Pintilie şi Mănoiu nu s-au înţeles la aranjamente
Luându-şi rolul în serios la delegările observatorilor, secretarul general Florin Mănoiu a căutat să îi mulţumească pe toţi şi să facă un echilibru în privinţa numărului de delegări. De altfel, dacă la modul cum au fost delegaţi arbitri au existat mai mereu nemulţumiri, în privinţa observatorilor echipele au avut foarte rar câte ceva de comentat. Cei mai mulţi dintre observatori au fost mulţumiţi, unii dintre ei având câte 2-3 delegări la Liga a IV-a şi 10-15 la Liga a V-a într-un retur de campionat, asta însemnând aproape dublu faţă de turul campionatului trecut. În acest fel au fost „tăiaţi de la porţie” observatorii AJF care-şi fac veacul prin biroul preşedintelui, linguşitorii şi „piloşii” care interveneau la conducerea AJF Vâlcea pentru a li se da meciuri. Dar, până la urmă, tot aceştia au învins!
Prima contră a plecat de la Dina
Chiar dacă nu a spus niciodată presei despre incident, Mănoiu ne-a confirmat că prima contră a avut-o din partea lui Viorel Dina, preşedintele Comisiei de Competiţii. Acesta, supărat că nu primise meci ca observator la Liga a IV-a s-a dus la Pintilie şi i-a cerut şefului AJF Vâlcea să-l delege acolo unde îşi dorea el. Pintilie s-a conformat şi, sătul să afle că favoriţii săi sunt trataţi la fel ca şi ceilalţi observatori, i-a luat lui Mănoiu, din vară, dreptul de a mai face delegări. Ultima „boacănă” făcută de Mănoiu şi care i-a deranjat pe observatorii piloşi a fost aceea că i-a delegat la meciurile din primul tur al Cupei fără a avea dreptul la barem, ci doar la cheltuieli de transport. De atunci delegările le-a făcut Viorel Neacşu în privinţa „observatorilor de casă”, iar lui Mănoiu îi revenea sarcina doar să mai trimită şi el pe ici pe acolo, pe la judeţ, câte un observator din categoria celor ce nu aveau pile la „împărăţie”.
Altă neînţelegere: meciurile de Cupă
Când s-a făcut programarea meciurilor din Cupa României s-a ţinut cont de prevederile regulamentare care spun că echipele mai slab clasate trebuie să fie gazde, iar la împerecherea jocurilor trebuie ţinut cont de distanţele dintre localităţi. Respectând regulamentul, Comisia de Competiţii (Dina, Mănoiu şi Croitoru) a făcut o programare, însă aceasta a fost schimbată de Pintilie după ce au intervenit pe lângă el reprezentanţii unor echipe. Lui Mănoiu nu i-au plăcut aceste găinării şi s-a contrat cu Pintilie, acesta fiind încă un motiv pentru care ruptura dintre cei doi părea de neevitat. Aşa se face că în presă a fost publicată programarea cea bună, comunicată de Mănoiu, iar pe teren s-au disputat alte meciuri, stabilite în urmă. De asemenea, după ce a constatat că în primul tur al cupei au existat multe partide nedisputate (lipsă asistenţă medicală sau neprezentări), Mănoiu a cerut să fie sancţionat cluburile pentru desconsiderarea competiţiei, însă Pintilie s-a opus sub pretextul că nu se amestecă în activitatea Comisiei de Disciplină.
Plata grilei, pentru unii mumă, pentru alţii…
Când a decis să aprobe protocoalele jucătorilor plecaţi de la Genesis Brezoi la FCO Brezoi, şeful AJF Vâlcea a aprobat ca plata grilei acestora să se facă atunci când echipa nou-înfiinţată va putea avea banii necesari. Vârtopeanu a primit banii pe la jumătatea turului, dar jucătorii, până atunci, au evoluat bine-mersi pe barba lui Pintilie. Greşeala lui Vârtopeanu a fost că a reclamat acest lucru chiar echipei Unirea Tricolorul Goleşti, care a contestat dreptul de joc al respectivilor, însă a pierdut cu dreptatea în mână. Pe Mănoiu l-a considerat Pintilie vinovat, crezând că de la el s-a aflat neregula, dar acum fostul secretar general spune: „Dacă mă implicam îi sfătuiam pe cei care au contestat să meargă până în pânzele albe şi ar fi câştigat, dar eu am considerat, greşit, că trebuie să tac şi să apăr instituţia pentru care lucrez”. Dacă în cazul Brezoi s-a putut ca protocoalele să fie valabile fără efectuarea plăţii, pentru că aşa a vrut Pintilie, la trecerea unui jucător de la Malaia la Dinamo 2007 lipsa confirmării plăţii s-a pus pe seama lui Mănoiu pentru că el înregistrase actele. Prin urmare, pentru Pintilie mumă, pentru alţii ciumă!
