„Nu ne permitem să mai pierdem nici un meci!”
• interviu cu Ion Toader, co-finanţator FC Budeşti
FC Budeşti, grupare situată la finele turului pe locul trei în seria I din Liga a V-a, şi-a reluat pregătirea fizică pe 1 februarie pentru a începe în forţă debutul de campionat. Deşi clasamentul indică faptul că prima clasată AS Mihăeşti are şapte puncte avantaj faţă de ocupanta locului secund şi opt faţă de FC Budeşti, Ion Toader, unul dintre finanţatorii echipei, consideră că, în cazul în care echipa sa va trata cu seriozitate fiecare partidă şi-ar putea menţine şansele de promovare. De asemenea, el a mai declarat că primele etape sunt cruciale în stabilirea campioanei, iar un număr maxim de puncte le-ar putea reda şansele de a evolua în eşalonul superior.
Dacă ar fi să faceţi o analiză a seriei în care evoluaţi, cum aţi descrie-o?
– O primă analiză a campionatului în care activăm ar indica faptul că există un raport de forţe rupt în două. Până la locurile 7-8 sunt echipe care luptă permanent pentru orice punct, iar de la jumătatea clasamentului în jos există echipe care participă doar din formalitate. AS Mihăeşti, echipa primarului Nicolae Stănică şi-a luat un avantaj suficient de puncte pentru a trata mai uşor returul de campionat. Totodată, vom face de aşa natură să speculăm orice greşeală a adversarilor şi, în special a celor de la FCO Brezoi, grupare care are în momentul respectiv un avans de doar un punct faţă de noi.
Mai există totuşi şanse ca prima clasată să piardă locul?
– Vor fi decisive primele 7-8 etape, iar dacă în această perioadă vom cumula maximum de puncte vom putea tinde spre promovare. Totul depinde de meciurile directe pe care le vom avea pe teren propriu. Dacă vom reuşi să învingem pe FCO Brezoi şi pe AS Mihăeşti, şansele vor creşte considerabil. Să nu uităm că în meciul contra celor de la Mihăeşti am pierdut în minutul 95 cu 1-0. trebuie să ne mobilizăm din timp pentru a avea ceva şanse la promovare. În caz contrar, gruparea primarului Stănică îşi va aronda din timp titlul de campioană de vară.
Aveţi un program mai deosebit pentru a vă îndeplini obiectivul?
– Am reluat antrenamentele din timp, iar lotul s-a reunit în proporţie de 80 %. Am decis să impunem reguli noi şi contracte la jucători pentru a-i ambiţiona mai mult ca pe viitor să se dovedească mult mai responsabili cu fiecare partidă în parte. Avem o înţelegere verbală cu jucători ce prevede ca în cazul unei eventuale promovări fiecare să beneficieze de o sumă stabilită pe meci şi apoi înmulţită cu numărul total de partide pe care le vor disputa până la finele campionatului. Aş putea spune că există suficientă motivare din partea finanţatorilor. Trebuie să mai umblăm puţin la capitolul mentalitate, deoarece am observat că există unele sincope ce apar în cazul unei înfrângeri. Jucăm din plăcere, dar seriozitatea este cheia succesului.
De câţi jucători dispune momentan echipa?
– Avem un număr de 18 jucători legitimaţi, la început am avut 40, dar majoritatea s-au transferat la alte grupări. Aş dori să amintesc aici contribuţia foarte bună pe care au avut-o meci de meci portarul Doris Roman, Marius Nedeluş, atacantul Lepşa, fraţii Gherguşi cât şi Nelu Rentea. De asemenea, mai avem un număr de şase juniori care, cu siguranţă, vor creşte ca valoare pe viitor şi vor aduce o foarte bună contribuţie la rezultatele echipei. În legătură cu capitolul transferuri nu avem jucători care să fi fost vizaţi. Avem câţiva care au fost transferaţi la alte grupări şi vor reveni din retur. În mare, componenţa va fi cam aceeaşi, deoarece consider că actualul lor este suficient de puternic pentru a-şi îndeplini obiectivele.
Ce grupări credeţi că au cele mai puţine şanse în această grupă?
– Ca în fiecare serie în parte, există grupări care vor trebui să-şi îmbunătăţească jocul pe viitor, pentru ca prezenţa lor pe teren să nu fie decât o simpla formalitate. Şi aici aduc în discuţie cazurile Forestierul Băbeni, FC Lăpuşata şi Cozia Călimăneşti, grupări care nu au confirmat mai nimic în acest campionat şi vor trebui să facă ceva pentru a-şi îmbunătăţi jocul. În rest există echipe care speră şi pot să facă surprize şi echipe care sunt doar de formă înscrise în campionat.
Vi se pare costisitoare întreţinerea unei echipe?
– Aş putea spune că este cât de cât costisitoare, însă până la urmă pasiunea pentru fotbal acoperă aceste cheltuieli. Doresc să creez din echipa mea o forţă competitivă, care să nu fie prezentă doar cu numele pe scena fotbalului judeţean. Până la urmă, vreau ca tot mai mulţi copii să fie implicaţi în sport, iar lotul de jucători actual să fie un model pentru ei şi îi stimuleze ca pe viitor să fie şi ei angrenaţi în orice disciplină sportivă. Prin echipa de seniori doresc ca cei mici să se apropie de fotbal, pentru că şi eu la rândul meu, am fost atras de jocul celor mai mari ca mine.
Ce planuri de viitor aveţi?
– Consider că prin susţinerea unei echipe, am reuşit să revigorez fotbalul în comune. Este cel de-al doilea an de la înfiinţarea echipei. Campionatul trecut am reuşit să terminăm pe locul 4 şi am reuşit performanţa de a fi singura echipă care a învins pe Energia Malaia. Anul acesta sper ca să aveam o comportare la fel de bună şi avem în calcul ca pe viitor, prin intermediul primăriei să refacem baza sportivă. Totodată al dori să mulţumesc primăriei pentru sprijinul pe care ni l-a oferit de fiecare dată când am avut nevoie.
Lucian CORNECI