Fuziunea Apavil-Acvarim se va face după alegeri
• Discuţiile între Consiliul Judeţean şi Primăria Râmnicului au fost blocate
Viceprimarul Râmnicului, Nicolae Dicu este convins că fuziunea celor două societăţi de apă, Apavil şi Acvarim va fi amânată până după terminarea campaniei electorale pentru alegerile locale din acest an. În opinia viceprimarului, blocarea discuţiilor privind fuziunea se datorează, în principal, conducerii Consiliului Judeţean, care nu a consultat Primăria Râmnicului cu privire la anumite aspecte ale înfiinţării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară şi a operatorului regional de apă, cele mai importante fiind modul de finanţare al asociaţiei, numărul localităţilor componente ale acesteia şi garantarea creditului ISPA.
După mai multe întâlniri privind fuziunea Apavil-Acvarim, discuţiile pe acest subiect au ajuns într-un impas, deocamdată negăsindu-se vreo rezolvare. Atât Consiliul Judeţean, cât şi Primăria Râmnicului, în calitate de patroni ai celor societăţi de apă, nu au ajuns la un punct de vedere comun în ceea ce priveşte modalitatea de realizare a fuziunii. Ultima discuţie a avut loc acum două săptămâni, reprezentantul primăriei, viceprimarul Nicolae Dicu considerând că partenerii de dialog de la Consiliul Judeţean nu ţin cont de anumite condiţii privind fuziunea. „Din informaţii colaterale se pare că dorinţa unora este de a se realiza operatorul regional pentru a se pune acolo diverse persoane care trebuie rezolvate şi care au picat dintr-un anumit loc şi aşa mai departe. Eu nu vreau să dezvolt acest subiect, dar se pare că el există. S-au făcut nişte organigrame, cu oameni puşi, cu cine să fie şi ce să facă şi în loc să se reducă costurile, se pare că e dorinţa să crească costurile. Un alt lucru este că deja Consiliul Judeţean a declarat Apavil operator regional fără să ne consulte şi pe noi. L-am informat pe domnul primar şi dânsul este chiar revoltat de felul în care se lucrează şi se pune problema şi se pare că decizia va fi ca această discuţie Asociaţia Intercomunitară şi operatorul regional să se facă după alegeri, pentru că atunci cei care vor fi aleşi vor fi investiţi cu puterea şi forţa de a lua decizii şi a merge cu ele mai departe. Consiliul Judeţean şi Consiliul Local sunt pe final de mandat şi poate că hotărârea pe care ar lua-o nu ar avea legitimitatea necesară. În acest moment discuţiile sunt blocate”, ne-a declarat viceprimarul Nicolae Dicu. Acesta mai spune că nu este nici o nenorocire dacă fuziunea se realizează după alegeri, mai ales că fondurile structurale nu se pierd până atunci. „Dacă acest lucru se întâmplă în iulie-august, avem aceleaşi şanse. Banii nu se pierd”, ne-a mai declarat Dicu.
Contactat telefonic, preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buşe ne-a declarat: „Este un punct de vedere al dânşilor. Eu am spus ce am avut de spus. În legătură cu modul de finanţare al asociaţiei, am convenit că aceasta se va face pe baza unui buget iar contribuţia fiecărei localităţi se va face ţinând cont de populaţie. În ceea ce priveşte creditul, trebuie spus faptul că CJ nu este proprietarul operatorului regional. De fapt, noi am şi spus că putem garanta parţial acest credit. Vizavi de faptul că ar fi prea multe localităţi în asociaţie, ele există în judeţul Vâlcea iar noi nu puteam face abstracţie de ele. În orice caz, săptămâna viitoare voi convoca o întâlnire cu domnul primar Mircia Gutău pe această temă”.
Octavian HERŢA