Editorial Politic

2008, un an politic agitat

Anul politic 2008 se anunţă a fi unul extrem de fierbinte, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. Reconfigurările de pe scena politică vor continua şi în acest an iar ritmul va creşte pe măsură ce se apropie momentul alegerilor. Vor fi făcute noi alianţe iar actorii politici caută deja soluţii pentru a-şi asigura cât mai eficient spatele. Evident, semnalul va fi dat de la Bucureşti, de la nivelul conducerilor partidelor, însă şi în judeţul Vâlcea vom asista la răsturnări spectaculoase de situaţie, care se vor produce în anumite cazuri, independent de ceea ce se întâmplă la nivel central. Deja, la Vâlcea s-au conturat cele trei forţe care se vor bate pentru supremaţie la primul test electoral important din acest an : alegerile locale. Este vorba despre nou-formatul partid PD-L, precum şi despre PSD şi PNL.

Dacă PD-L pare dispus să meargă doar pe mâna preşedintelui Traian Băsescu şi pe posibilitatea creşterii în sondaje în următoarele luni, în cazul PSD şi PNL lucrurile nu sunt nici pe departe clarificate. Rămâne de văzut cu cine se vor alia PRM, PC şi PNG, mai ales că aceste formaţiuni politice ar putea înclina balanţa electorală într-o parte sau alta. Nu este exclus ca până la alegeri să asistăm la alianţe dintre cele mai ciudate, care ar putea contura o nouă majoritate pentru alegerile generale. Sunt mai multe ipoteze de lucru, potrivit cărora PC ar putea fuziona prin absorbţie cu PNL dar nu este exclus ca partidul lui Dan Voiculescu să meargă, ca şi până acum, pe mâna PSD. Nici PRM-ului nu pare să-i displacă o intrare la guvernare, în premieră pentru ei, cel mai probabil alături de PSD. PNG pare din ce în ce mai dispus la o colaborare cu PSD, mai ales că Gigi Becali a văzut cu ochii lui ce înseamnă să-ţi furi singur căciula cu ajutorul sondajelor de opinie. Până la urmăm, cred că aici se va da lupta: între PD-L, pe de-o parte, şi PSD, PNL şi PC, pe de altă parte. Totul depinde de felul în care liderii politici vor înţelege să formeze majorităţi care să ducă la preluarea guvernării.

La nivelul judeţului Vâlcea, cel mai probabil procentele la alegerile locale vor fi împărţite între PD-L, PSD şi PNL. Deocamdată nu ştiu care va fi impactul PD-L în rândul populaţiei, în special a celei rurale, care va avea nevoie de o perioadă destul de lungă pentru a asimila măcar parţial noul partid politic. Cert este că spre deosebire de alte zone, în Vâlcea PSD stă încă foarte bine, dovadă că a şi reuşit să câştige alegerile europarlamentare. De asemenea, PNL are o cotă bună în judeţ, depăşind cu mult media la nivel naţional. Explicaţia este simplă: pesediştii şi liberalii au reuşit să construiască filiale locale puternice, chiar pe fondul unei ascensiuni constante a PD. De aceea, cred eu, lupta va fi foarte echilibrată. Un dezechilibru major s-ar putea produce la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea, în cazul în care Mircia Gutău îşi păstrează un ridicat nivel de popularitate. Aici, PD-L are şansa de a câştiga detaşat alegerile locale, meritul fiind aproape în exclusivitate al primarului în funcţie, care peste câteva zile va deveni şi preşedinte al organizaţiei municipale a noului partid. În ultimii ani, PSD şi PNL au pierdut constant procente importante la municipiu, în bună măsură şi din cauza unor strategii greşite. Nominalizarea unor candidaţi fără priză la electorat a dus în cele din urmă la o prăbuşire masivă în sondaje. Acum, cu doar câteva luni înaintea campaniei electorale, PSD şi PNL au o singură şansă: găsirea unor oameni potriviţi pentru Primăria Râmnicului, care să opună măcar o minimă rezistenţă ascensiunii lui Mircia Gutău. Altfel, lucrurile se vor termina destul de prost pentru ambele partide, care vor pierde procente importante şi pe ansamblul judeţului.  
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button