesta da preşedinte: A văzut un blat şi a tăcut!
„Gura păcătosului adevăr grăieşte” – spune un proverb. În Adunarea Generală trecută preşedintele Pintilie a mai făcut o băşcălie: a cerut delegaţilor să nu mai facă blaturi pentru că lui i-a fost ruşine când a văzut la un meci că portarul unei echipe îşi bagă singur mingea în poartă ca să câştige cealaltă echipă. Apoi se poate spune că a râs de echipele retrogradate şi de cei din sală spunându-le că nu a luat nici o măsură!!! De ce nu s-a implicat să sancţioneze echipele? Îi convenise rezultatul?
Şeful AJF a devenit, la un meci, anti-alcoolic
Nici nu se stinseseră bine ecourile beţiilor lui Pintilie că, dintr-o dată, la un meci al echipei Dinamo 2007, acest preşedinte chefliu, aflat în tribună, l-a obligat pe observatorul Chiriţă, care nu putea altfel decât să se conformeze, să scrie în raport că un spectator a consumat o bere. Trupa lui Mustăţea a fost amendată, dar nimeni nu s-a întrebat de ce nu l-a pus Pintilie pe observator să scrie şi de blatul văzut de el la finele campionatului trecut. Şi de ce nici un observator dintre zecile prezenţi la meciurile de Cupă, n-a scris nimeni de beţia lui Pintilie? În plus, se ştie, la majoritatea meciurilor de fotbal se consumă alcool în tribună, dar numai când vrea Pintilie să devină anti-alcoolic atunci se consemnează neregula în raport.
Scandal cu Bucuroiu şi acte rupte la AJF
Dinamo 2007 a transferat un jucător de la Hidroelectra. Preşedintele Bucuroiu neagă că ar fi semnat un astfel de transfer, dar documentele de la secretariatul AJF erau perfect legale, cu semnătura domniei sale. Se pare că a semnat în alb pentru transferul unui alt jucător şi s-a trezit că i-a plecat un junior. Părând că vrea să fie băiat bun, Pintilie şi-a permis să ia din actele de la secretariat acel acord de transfer şi să i-l arate lui Bucuroiu. Supărat că, în opinia sa, a fost păcălit, Bucuroiu a rupt transferul şi puţin mai lipsea ca scandalul să nu degenereze. Pentru că şi-a permis să scoată acte din dosare şi să le dea unor reprezentanţi de echipă să le rupă, Pintilie n-a fost sancţionat de nimeni.
Acte rupte şi false şi în scandalul CSM II
Tot Pintilie este cel care a rupt, după cum ne-a spus un oficial de la Horezu, şi tabelul cu jucătorii echipei CSM Rm. Vâlcea care nu au voie la echipa a doua. Zice că el a şi recunoscut că a procedat astfel, după ce şi-a pus semnătura pe tabelul respectiv ca să fie sigur că nu se falsifică. A fost un întreg scandal. Chelcea a acuzat că pe legitimaţiile unor jucători sunt puse vize fără ca Florin Mănoiu sau Liliana Croitoru, cei care şi semnau alături de amprenta ştampilei, să ştie ceva. Şi atunci cine a făcut-o? Pintilie? Altcineva din AJF căruia nu-i dăm numele dar pe care Chelcea l-a descris ca fiind „Ăla cu părul alb de şi-a luat repede geanta şi a fuguit!”? Profitând de tot tămbălăul şi de faptul că preşedintele de la Horezu i-a cerut demisia secretarului general, preşedintele Pintilie a găsit în cârca cui să pună vina şi a ieşit basma curată.