Demascarea falsurilor a creat scandaluri
Pentru a încerca ori să-l compromită pe Florin Mănoiu, ori pentru a-l câştiga de partea sa şi a-l implica în nereguli, Pintilie i-a propus în vară secretarului general să poată activa ca observator. Chiar dacă nu ar fi fost în conducerea AJF, Mănoiu putea avea statutul de observator ca urmare a faptului că a fost şapte ani preşedintele unei echipe afiliate la AJF Vâlcea şi a fost patru ani membru în Biroul Executiv. „Nu am vrut să merg ca observator pentru a putea rămâne imparţial şi distant faţă de toate echipele!” – a motivat Mănoiu refuzul său de a observa până atunci. Apoi a acceptat, dar a evitat să meargă la meciurile echipelor despre care multă lume afirmă că fac blaturi. Chiar şi aşa, pe unde a fost s-a ales cu …prelungiri al Comisia de Disciplină. În nici zece meciuri observate Mănoiu a depistat de 5-6 ori jucători pe fals şi a relatat cele întâmplate. Teama lui Pintilie că secretarul său general ar putea începe „curăţenia” în fotbalul judeţean l-a speriat aşa de tare încât după un meci de Liga a IV-a la care au fost incidente relatate în raport suplimentar de Mănoiu, a dispus ca acel caz să nu mai fie judecat!
Relaţia bună cu presa l-a înfuriat pe şef
Secretariatul AJF Vâlcea punea la dispoziţia presei în fiecare zi de luni, cel târziu la ora 12.00, toate rezultatele înregistrate pe teren în partidele disputate la sfârşit de săptămână. Miercurea, tot la prânz, presa era informată cu privire la deciziile Comisiei de Disciplină şi, dacă erau rezultate dictate la masa verde erau trimise din nou clasamentele actualizate. Vinerea, cel târziu la ora 14.00 toată presa primea de la secretarul general Florin Mănoiu programarea meciurilor din etapa ce urma să se dispute. Erau informaţii complete cu ora şi locul de disputare precum şi cu oficialii delegaţi ca arbitri sau observatori. Pe lângă acestea, de la AJF se mai primeau, periodic, decizii ale Biroului Executiv, ale Comisiei de Competiţii sau ale Comisiei de Apel. De fiecare dată însă, acestea erau avizate în prealabil de preşedintele Pintilie şi nimic nu pleca fără ştirea sa. Când Pintilie a fost criticat pentru greşelile sale a vrut ca presa să nu mai aibă acces la informaţii şi o vreme stopase acest flux de „ştiri” pe motiv că nu e Mănoiu plătit să facă materialele celor din presă. Un preşedinte de comisie din cadrul AJF a trecut la „fitile” şi i-a tot spus lui Pintilie că datorită lui Mănoiu presa îl critică. Întâi i-a cerut lui Mănoiu să nu mai aibă nici o legătură cu presa vâlceană şi, pentru că nu s-a supus cenzurii, s-a produs ruptura. Pintilie a convocat o parte a Biroului Executiv şi l-a executat pe secretarul general.
Motive închipuite pentru o demitere ilegală
Chiar dacă a semnat procesul-verbal al şedinţei de Birou Executiv în care a fost „executat”, secretarul general Florin Mănoiu n-a primit o copie a acestuia. Spune acum că a sperat ca Pintilie să-şi revină şi să-şi dea seama că a greşit, dar împins de la spate de lingăii din jurul său, şeful AJF Vâlcea a continuat şi, de frică să nu fie dat în judecată, i-a cerut lui Mănoiu la vreo zece zile de la demiterea sa să facă o „notă explicativă”. I s-a cerut socoteală pentru verzi şi uscate, pentru cu totul alte lucruri decât cele expuse în şedinţa de Birou Executiv. Atunci Mănoiu şi-a dat seama că Pintilie este împins de la spate de un jurist de mucava şi, chiar dacă la 1 noiembrie Biroul Executiv luase act de destituirea secretarului general (atenţie, s-a supus la vot!), a decis să-şi depună demisia cu data de 15 noiembrie 2007, iar AJF-ul a înregistrat la ITM decizia de încetare a contractului de muncă abia pe 5 decembrie!
