„Candidez la Primăria Râmnicului doar din partea PC”

• interviu cu preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buşe

Domnule preşedinte, se pare că cea mai stringentă problemă în acest moment este fuziunea Apavil-Acvarim. Cum stau lucrurile?

Într-adevăr, fuziunea este o problemă de actualitate. Poate nu pentru toată lumea sunt clari paşii pe care vrem să-i facem şi ceea ce avem de făcut pentru ca localităţile judeţului să beneficieze de sumele necesare în domeniul apei. Banii vor veni doar dacă localităţile sunt membre ale unei asociaţii de apă în judeţ şi dacă sunt acţionare la operatorul regional.

Cred că lucrurile nu au fost prea bine înţelese, deşi la nivelul comisiilor comune de lucru s-a ajuns la un consens şi la un punct de vedere care presupunea numai etapa finală de aderare şi fuziune. Este neplăcut pentru judeţ că am ajuns într-o astfel de situaţie, mai ales că până la această dată, din cele 47 de comunităţi din judeţul Vâlcea care au sisteme de apă, şi-au manifestat dorinţa să fie membri în asociaţie şi acţionari, 34-35. Eu mi-am anunţat prezenţa la şedinţa Consiliului Local Drăgăşani pentru a avea o discuţie cu consilierii, care au anumite reticenţe privind aceste organisme. Dar fără aceste organisme, banii europeni nu vor veni. Pentru mine este surprinzător că municipiul, care ştie că dacă nu va adera la aceste organisme nu va primi banii europeni, nu doreşte acest lucru. Eu voi avea săptămâna aceasta o întâlnire cu domnul primar Mircia Gutău, cu domnul viceprimar Nicolae Dicu, pentru a clarifica această chestiune, cel puţin la nivelul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare, pentru ca 30-40 milioane de euro să nu fie pierdute. Nu cred că cineva îşi permite acest lucru şi de aceea cred că trebuie făcut acest pas. Dacă în ceea ce priveşte fuziunea vor mai putea fi discuţii, nu avem nimic împotrivă, însă un lucru trebuie să fie foarte clar: noua societate de apă care are caracter regional nu va fi în subordinea CJ. E drept că din evaluarea patrimonială, CJ are acţiuni mai multe, însă am convenit că voi prezenta în CJ ideea că deşi avem mai multe acţiuni, la luarea deciziilor vom fi pe picior de egalitate cu municipalitatea. O deschidere mai largă nu cred că o poate avea cineva. Oricum, nu voi permite nimănui să atragă CJ în jocuri politice. Mai am 5 luni de zile în CJ; aşa cum trei ani şi jumătate am ţinut instituţia departe de luptele politice, aşa am să-l ţin şi în următoarele 5 luni de zile. De aceea, sunt convins că domnul Mircia Gutău va adera fără nici un fel de ezitare la o construcţie ca aceasta.

Până acum ceva timp s-a pus problema privatizării RAJDP, ulterior transformării ei în societate comercială. Mai e valabilă această chestiune?

Dacă ar fi după mine, da. Primul lucru pe care l-am dorit a fost ca RAJDP să se transforme în societate comercială, pentru că nu ar mai fi la cheremul cuiva, sub pulpana CJ. Dacă CJ nu reuşeşte să-i asigure comenzi îndestulătoare, activitatea economică este pusă la îndoială. Dimpotrivă, având o societate comercială puternică, bine utilată, cu performanţe, cu un înalt grad de productivitate a muncii, perspectiva menţinerii colectivului de oameni este mult mai pregnantă. Relaţia Regie-CJ duce undeva tot în zona politicului, ori până la urmă trebuie să se rupă odată economicul de zona politică. Regia a marşat foarte bine, noi am făcut nişte schimbări, noi am eliminat pe cât posibil politicul şi cred că am putut intui o ordine şi o disciplină. Nimeni nu mai poate da dispoziţii, asfaltează drumul cutare, pui acolo pietriş, faci acolo ceva, decât pe bani, cu asumarea răspunderii. Primii paşi i-am făcut. Anul 2007 a fost un an bun pentru regie, am făcut anumite achiziţii de utilaje. În anul 2008 sunt convins că vom continua procesul investiţional, să ne gândim la o staţie de asfalt, măcar de 40 de tone, pe care să o amplasăm în zona Călimăneştiului. Sigur că mai este nevoie şi de alte utilaje specifice. Regia a solicitat 75 miliarde, însă nu putem asigura aceşti bani. Eu le-a recomandat să meargă şi pe o idee de leasing, pe care să-l achităm din munca CJ, a regiei. Oricum, anul trecut regia şi-a dovedit eficienţa, a avut o cifră de afaceri de 280 miliarde lei şi eu cred că şi în acest an va face o cifră de afaceri de 250 miliarde.