Scandalul de la Brezoi, o mare băşcălie
Era normal ca prin apariţia unei a doua echipe la Brezoi, între cele două să nu fie linişte. Profitând de faptul că FCO este susţinută de către Primărie, doamna primar a interzis celeilalte echipe să intre pe terenul de fotbal. În disperare de cauză şi nedreptăţit, Vârtopeanu a apelat la sprijinul lui Pintilie. Şeful AJF Vâlcea a dispus de capul lui ca meciul să se dispute pe un teren neomologat, fără nici un fel de condiţii regulamentare, iar pe post de „proşti” au picat nevinovaţii de la Conexin Runcu. Aceştia mai acuză şi faptul că Pintilie l-a delegat la acest joc, ca să fie sigur că iese aşa cum vrea el, pe Daniel Demetrescu, iar prestaţia sa a fost vehement contestată de către oaspeţi. Pentru Pintilie n-a contat băşcălia făcută, ci doar că lucrurile au ieşit aşa cum şi-a dorit el.
Document falsificat cu aportul lui Pintilie
După meciul de fotbal Unirea Tomşani – Retro Bărbăteşti s-a iscat un nou mare scandal. Gazdele au făcut, în opinia oaspeţilor şi a Comisiei de Competiţii, o greşeală la schimbări, rămânând fără doi juniori pe teren. Prin urmare Retro câştiga cu 3-0, numai că… Oficialii echipei din Tomşani au dorit să vadă raportul arbitrului sub motiv că ei nu cred să fi făcut vreo greşeală. Preşedintele Pintilie şi-a permis din nou să ia documente din evidenţa Comisiei de Competiţii şi să le lase intenţionat la îndemâna unui oficial al gazdelor care a făcut un înscris (nişte săgeţi în dreptul numerelor jucătorilor) ca şi cum acele însemnări erau deja consemnate. Cu raportul astfel falsificat şi cu dovada clară că ştie şi Pintilie despre această măgărie, cei de la Retro Bărbăteşti s-au adresat Comisiei de Apel. Aceasta a luat în considerare falsul şi a păstrat rezultatul din teren. Despre presiunile ce s-au făcut apoi asupra echipei Retro Bărbăteşti să nu se adreseze Federaţiei Române de Fotbal nu mai vorbim!!! Va veni, probabil, vremea să vorbească Robert Gălbenuş şi atunci se vor afla multe.
Modificarea orelor de start, o altă băşcălie
Pentru a nu putea reprezentanţii unei echipe să meargă să vadă neregulile făcute de contracandidatele lor şi pentru ca astfel blaturile să nu mai fie demascate, preşedintele Pintilie a luat de capul său decizia de a programa meciurile din Liga a IV-a toate la aceeaşi oră. Comisia de Competiţii n-a crâcnit şi era cât pe ce aşa să se întâmple, numai că intervenţia energică a preşedintelui Bucuroiu a readus lucrurile pe făgaşul normal. Acum, pentru a părea că are legitimitate, Pintilie a pus Biroul Executiv să decidă ca toate meciurile să se dispute în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră. Rămâne de văzut dacă delegaţii, la Adunarea Generală, vor accepta băşcălia!
Nu a reuşit să-şi bată joc de Viitorul Olanu
Înainte de disputarea partidei Viitorul Olanu – Ştiinţa Laloşu, gazdele au fost avertizate de către un drăgăşenean că arbitrajul va favoriza echipa oaspete. Motivul era cât se poate de simplu: persoanele din anturajul grupării Ştiinţa sunt aceleaşi cu cele care fac afacerile cu vânzarea echipamentelor marca Zeus prin intermediul lui Pintilie. La meci, ce să vezi: aşa cum fuseseră avertizaţi, cei din Olanu s-au trezit cu un arbitru drăgăşenean. A fost suficient ca Marin Catargiu să-l ameninţe pe arbitru că-l bate dacă nu arbitrează corect, că arbitrul, chipurile „de frică” a întrerupt meciul şi a plecat de la teren. Atât a aşteptat AJF-ul şi Comisia de Disciplină să poată de victorie cu 3-0 pentru Laloşu. Surpriza mare a venit apoi de la Comisia de Apel căreia Viitorul Olanu i s-a adresat după ce s-a consultat cu unul dintre juriştii AJF Vâlcea. Acesta i-a învăţat cum să se adreseze, ce să incrimineze în recurs şi unde să solicite încadrarea corectă a incidentelor de la Olanu. Neavând încotro, Comisia de Apel a respectat regulamentul şi a dispus rejucarea partidei. La rejucare, pentru a-i ieşi pasenţa, Pintilie l-a delegat pe Demetrescu, iar acesta a avut o manieră proprie de a oficia, tolerând durităţile şi şmecheriile unui jucător din Laloşu şi provocând astfel eliminarea a doi jucători de la Olanu. Iureşului gazdelor din final nu i-au rezistat nici cei din Laloşu, nici oficialilor AJF trimişi la acel meci, astfel că s-a făcut dreptate până la capăt şi Viitorul a învins pe teren.
