Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Diverse

Handbalul juvenil de la Liceul Energetic în pericol de a fi eliminat

 Handbalul juvenil de la Liceul Energetic în pericol de a fi eliminat

 Săptămâna trecută, profesorul Ionel Gheorghe, de la Grupul Şcolar Energetic, a organizat o conferinţă de presă extraordinară în care-a dezvăluit intenţiile conducerii liceului de a desfiinţa clasele de handbal din 2006. După ce a amintit succesele echipelor de handbal juvenil care s-au format şi au adus prestigiu Liceului Energetic în toată ţara şi chiar şi peste hotare (în 2000 şi 2003 – vâlcencele s-au clasat pe locul 1 la puternicul turneu de junioare de la Gyor – Ungaria, care adună de fiecare dată la start peste 130 de formaţii din toată Europa, la toate categoriile de vârstă, atât pentru fete, cât şi pentru băieţi, iar în 2005 a ocupat poziţia a treia la o competiţie juvenilă internaţională desfăşurată la Krusevac – Serbia), Ionel Gheorghe a explicat cum a aflat de decizia directorului Ion Florescu: „Iniţial, domnul Florescu mi-a spus că oamenii de la Minister vor să se desfiinţeze clasele de handbal de la Energetic. Am sunat însă şi la Bucureşti, iar vâlceanul Alin Păunescu mi-a spus că nu există nici o comunicare în acest sens! Atunci directorul Florescu a recunoscut că vrea să renunţe la aceste clase pentru că s-a săturat să aibă mereu probleme financiare din cauza lor. Am avut numeroase performanţe de-a lungul anilor şi nu este corect ca aceste fete să nu mai beneficieze de activitate sportivă în continuare. Pe noi ne mai ajută câte puţin şi Urban-ul, iar pentru asta jucăm cu numele acestei firme pe tricouri, dar şi Hidroelectrica. Aurelian Roşca, profesorul care e titularul catedrei de la Energetic, ne-a promis că va ajuta aceste clase de handbal, că va vorbi la Federaţie, cu preşedintele Gaţu, la CIO, etc, pentru ca ele să nu fie desfiinţate”.
 

Au crescut jucătoare de valoare la Energetic

Clasele de handbal de la Energetic au fost înfiinţate pentru prima oară în 1999, iar de-a lungul acestor ani aici au crescut câteva jucătoare ce-au făcut cinste oraşului nostru. Ionel Gheorghe a dat şi câteva nume în acest sens: Carmen Cartaş (azi la CSM Cetate Deva) – componentă a lotului naţional de tineret, Aurelia Stoica-Brădeanu (azi la Gyor) – de două ori campioană mondială la tineret şi o dată vicecampioană mondială la senioare, Anca Avram (azi la Rulmentul Braşov), Anca Andrei (azi la o echipă din liga a 3-a franceză), Oana Manea, Andreea Dospin, Adina Meiroşu sau Alexandra Cazacu (azi la Oltchim), ca şi câteva din tânăra generaţie (Aura Ivancu, Daniela Băbeanu, Luiza Iacob şi Cristina Teodorescu – toate sunt azi jucătoare la Oltchim II; mai mult decât atât, Băbeanu a debutat deja în Liga Naţională), etc.  „Acum un an de zile, am fost al doilea club din ţară, iar  acum suntem pe locul 1. Totuşi, mie nu mi-a plăcut niciodată să ies în faţă cu performanţele echipelor pe care le antrenez! Vreau să vă spun că părinţii fetelor nu sunt deloc de acord cu decizia directorului, pentru că au investit foarte mult în pregătirea copiilor. Ei depun foarte multe eforturi financiare pentru ca fetele să continue să facă handbal. Ceea ce e important e că 23 de eleve vor rămâne pe drumuri dacă această decizie va fi finalizată. De noi, profesorii, nu se poate problema pentru că ne găsim mai uşor de lucru. Pentru fete însă, e păcat. Am investit multă încredere în aceşti copii, iar acum, când să se afirme, li se taie craca! Am făcut un memoriu din partea părinţilor, pe care l-am trimis la IŞJ, Prefectură, Primărie, iar de luni şi la MEC, FRH şi la Guvernul României, iar dacă vom putea îl vom înainta inclusiv consilierilor prezidenţiali”, a mai precizat Ionel Gheorghe. La întâlnirea cu presa de săptămâna trecută a profesorului Ionel Gheorghe au ţinut să participe şi câţiva dintre părinţii fetelor, iar cuvintele acestora au fost edificatoare pentru a ne convinge că ar fi o gafă imensă ca handbalul să dispară de la Energetic: „Nu ştim când avea domnul director Florescu de gând să ne anunţe şi pe noi, părinţii fetelor, despre decizia de desfiinţare a claselor de handbal. Noi am făcut eforturi enorme să le menţinem pe fete în activitate, chiar pe cheltuiala noastră, atunci când erau accidentate. Sper ca şi primarul Gutău să se implice pentru că îl ştim aproape de sport. Suntem dispuşi să facem sacrificii, de dragul copiilor noştri. Inclusiv să suportăm o creştere a cotizaţiei lunare pe care-o acordăm pe lună liceului pentru pregătirea fetelor. Aceasta se ridică acum la 100.000 de lei pe lună”.
 
„Generalul” Tită îi condamnă pe cei ce vor să ucidă handbalul juvenil vâlcean
 
Implicat asiduu în handbalul juvenil din Vâlcea, „generalul” Constantin Tită, inspector în cadrul DSJ, prezent la conferinţa de presă, a luat la rândul său poziţie împotriva desfiinţării acestor clase: „Este dureros să aflăm despre astfel de iniţiative din partea unui singur om, Ion Florescu, pe care l-am mai întors din drum de două ori, pentru a nu face acest gest necugetat, de desfiinţare a claselor de handbal. Şcoala merge foarte bine, iar ca să ajungi să fii pe locul 1 în ţară e mare lucru! Rezultatele şi elementele care-au împânzit ţara îmi dau dreptul să spun că ar fi o crimă să se finalizeze cu clasele de handbal de la Energetic. Nimeni nu va fi alături de Florescu. Aş vrea să cred că-l mai putem întoarce încă o dată din drum, aşa cum s-a mai întâmplat şi-n 2004, când a intervenit şi clubul Oltchim! Clasele de handbal de la Energetic sunt o pepinieră extraordinară, nu numai pentru Vâlcea, ci pentru întreaga Românie”.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button