Liga IV

Fotbalul vâlcean, în opinia lui Gabi Mangalagiu

• tehnicianul de la CSM este convins de viabilitatea centrului de copii şi juniori

De doi ani de zile fiinţează în cadrului Clubului Sportiv Municipal şi un centru de copii şi juniori în fruntea căruia se află Gabi Mangalagiu, cel care se ocupă şi de echipa a doua din Zăvoi, ce activează în eşalonul de elită judeţean. Între cele două părţi există o strânsă legătură, CSM II fiind formată în majoritate din juniorii care activează în cadrul clubului. Ideea înfiinţării unei a doua echipe a CSM-ului a plecat de la nevoia tinerilor fotbalişti de a căpăta experienţă într-un campionat dominat de seniori.

Însă, pe lângă faptul că juniorii pot creşte în valoare odată ce le sunt asigurate două competiţii destul de puternice şi diferite în acelaşi timp, echipa mare a clubului poate să-şi rodeze jucătorii care nu corespund pentru moment cerinţelor Ligii a II-a, într-un campionat care le permite să se evidenţieze şi totodată, până se va apela la serviciile lor, îi va menţine cât de cât în formă. La cluburile mari din ţară, în special la cele de Liga I, există o astfel de echipă satelit, însă înscrisă într-un campionat de nivel superior: fie în eşalonul secund, fie în Liga a III-a. Şi la Vâlcea s-ar dori un lot lărgit de jucători din care să se poată alege la un moment dat şi care să activeze într-un campionat naţional sau zonal cum este Liga a III-a, însă deocamdată judeţul nostru nu are resurse pentru a face acest lucru. În opinia lui Gabi Mangalagiu, acest lucru ar cam deveni necesar doar dacă gruparea fanion a judeţului ar promova pe prima scenă fotbalistică a ţării. Asta pentru că, cu fondul de jucători deja disponibili, plus ce va mai rămâne de la echipa mare, va fi nevoie de o competiţie mai apropiată de valoarea jucătorilor. În plus, „aici, la nivel de judeţ, e mai greu de colaborat dacă nu ai echipa ta, unde să rulezi jucătorii”, crede Mangalagiu. Adevărul este că nici nu prea ar avea variante unde să-i ruleze, dat fiind faptul că momentan nu există decât o grupare de Liga a III-a în judeţ, Oltchim Rm. Vâlcea. De altfel, şeful centrului de copii şi juniori din Zăvoi a şi întărit această idee: „În ultimii şapte ani n-a mai promovat în cel de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării nici o echipă serioasă, cu o bază sportivă şi materială care să-i permită să se menţină la acest nivel”. Iar acest lucru nu poate decât dăuna judeţului. Un exemplu cert în acest sens, cel al necesităţii existenţei unor echipe cel puţin de Liga a III-a îl reprezintă jucătorul Melcea căruia i-a trebuit o experienţă gen FC Oltchim pentru a se evidenţia şi a convinge că merită să joace şi la un nivel mai ridicat. „Avem jucători buni, însă îi pierdem încă de la vârsta junioratului pentru că nu au echipe unde să poată face trecerea spre performanţă, spre fotbalul mare”, a mai adăugat Mangalagiu. Ca o dovadă că Vâlcea nu duce lipsă de „material uman performant” şi în ciuda faptului că n-a existat cu adevărat un centru de copii şi juniori puternic, cum are acum CSM-ul, stau cei aproximativ 12 jucători produşi în 10 ani care-au ajuns în Liga I: Robert Tufiş, Iulică Roşoagă, Mihalache, Ursu, Lungan, Iacob, Sergiu Radu, Stancu, Savu, Alin Pufu, Raul Rusescu, Florin Costea. Toţi formaţi în judeţul nostru, însă care n-au cunoscut consacrarea la Vâlcea. Pe lângă aceştia, după cum apreciază Mangalagiu, probabil alte zeci de fotbalişti de nivel mediu (Divizia C), au existat şi există, însă se pierd pentru că nu au un mediu prielnic pentru a-şi dezvolta calităţile. Ajung în Liga a IV-a unde sunt nevoiţi să se obişnuiască cu amatorismul, aşa că ulterior se lasă de fotbal.
Nu acelaşi lucru se doreşte pentru juniorii de azi ai CSM-ului care au început deja să confirme. Centru de copii şi juniori merge destul de bine, deşi nu are decât doi ani de existenţă şi tot timpul înainte pentru a se dezvolta şi a produce jucători de valoare. De acest lucru este convins şi Mangalagiu: „Dacă facem centrul acesta să meargă mult mai bine, atunci vom avea rezultate şi mai bune”.

