Administratie

Aurel Ştefan, primar Berbeşti: „Aşteptăm firme din Belgia şi Franţa care să investească în localitate”

Edilul oraşului Berbeşti are în vedere ca anul acesta să acceseze fonduri pe zone miniere care să reglementeze principalele probleme cu care se confruntă momentan locuitorii oraşului. Deşi a declarat că este pus în dificultatea de a procura fonduri substanţiale, deoarece programele mari la care doreşte să acceadă nu sunt accesibile fiindcă localitatea sa nu întruneşte numărul minim de locuitori, primarul a analizat varianta ca pe viitor, între localitatea sa şi comunele limitrofe să existe o asociere de aşa natură încât să acceseze la comun fonduri mai mari care să creeze o infrastructură modernă în zonă.
„Deoarece oraşul pe care îl administrez are specific minier voi accesa câteva fonduri care să reglementeze problema canalizării şi să creez pentru cei de la grădiniţă un parc de joacă.

Pentru a avea acces la fonduri mai mari am în vedere ca pe viitor să realizez o asociere intercomunală cu Alunu, Sineşti şi Mateeşti pentru a soluţiona problemele ce ţin de canalizare şi de staţia de epurare. Oraşul Berbeşti are 6000 de locuitori, iar pentru a accesa fonduri pentru oraşe trebuie să aibă minim 10 mii. De aceea nu ne putem încadra nici la comune, dar nici la oraşe”. Cu un potenţial semnificativ, localitatea va beneficia pe viitor de fonduri care să modernizeze infrastructura  şi să creeze un oraş modern.
„Sunt conştient că localitatea arată ca un oraş de la ţară. Îi lipsesc multe elemente ce ţin de civilizaţie, precum canalizarea, trotuarele, spaţiile verzi care să acopere mizeria provocată de exploatarea cărbunilor. Este o localitate specifică zonelor de exploatare minieră. Printre priorităţile se numără încălzirea cartierelor de locuinţe. Momentan avem în discuţie această variantă cu o centrală electrotermică şi vom soluţiona cu siguranţă aceste capitol. După cum am mai precizat, ajutorul oferit de cei de la Consiliul Judeţean Vâlcea este nesemnificativ. Am avea nevoie de circa 10 miliarde lei vechi pentru a acoperi câteva probleme stringente. Am primit de la CJ suma de 300 milioane lei, ceea ce este mai mult decât insuficientă. Nu trebuie să existe repartizarea fondurilor pe criterii politice. Deoarece avem bani puţini, voi face un buget pe care îl voi repartiza în urma consultării cetăţenilor pentru a soluţiona urgenţele care apar”, a mai menţionat primarul.
Printre cele mai importante investiţii ale primăriei se numără construirea unei noi şcoli, crearea unui campus şcolar, a unui parc de joacă pentru copiii de la grădiniţă.

Vom dezvolta sectoarele ce ţin de agricultură şi zootehnie!

Deşi în localitate există doar 140 de şomeri, primarul a declarat că mai mulţi investitori străini s-au arătat interesaţi de potenţialul zonei. „Anul acesta vor fi create cel puţin 100 de noi locuri de muncă în localitate. Practic zona minieră este pe punctul de a fi desfiinţată. De aceea, pe viitor de gândim la dezvoltarea sectoarelor ce ţin de agricultură, pomicultură şi zootehnie. Avem deja relaţii cu belgienii şi francezii care vor veni să analizeze situaţia şi vor investi puternic în zonă. Tot ceea ce vreau ca pe viitor, prin surse interne cât şi externe este ca oraşul să nu mai fie unul izolat, ci unul modern cu spaţii verzi şi multă curăţenie”, a încheiat edilul oraşului, Aurel Ştefan.

Potenţiale fonduri pe filieră franceză

Pentru a atrage în localitate firme străine care să investească pe viitor în infrastructură, Ştefan Aurel s-a înscris în Asociaţia primarilor francofili. Organizaţie din care mai fac parte primarii precum cea din Horezu, Olăneşti, Vaideeni şi Alunu. Cu ocazia unui schimb de experienţă ce a avut loc în Franţa, oraşul Berbeşti s-a înfrăţit cu oraşul La Penne sur Huveaune, situat pe Coasta de Azur.
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button