„Este ilegal să decizi la jumătatea campionatului câte echipe promovează sau câte retrogradează!”
• Preşedintele unei echipe de Liga a IV-a cere mare atenţie Adunării Generale
În vară, preşedintele echipei FC Govora, domnul Mihai Ciobanu, propunea schimbarea sistemului competiţional fie prin mărirea numărului de echipe la Liga a IV-a de la 18 la 24 (grupate în două serii pe criterii geografice, cu finala campionatului între câştigătoarele celor două serii), fie pregătirea pentru trecerea din ediţia 2008-2009 la un sistem competiţional cu trei eşaloane. Această din urmă variantă era însă sortită eşecului pentru că o idee asemănătoare avusese şi Mihai Persu, fostul preşedinte al AJF, iar delegaţii au respins-o în unanimitate. În vara anului 2007 propunerea de mărire a numărului de echipe la Liga a IV-a nu a fost agreată de către „juriştii” din fotbalul judeţean şi aceştia au făcut tot posibilul, reuşind chiar să amâne o discuţie în acest sens pentru Adunarea Generală din februarie 2008.
Ei şi-au justificat amânarea prin faptul că, undeva, în statutul AJF, se spune că schimbarea sistemului competiţional nu poate fi făcută mai devreme de şase luni, înţelegându-se de aici, în mintea lor, că ei pot decide acum, în februarie (aproape de jumătatea returului!!!!), cum va arăta ediţia 2008-2009 a fotbalului judeţean.
Preşedintele unei echipe din Liga a IV-a, care a dorit ca deocamdată să nu-i dezvăluim identitatea pentru a nu se spune că urmăreşte să favorizeze clasarea echipei sale sau a alteia, ne-a declarat: „La începutul campionatului ni s-a spus clar: ediţia 2007-2008 are o singură serie la Liga a IV-a şi patru serii la Liga a V-a. Din ultimul eşalon promovează cele patru campioane, iar din Liga a IV-a retrogradează garantat trei echipe, iar a patra formaţie retrogradează dacă gruparea de pe primul loc nu promovează în Liga a III-a. Văd acum că se încearcă tot felul de idei care de care mai tâmpite şi se spune să se decidă în această iarnă, când deja avem disputate două etape din retur, ca din vară să facem două serii la Liga a IV-a. Vreau să fiu bine înţeles de toată lumea: sunt de acord cu modificarea sistemului competiţional, dar decizia nu trebuie luată la jumătatea campionatului! Cei ce spun că vor să promoveze în Liga a IV-a şi ocupantele locurilor 2 şi 3 din Liga a V-a trebuie să se gândească la faptul că nu e corect faţă de echipele din primul eşalon! Nu poţi decide să retrogradeze locurile 16, 17 şi 18 din Liga a IV-a, dar să accepţi să promoveze echipe de pe locurile 2 sau 3 din Liga a V-a. Ele nu sunt cu nimic mai valoroase şi s-ar ajunge la diluarea valorică a unui campionat care, şi aşa, este foarte slab! Păi, cu ce este mai bună Cerna Copăceni decât Luncavăţul Popeşti, de exemplu. După mintea celor care vor schimbarea sistemului competiţional, ne-am putea trezi că promovează de pe locul 3 din Onoare echipe ca Progresul Măldăreşti, Cerna Copăceni sau FC Budeşti, dar nu pot să rămână Topologul Nicolae Bălcescu, FC Govora sau Luncavăţul Popeşti, echipe ce sunt cu mult peste valoarea unora din cele amintite mai sus. Dacă s-a spus că promovează doar campioanele de la Liga a V-a, atunci aşa să fie, pentru că sunt multe cluburi care se trezesc din întâmplare în Liga a IV-a şi n-au nici o bază solidă să se menţină la acest nivel. Ştiu că e an electoral şi se vrea atragerea a cât mai multor echipe de la ţară care astfel să bage bani în fotbal, dar nu trebuie sacrificată competiţia şi nu trebuie încălcate regulamentele de dragul intereselor electorale!”
Interlocutorul nostru a mai constatat că din punct de vedere organizatoric deja sunt 3-4 echipe care „gâfâie” prin Liga a IV-a şi se prezintă în inferioritate numerică la meciuri, pierzând la scor de maidan, iar mărirea numărului de competitoare nu ar reprezenta o soluţie pentru revigorarea campionatului.
Florin MĂNOIU