Aveţi o mică problemă la noul sediu al Teatrului Anton Pann.

Nu este nicio problemă acolo. Proiectul va fi gata până la terminarea mandatului, vom repartiza bani suficienţi pentru acest lucru şi vom mai cere bani din fondul de rezervă al guvernului.

Trecând de la administraţie la politică, doresc să vă întreb cum vedeţi alegerile locale din acest an, din perspectiva poziţiei de preşedinte al PC Vâlcea.

Eu am spus ce obiective avem la conferinţa judeţeană de dare de seamă şi alegeri. Nu pot să dau înapoi şi îmi asum răspunderea. Am spus că vom obţine 20% ţi nu dau înapoi. Vor fi conferinţe de presă săptămânale, vom alege oamenii cei mai buni şi vom trece să lămurim vâlcenii că PC este soluţia cea mai bună pentru judeţ. Acolo unde am avut oameni în administraţie, ei şi-au făcut datoria.    

Nu vă este teamă că aceşti oameni v-ar putea trăda?

În politică totul este posibil. E posibil ca anumiţi primari să facă cotituri… Dovadă că acum câteva zile ne-a părăsit un tânăr în care ne-am pus mari speranţe, care cred că a făcut o mare greşeală. Cred că regretă pasul pe care l-a făcut plecând din PC, unde într-un timp foarte scurt a urcat foarte multe trepte, s-a bucurat de aprecierea şi încrederea noastră…

Vă referiţi la Victor Popescu.

Sigur, la dânsul. Este posibil ca şi alţii să plece, să vină sau să revină în mijlocul nostru. Asta-i lupta politică… Noi avem un bazin foarte puternic, avem peste 11.500 membri de partid şi vom dovedi la alegerile locale că suntem în foarte multe localităţi soluţia viabilă pentru judeţul Vâlcea.

Aţi aflat de ce a plecat Victor Popescu?

Au fost mai multe justificări, eu le-am considerat puerile, el a încercat un succes mediatic în forţă, agresiv cu plecarea lui. De atunci nu am mai auzit nimic şi nu cred că a fost primit cu banchete şi festivităţi extraordinare, aşa cum se aştepta.

L-aţi aştepta înapoi?

Da, pentru că în Victor am investit foarte mult. A avut un moment în care a crezut în promisiuni. Toţi cei care au crezut în promisiuni dinspre PSD şi dinspre liberali, chiar şi dinspre democraţi, că-ţi angajăm familia, nevasta, copiii, că va curge lapte şi miere… E greu până omul face pasul, apoi se intră într-o obişnuinţă, într-un anonimat. Sunt convins că Victor regretă ceea ce a făcut, în mine a avut un prieten, deşi diferenţa de vârstă dintre noi e destul de mare, i-am acordat încredere, probabil mai multă decât ar fi trebuit, am investit în el şi m-aş fi aşteptat din partea lui la o manifestare la alegerile locale pe măsura capabilităţilor sale. Era şi pe lista de consilieri judeţeni, şi pe cea de consilieri locali.

Se vorbeşte foarte mult despre faptul că veţi candida la Primăria Râmnicului.

Da, acest lucru este cert.