Totuşi, de ce a demisionat secretarul general?
La această întrebare Florin Mănoiu a acceptat să răspundă numai după ce noi, colegii lui, am aflat de la AJF Vâlcea care au fost motivele destituirii. Mulţumim public, pe această cale, acelor persoane din cadrul AJF Vâlcea care nu se supun dictaturii şi continuă în „ilegalitate” să ne ofere informaţii.
Primul motiv al demiterii a fost acela legat de încurcăturile din jurul echipei Flacăra Horezu. Despre acestea vorbim amănunţit într-un articol separat. Al doilea motiv a fost acela al înregistrării unui protocol al jucătorului Olaru fără a exista dovada plăţii grilei. Despre acest caz Florin Mănoiu a spus: „De neplata grilei nu s-a plâns nimeni, ea s-a făcut, însă echipa care a primit banii, Energia Malaia, a confirmat telefonic primirea banilor şi urma să aducă şi scris o astfel de confirmare. N-a făcut-o şi între timp am uitat să le-o cer. S-a constatat din discuţiile existente în Biroul Executiv că atât echipa care a luat jucătorul cât şi echipa de la care a plecat jucătorul procedaseră corect. Primarul Săraru a fost cel ce s-a sesizat că eu, într-adevăr, uitasem să insist să se depună la protocol şi dovada scrisă a plăţii. Nu cred că o astfel de greşeală este aşa gravă. Pentru FCO Brezoi precum şi pentru alte echipe a permis preşedintele Pintilie să se facă multe astfel de înregistrări ale protocoalelor şi să înţeleagă bine că nu-l acuz. A lucrat în sprijinul echipelor aşa cum m-a pus şi pe mine să o fac, doar că pentru mine s-a considerat că e o greşeală şi trebuie să plătesc, iar pentru dumnealui nu!” Cel de-al treilea motiv al demiterii a fost acela că, redăm textual din ceea ce ne-au spus recent oficialii AJF: „Mănoiu oferea presei, lui Bogdan Nicula, informaţii despre deciziile Comisiei de Apel” N-am crezut şi poate nici un reprezentant de echipă care doreşte să fie bine informat n-ar crede că o astfel de motivaţie poate duce la demiterea unui secretar general. Păi, prin furnizarea de informaţii despre activitatea AJF Vâlcea, Mănoiu şi-a făcut datoria. Doar comportamentul dictatorial al şefului AJF şi, surprinzător, capetele plecate din Biroul Executiv au făcut ca cineva să-şi piardă locul de muncă pentru că a fost corect şi şi-a făcut datoria. „Eu spuneam tuturor aceleaşi lucruri, aceleaşi informaţii, indiferent că era vorba de Arena, de Bogdan Nicula, de Ionel Gerea, de Curierul sau de alt ziar ori post de televiziune. Mai departe era dreptul fiecăruia de a prezenta într-un fel sau altul informaţiile. Nu era treaba mea că Arena şi Sport Expres criticau, iar TV Etalon şi Curierul de Râmnic lăudau activitatea AJF Vâlcea. Fiecare interpreta jurnalistic aşa cum vroia. Mie mi s-a interzis să mai am legături cu ziariştii care-l criticau pe Pintilie, însă n-am putut face asta. Am «plătit» astfel pentru greşeala de a crede că AJF-ul trebuie să fie o instituţie transparentă, corectă şi echidistantă faţă de toată presa şi faţă de toate echipele afiliate!” – a spus Florin Mănoiu, subliniind încă o dată că, în opinia sa vinovatul principal pentru relele din AJF Vâlcea nu este Pintilie, ci unul dintre apropiaţii săi care-l determină pe „taliban” să nu ia decizii corecte sau, după caz, să ia decizii greşite.
PS.: Se pare că multe alte nereguli au fost făcute de către Pintilie şi trecute cu vederea de către secretarul general al AJF Vâlcea. Între timp, din declaraţiile unor arbitri, observatori şi reprezentanţi de echipe am mai aflat lucruri interesante, dar despre care vom vorbi într-o ediţie viitoare.
Nicolae CIUCESCU