Reunirea echipei a doua din Zăvoi coincide cu reluarea campionatului  

De lipsa rezultatelor, însă, oricum nu se poate plânge Mangalagiu şi cu precădere CSM-ul. Mai în toate competiţiile la care participă, fie de pe plan judeţean, fie la nivel naţional, juniorii din Zăvoi au reuşit să atragă atenţia prin rezultatele consemnate. Cu siguranţă, însă, că cea mai mare performanţă a realizat-o grupa pregătită de Viorel Ciofîcă, în campionatul de juniori republicani. Deşi sunt mai mici de vârstă decât adversarii (sunt jucători născuţi în 1990-1991, faţă de media de 1989-1990 din campionat), au reuşit să termine turul de campionat pe primul loc în clasament în seria din care fac parte, devansând cluburi puternice, cu renume în ţară la acest nivel, gen FC Argeş sau Universitatea Craiova. Astfel, şansele de a ajunge la turneul final sunt destul de mari. În realizarea acestor rezultate i-a ajutat probabil şi faptul că lor le sunt asigurate două competiţii. Pe lângă campionatul de republicani, juniorii A de la CSM formează şi echipa a doua a clubului, cea înscrisă în Liga a IV-a, de care se ocupă Gabi Mangalagiu, situată pe locul 6 în clasament. În această formaţie îşi mai fac loc şi câţiva jucători de la echipa mare, însă juniorii A sunt cei care duc greul şi aici. Referitor la rezultatele obţinute separat în cele două competiţii Mangalagiu ne-a spus că: „Nu se poate face comparaţie între ele pentru că sunt două campionate diferite. La republicani joacă împotriva unor echipe formate din jucători de vârstă apropiată lor, în timp ce la Liga a IV-a evoluează împotriva unor grupări de seniori, meciuri care le sunt necesare pentru a căpăta experienţă. În plus, aici, pe plan judeţean, te mai iau şi arbitrii, apar şi alte interese şi poate de aceea rezultatele sunt oscilante în eşalonul de elită judeţean. Oricum, pe mine nu pot să spun că mă interesează prea mult acest aspect. Importantă este creşterea copiilor. Dar bineînţeles că tot timpul le cer să câştige, însă mai important este că le sunt asigurate două meciuri săptămânal, iar acest lucru nu poate decât să-i ajute”.  
Faptul că CSM II este formată în majoritate din juniorii republicani din Zăvoi verifică şi motivul pentru care Gabi Mangalagiu a cerut să joace meciurile din Liga a IV-a în ziua de vineri, ci nu sâmbăta cum sunt programate majoritatea meciurilor. Juniorii trebuie să aibă o zi de pauză între meciuri, aşa că nu exista altă variantă, dat fiind faptul că partidele din campionatul de Republicani se dispută duminica. „Am fost acuzaţi că în unele meciuri jucăm mai slab şi în altele apelăm la toate resursele pentru a câştiga. Noi nu avem prietenii cu nimeni, ci formăm echipa în funcţie de posibilităţi. De exemplu, s-a spus că nu ne-am fi apărat şansele în meciul cu Hidroelectra, însă acel joc, pentru că-l disputam în deplasare, a avut loc sâmbăta, în timp ce noi a doua zi aveam un meci important la republicani cu FC Argeş, ce conta mult pentru stabilirea ierarhiei şi pentru imaginea clubului. Aşa că atunci am fost nevoiţi să-i folosim pe cei mai mici dintre juniori. Însă acest lucru a fost interpretat greşit”, a explicat Mangalagiu care a încercat să desluşească şi misterul cu tabelul de jucători. „S-a făcut atâta caz pe un lucru despre care mulţi nu aveau cunoştinţă, după meciul cu Flacăra Horezu în care a fost folosit jucătorul Robson. De fapt, la început de sezon se face un tabel cu 15 jucători pe care nu-i poţi folosi la echipa a doua, ci nu invers, adică cu jucătorii pe care-i poţi folosi. Iar acest lucru se poate face de două ori într-un sezon, atât la începutul turului, cât şi al returului”.
În altă ordine de idei să mai spunem că CSM II nu va avea o pregătire de iarnă separată. Fiecare dintre „municipalii” care se află în vederile grupării a doua a clubului se antrenează alături de colegii de juniorat sau în cazul jucătorilor de la echipa mare, alături de Marian Bondrea. Cu antrenorul Gabi Mangalagiu se vor întâlni abia pe 1 martie, o dată cu reluarea campionatului în Liga a IV-a.
Laurenţiu SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button