Pentru PC sau PNL?

Domnule, eu sunt preşedintele PC. Eu nu pot să candidez pentru PNL. Candidez la Primăria Râmnicului doar din partea PC.

Şi totuşi se poate…

Da, se poate, dar doar printr-o alianţă.

E necesară această alianţă?

Eu cred că ar fi necesară.

În aceste condiţii, aţi putea să candidaţi pentru această alianţă.

Da, dacă vor fi liste comune. Dar nu cred că PNL marşează pe această idee, deci…

De ce s-au deteriorat relaţiile dumneavoastră cu Mircia Gutău?

Eu cu dânsul am avut o relaţie excelentă până s-a întâmplat o chestie care n-ar fi trebuit să provoace atâtea patimi. Într-o emisiune televizată acum câteva zile, tocmai pentru a nu transforma o dispută electorală într-una instituţională, şi pentru că eu am un respect pentru domnul Mircia Gutău, am spus că trebuie să ne dăm mâna pentru rezolvarea unor probleme importante pentru comunitate. Nu exclud nici o colaborare cu domnul Gutău.

Ce-i reproşaţi lui Mircia Gutău?

Nimic. Domnia sa este primarul municipiului şi doreşte să fie primar. Lucru pe care mi-l doresc şi eu. Lucru pe care şi-l doreşte şi PNL, şi PSD. Nu e nimic anormal. Eu sper ca toţi, indiferent de partid, să dăm dovadă de maturitate şi de deontologie cetăţenească. Municipiul Râmnicu Vâlcea este într-o situaţie grea. Este cazul ca de data aceasta la Râmnicu Vâlcea să lăsăm patimile. Nu loviturile vor determina votul, ci programele, ideile. Într-un ziar american se vorbea că suntem într-un oraş obscur. Puneţi-vă dumneavoastră în postura ziaristului american. Suntem o zonă obscură, într-o ţară sinistră? De aceea, ar trebui ca cetăţenii să fie foarte atenţi şi să dea încrederea celui care va asigura o perspectivă acestui oraş. Eu nu pot să-mi deconspir acum programul… Am lucruri frumoase, dar care necesită foarte mulţi ani, de care se pot bucura cei mai tineri, nu eu, care am o vârstă. Eu mă gândesc să mă pensionez…

Când vreţi să vă pensionaţi?

Eu pot să mă pensionez oricând…

Asta e o glumă…

Nu, nu! Eu pot să mă pensionez oricând.

Şi când v-ar bate gândul să o faceţi?

Dacă nu ies primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean, trebuie să mă pensionez.

Asta e o ştire.

(Râde) Da!

Mai sunteţi mason?

Ee, asta e o întrebare… Nu ştiu dacă am voie să răspund. Pe acest subiect, ca să nu mai continuăm, vă spun: da.

Vă ajută masonii?

Nu le-am cerut ajutorul dar m-au ajutat într-un anumit moment nefericit şi nu doresc nimănui, chiar dacă anumiţi colegi ai dumneavoastră, pentru care eu nu am nici un fel de respect sau stimă, dacă se comportă de maniera asta golănească, să spună că mă prefac.  Le urez să treacă prin 15% din ce-am trecut eu, să mergi pe stradă şi să plângi că după patru luni de zile nu mai exişti, să te gândeşti să-ţi faci testamentul… Am trecut prin momente grele, le-am depăşit, dar numai eu şi cei apropiaţi mie ştiu cum le-am depăşit. Atunci m-au ajutat colegii. Medicii care l-au operat pe preşedintele României, Ghenicean şi Dabela au fost extraordinari, m-au operat şi pe mine. În acest moment nu am probleme de sănătate.

Se vorbeşte şi despre o altă variantă, privind plecarea dumneavoastră la USG?

Ce variantă, că acolo nu se votează nimic! Eu nu cunosc această variantă.

V-ar place să vă întoarceţi acolo?

