Acasă Diverse Dacă tot se vrea o schimbare, Votaţi varianta Zătreni!

Dacă tot se vrea o schimbare, Votaţi varianta Zătreni!

77
0

Aşa după cum v-am informat, de la Zătreni am primit pe adresa redacţiei o propunere de modificare a sistemului competiţional. Din punctul nostru de vedere, dacă tot se vrea o schimbare şi o revitalizare a fotbalului vâlcean, trebuie trecut la următorul sistem competiţional, ATENŢIE!, doar din 2009-2010, pentru ca la începutul ediţiei viitoare de campionat să ştie echipele ce au de făcut. Nu este normal să se modifice sistemul competiţional din vară, pentru că ar însemna, aşa cum am mai spus, ca după jumătatea campionatului să se decidă pentru campionatul în curs câte promovează sau câte retrogradează. Prin urmare, ediţia 2008-2009 trebuie să rămână identică, dar cu precizări clare referitoare la ce poziţii din clasament sunt promovabile sau retrogradabile.

Liga a IV- Elită: O serie cu 16 echipe plus juniori

Actualul campionat cu 18 echipe nu este doar perimat, ci reprezintă şi dovada că AJF, în goană după bani, acceptă cât mai multe echipe (Pintilie şi ai lui ar fi vrut chiar 20 de echipe, să aibă de unde să „mulgă”!). Totul în detrimentul calităţii şi valorii echipelor, ştiindu-se că bazele sportive sunt modeste ca dotări, iar valoarea diluată a campionatului duce la ratarea promovărilor în Liga a III-a an după an. Prin urmare, din actuala componenţă a Ligii a IV-a, de 18 echipe trebuie să rămână din 2009 încolo doar 16 echipe cu baze sportive la standarde de civilizaţie modernă, fiecare club urmând să participe cu cel puţin o echipă de copii sau juniori la competiţiile organizate de AJF Vâlcea. În acest caz delegaţii echipelor pot decide dacă au un campionat al lor să joace după programul echipelor de seniori sau dacă echipele de copii şi juniori intră în competiţiile organizate de AJF la fiecare categorie de vârstă în parte. E drept, ar cam fi de muncă pentru comisia asta de copii şi juniori, dar nu vor avea încotro…
Trecerea de la 16 la 18 echipe ar trebui făcută astfel: retrogradează cert ultimele trei clasate, eventual şi a patra dacă echipa campioană din 2009 nu va promova în Liga a III-a. Pică aşadar 3 sau 4, dar urcă de la Liga a V-a actuală doar două formaţii stabilite prin meciuri de baraj între campioanele celor patru serii.

Liga a V-a – Onoare: Două serii a câte 14 echipe fiecare

Cele trei-patru echipe retrogradate, învinsele de la barajul de promovare şi ocupantele locurilor 2-6 din fiecare serie actuală ar urma să formeze structura viitoarei Ligi a V-a, ce va avea două serii pe criterii geografice cu câte 14 echipe în fiecare serie. Completarea până la numărul de echipe se poate face şi prin promovarea celor mai bune clasate de pe locul 7 actual la Liga a V-a existentă. Aşadar, ediţia 2008-2009 a Ligii a V-a actuale ar fi foarte atractivă: campioanele s-ar lupta pentru a ajunge la barajul de promovare în Elită, iar toate celelalte s-ar lupta pentru un loc între 2-6 să poată activa din 2009 în Onoare. Şi aici trebuie prevăzute obligativităţi de genul existenţei vestiarelor, a terenurilor împrejmuite şi a minim doi juniori în teren, aşa cum este acum în întreg fotbalul vâlcean. Echipele de la Onoare ar urma să fie grupate în Seria Nord şi Seria Sud.

Liga a VI-a Promoţie: Trei serii pentru toate celelalte cluburi

În actualul sistem competiţional (ne referim la campionatul aflat în plină desfăşurare) sunt angrenate 84 de echipe (18 la Liga a IV-a şi 66 la Liga a V-a). Dacă se va trece din 2009 la sistemul propus de către cititorii publicaţiei ARENA, înseamnă că ligile a IV-a şi a V-a (Elită şi Onoare) ar urma să aibă 44 de formaţii (16 la Elită şi 28 la Onoare). Restul de 40 de echipe rămân în ultimul eşalon denumit Liga a VI-a – Promoţie, un campionat unde să nu fie obligatorie prezenţa juniorilor, unde vestiare să fie musai doar pentru arbitri, dar terenul obligatoriu împrejmuit. Ar rezulta alte 3 serii a câte 12-14 echipe (depinde aici şi de priceperea AJF-ului de a atrage noi cluburi sau de indolenţa lor şi, automat, de micşorarea numărului de participante). Echipele de la Promoţie ar urma să fie grupate, aşa cum este firesc, în Seria Rm. Vâlcea, Seria Drăgăşani şi Seria Horezu.