Dar la Malaia, ce-a fost dragă Pinty?
Un meci cu multe semne de întrebare s-a disputat la Malaia, atunci când liderul, Dinamo Horezu, a obţinut doar un rezultat de egalitate. La un moment dat, la scorul de 1-1, centralul Eugen Roşu a fost lovit de o piatră şi nu a mai putut continua jocul. În loc să intre să oficieze Niculicioiu, asistentul mai experimentat şi cu mai multe meciuri arbitrate la centru, în locul lui Roşu a intrat Claudiu Cârstea iar acesta a făcut tot posibilul ca oaspeţii să nu piardă. Observatorul l-a notat pe Cârstea astfel încât acesta să nu fie suspendat. Interesant este faptul că un jucător eliminat în acest meci şi căruia i s-au dictat două etape de suspendare, a putut fi iertat după ce Comisia de Apel a redus suspendarea şi clubul a plătit cauţiunea. În mod normal, după cum ne-a spus recent cineva din anturajul preşedintelui Pintilie, o pedeapsă de doar două etape nici nu putea fi judecată la Comisia de Apel!
Imediat a venit şi circul lui Popescu
Nu mai are rost să rememorăm circul făcut de arbitrul Popescu la meciul Dinamo Horezu – CSM Drăgăşani. Important pentru Pintilie a fost că a pierdut echipa din sudul judeţului, iar pe Popescu l-a scos pentru o vreme din arbitraj, probabil până se mai uită de supărare.
Matei insultă şi e iertat, Mănoiu scrie şi e dat afară
Un caz grav ce a fost sesizat, se pare, şi la Federaţia Română de Fotbal, s-a petrecut la Bărbăteşti, la meciul Sportul Rm. Vâlcea – Alma Lex Drăgăşani. Un oficial al echipei oaspete, binecunoscutul Marian matei, a adus mai multe insulte şi jigniri arbitrilor partidei. Toate acestea au fost relatate atât de către centralul partidei cât şi de către observatorul Florin Mănoiu în rapoarte suplimentare. Chiar dacă fostul secretar a tăcut până acum se pare că cineva din cadrul AJF sau poate chiar arbitrul partidei ar fi reclamat la FRF faptul că incidentele acelea n-au fost judecate. Lui Pintilie se pare că i-a fost teamă ca nu cumva, suspendându-l pe Matei, să-l supere atât de mult pe drăgăşenean încât să-l determine să spună multe lucruri despre activitatea şefului AJF.
Meciuri multe cu scântei, nemulţumiri cu duiumul
Aproape că n-a fost etapă din Liga a IV-a sau Liga a V-a în care să nu apară probleme. Un campionat curat precum o băşcălie rezultă numai la o simplă enumerare pe scurt a unor evenimente:
* La meciul AS Şirineasa – Forestierul Băbeni, antrenorul oaspeţilor a acuzat faptul că vicele AJF s-a implicat mai mult decât îi permitea statutul de observator la acel joc, iar despre arbitraj a spus că a favorizat durităţile echipei gazdă
* Nuşu Cârstea de la Topologul Galicea a povestit cum la Bărbăteşti a fost stopată echipa sa din lupta pentru promovare, cum spectatorii stăteau cu bolovanii în mână în incinta terenului şi cum centralul Voicescu a cedat presiunilor făcute de gazde. AJF-ul se pare că nu a luat nici o măsură sau a luat doar măsuri blânde după acel meci.