Eu am lucrat în Uzina de Sodă peste 23 de ani. A fost prima şi cea mai importantă dragoste profesională. Platforma chimică înseamnă pentru mine foarte mult şi sunt convins că salariaţii de acolo, care mă cunosc, ştiu că îi reprezint în administraţie. Niciodată, prin atitudinea mea nu am să afectez în vreun fel platforma industrială. Dimpotrivă, voi fi alături de ei, îi voi sprijini cât pot şi în limita legalităţii. Cred că reprivatizarea USG a fost pentru Vâlcea cel mai important succes economic în 2006. Am fost alături de prietenii şi colegii de la CET care au un program de modernizare şi retehnologizare, aşa s-au rezolvat şi problemele de la Berbeşti şi acolo deocamdată e linişte şi pace şi asta mă mulţumeşte. Indirect, şi Oltchim a primit energie la parametri normali şi la un preţ pe care cât de cât poate să-l suporte. Deci, nu pot să fac nici un fel de aprecieri vizavi de USG pentru că nimeni nu mi-a făcut o asemenea propunere.
Iese total din calcul varianta ca Dumitru Becşenescu să candideze la primărie din partea PC?
Da. Domnul Becşenescu nu va fi candidatul PC la Primăria Râmnicu Vâlcea. El va fi candidatul PC la consilieri municipali.

V-ar interesa un post de parlamentar, la un moment dat?

Domnule, dacă partidul poate să-l obţină, de ce nu? Dar până atunci mă interesează postul de primar al Râmnicului şi de cel de preşedinte al CJ.

Totuşi, cum credeţi că-l puteţi învinge pe Mircia Gutău, în condiţiile în care acesta stă excelent în cele mai pesimiste sondaje?

Domnule, sondajele sunt sondaje, votul este vot.

Veţi face vreo alianţă cu Ion Nicolae?

Exclus. Dacă dânsul sau domnul Giosan vor candida, sau chiar domnul Frâncu, eu merg pe linia mea, nu avem cum să facem front comun. Pentru turul II, vom lua decizii în funcţie de cum apreciază simpatizanţii noştri…

Mircia Gutău spune că are mape profesionale pentru toţi contracandidaţii săi. Ce credeţi despre acest lucru?

Eu cred că domnia sa nu va folosi nici un fel de informaţii sau de mape împotriva cuiva, decât dacă aceştia vor merge pe aceeaşi linie. E normal să răspundă. Şi eu, dacă vor veni cu atacuri, e normal că nu voi ezita, deşi eu susţin o campanie pozitivă, a faptelor şi ideilor. Eu, chiar dacă nu voi ieşi primar, voi rămâne în preajma politicii, în sfera afacerilor şi cred eu că experienţa pe care am acumulat-o, va face să iau poziţii dintre cele mai critice. Râmnicul nu e vacă de muls, trebuie să ne gândim la tineri. Eu îmi reproşez ceva. Am încercat să ţin CJ în afara ingerinţelor politice. Însă eu nu m-am putut manifesta ca un preşedinte de partid, tocmai datorită reţinerilor din partea administrativă. Eu nu am putut să fiu omul cu mască, omul fără mască, am păstrat să-mi păstrez aceeaşi faţă şi la CJ, şi la partid. Mi s-a reproşat că nu m-am lăudat, că nu am spus: PC a făcut cutare drum sau cutare lucru! Eu nu pot să fac aşa ceva. Mă uit la liberali care cu nonşalanţă spun că au făcut… Ăştia au venit cu bani de acasă? Am toată stima şi respectul pentru domnul Frâncu, dar să nu ne ducem aşa în ideea traficului de influenţă… Sigur, are tot meritul, dar până la urmă aceste informaţii duc la o anumită saturaţie, că nu s-au luat bani din buzunar pentru judeţ. Ştiu că domnia sa doreşte să candideze pentru CJ. Va fi luptă mare faţă de 2004 şi este bine să nu faci din aceste ţinte obiective de viaţă şi de moarte, pentru că dacă nu se realizează, lasă urme.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button