* La Romani au văzut lipsa condiţiilor pentru organizarea unui meci de fotbal şi cei de la Oltul Ioneşti, doar conducerea AJF nu vede. Jucători adverşi bătuţi, arbitraj sub presiune şi spectatori pe teren reprezintă reţeta succesului în unele meciuri ale gazdelor.
* După antrenorul Bălteanu, alt oficial este nemulţumit de arbitrajul drăgăşenenilor. Manea de la Berbeşti a fost adus şi el la disperare.
* Steaua N. Bălcescu face figuraţie prin campionat, încasează scoruri de maidan şi se retrage de pe teren când are chef fără a fi sancţionată pentru desconsiderarea competiţiei.
* „Să joace Pintilie cu gaşca lui de la AJF!” – a spus preşedintele Dumitru Pearcu de la Unirea Tomşani. Pentru declaraţiile sale nu a fost sancţionat de către AJF pentru că lui Pintilie îi era teamă ca primarul din Tomşani să nu facă dezvăluiri despre neregulile pe care le-a aflat şi el.
* Rapid Voiceşti, după scandalul cu Luceafărul Pesceana nu s-a potolit şi a făcut scandal şi la Guşoeni. În loc să ia măsuri cu scandalagii, Pintilie a dat vina pe arbitraj, determinând-o pe Teodora Maria, fosta arbitră de Divizia C, să se retragă din arbitraj.
* la un meci de pe terenul sintetic din Râmnic, faptele demne de menţionat s-au petrecut în tribună. Acolo mai mulţi fotbalişti de Liga a IV-a s-au întors cu spatele la teren şi şi-au arătat cururile. Au văzut toţi, mai puţini oficialii AJF prezenţi la teren
* Meciul Viitorul Călimăneşti – Steaua N. Bălcescu s-a încheiat cu un scandal în care au fost implicaţi şi jucători şi oficiali ai ambelor echipe
* Hidroelectra, la finalul meciului şi campionatului pierdut în dauna celor de la Sportul au afişat un banner cu mesajul „Echipa noastră are sufletul împăcat că a jucat un fotbal curat”.
* la meciul FC Budeşti – Dinamo, preşedintele Pintilie a decis să aducă arbitri de duzină din Argeş. Aceştia au făcut meciul praf, a ieşit scandal, vinovat a fost tot şeful AJF Vâlcea, dar pe el n-are cine să-l sancţioneze cu nimic, pentru că delegaţii echipelor sunt mulţumiţi să aibă un asemenea hal de conducător.
* Cristian Manu, de la Sportul Rm. Vâlcea, a acuzat AJF-ul în termeni duri după meciul echipei sale la CSM Drăgăşani. A promis dezvăluiri incendiare despre Pintilie, dar în final a tăcut.
* La meciul Topologul N. Bălcescu – Luncavăţul Popeşti lucrurile au degenerat şi un arbitru-asistent a fost alergat şi lovit.
* Un meci a fost scurtat cu 10 minute pentru ca gazdele să învingă într-o partidă de Liga a V-a.
* Rapid Voiceşti a continuat seria neregulilor, fiind prinsă cu jucători substituiţi şi de Inter Suteşti.
* Bătaia de pomină de la finalul meciului AS Şirineasa – Sportul Rm. Vâlcea i-a atras primarului Dan Săraru sancţiuni drastice şi cam nedrepte din partea AJF Vâlcea. A fost, spun unii, o lecţie pe care Pintilie i-a dat-o profesorului, atenţionându-l astfel că dacă intră în opoziţie faţă de conducerea AJF riscă oricând să fie sancţionat.
* Violenţele în fotbalul lui Băşcălie au continuat: arbitru bătut la Buneşti, pumni împărţiţi cu generozitate la meciul Oltul Dăeşti – Genesis Brezoi, delegatul echipei Oltul Ioneşti scuipă şi dă palme arbitrilor, jucător pe fals care dă cu pumnul în adversar la Genuneni…