Alte sporturi

Bilanţ pozitiv pentru Clubul Sportiv Şcolar

• la final de an, Mihaela Truşcă face o radiografie a clubului pe care-l conduce

Clubul Sportiv Şcolar din Rm. Vâlcea este o unitate cu caracter independent de alte cluburi şi instituţii de profil ce funcţionează sub actuala formulă de la 1 septembrie 1979, înainte de această dată fiind cunoscut sub denumirea de Şcoala Sportivă. Manuela Truşcă, directoarea acestei instituţii, ne-a pus la dispoziţie unele informaţii cu privire la obiectivele stabilite pe anul competiţional 2008, cât şi comportarea pe care au avut-o sportivii legitimaţi în cadrul clubului pe care îl conduce.

CSŞ a reuşit de-a lungul anilor să producă sportivi care să fie prezenţi printre cei mai buni zece desemnaţi anual de Direcţia de Sport a Judeţului Vâlcea.

* Cum funcţionează instituţia pe care o conduceţi şi ce o deosebeşte faţă de alte cluburi cu caracter sportiv?

– Clubul Sportiv Şcolar Rm. Vâlcea funcţionează prin fonduri obţinute de la Inspectoratul Şcolar, cât şi de la autorităţile locale şi a Primăriei Municipiului, care contribuie financiar în deplasările la competiţiile care sunt organizate la nivel de club. În cadrul acestei instituţii funcţionează şapte secţii sportive pe trei niveluri de pregătire: începători, avansaţi şi de performanţă şi reprezintă o formă viabilă care pregăteşte elevii pentru a fi încadraţi cluburilor de renume care să participe la competiţii naţionale cât şi internaţionale. Unitatea pe care o conduc funcţionează în raport de parteneriat cu alte instituţii sportive din judeţul Vâlcea şi aici aş dori să menţionez Clubul Chimia cu care avem relaţii de colaborare foarte bune, la secţiile box, lupte greco-romane şi tenis de masă. De asemenea, grupele de fotbal şi baschet sunt în relaţii foarte bune de colaborare cu CSM Rm. Vâlcea şi, implicit, BC Rm. Vâlcea.

* Dacă ar fi să faceţi o comparaţie cu anii precedenţi, cum aţi aprecia evoluţia sportivilor la finele acestui an calendaristic?

– CSŞ Rm Vâlcea a înregistrat în ultimii ani cele mai productive rezultate din istoria sa. Anul acesta, pot spune că obiectivele propuse la nivel de secţii sportive au fost îndeplinite, însă se putea şi mai bine. La nivelul instituţiei activează aproape 500 de sportivi la şapte secţii sportive: tenis de masă, box, lupte greco-romane, karate, handbal, fotbal şi baschet. Dacă am face un bilanţ al rezultatelor obţinute la nivel de secţie sportivă, rezultatele sunt foarte bune. Astfel, în cadrul secţiei de lupte greco-romane, antrenori Ilie şi Cornel Lupu, s-au obţinut trei medalii de bronz la concursurile naţionale organizate la nivelul cluburilor şcolare. O altă secţie care a reuşit să-şi respecte blazonul de-a lungul anilor este cea de box, la care antrenează Marius Băluţă. Cei doi sportivi ai săi, Mihai Daragiu şi Marius Obadă, ambii componenţi ai lotului naţional, s-au clasat pe locul 3 la Naţionale şi au reuşit performanţa de a-şi adjudeca medalia de bronz.. La secţia de baschet, la care este antrenoare Manuela Cornea, anul trecut s-a ocupat locul 5, după ce s-au calificat în turneul final cu grupa de junioare 3, iar anul acesta au reuşit să promoveze în Divizia A de baschet cu echipa BC Nitzulescu, însă lipsa de fonduri cu care s-a confruntat echipa la momentul respectiv nu a făcut posibilă înscrierea în campionat. De asemenea, multe dintre baschetbaliste sunt componente ale lotului naţional şi aici aş dori să le amintesc pe Georgiana Plăviţu, Cristina Badi şi Maria Săndulescu. La secţia de baschet, Lucian Chirof, juniorul antrenat de Cristi Achim şi care are dublă legitimare, la CSŞ şi la gruparea din Piteşti, a fost tot timpul convocat la lotul naţional şi aş putea spune că este un merit deosebit care îi revine exclusiv antrenorului. La secţia de fotbal, Radu Chiriţă, promovat de la CSŞ de profesorul Bugheanu, activează în momentul de faţă la echipa de juniori de la CSM Rm. Vâlcea.

* Consideraţi că este necesar ca pe viitor să înfiinţaţi noi secţii sportive în cadrul clubului pe care-l conduceţi?

– Deocamdată nu mă gândesc să introduc alte sporturi în club. Anul acesta am reuşit să-l aducem pe antrenorul de karate Mihai Ioniţă şi consider că a fost o alegere inspirată, deoarece încă după câteva luni, secţia sa a confirmat că este una prolifică. Anul acesta a reuşit să aducă cele mai multe medalii de la  campionatele naţionale: patru locuri 1, trei locuri 2 şi patru locuri 3. Handbalul este o altă disciplină relativ nouă, care a fost reactivată după trei ani de pauză. Anul acesta s-au înscris în campionat grupa de junioare 3 la fete şi cea de junioare 1 la băieţi. Sper ca la anul, fetele să joace în turneul final.

* Aţi făcut carieră în tenis de masă, ca jucătoare, iar acum sunteţi antrenoare. Ce ne puteţi spune despre acest sector?

– Anul trecut, am reuşit să promovez cu echipa în Divizia Naţională de juniori şi să obţin o medalie de bronz la Campionatul Naţional, în concursul pe echipe, în formula Teliţoiu, Avram, Liţescu. De asemenea, am ocupat şi un onorabil loc 5 la proba de simplu. În momentul de faţă, echipa pe care o antrenez pe situează pe locul secund în grupă la finele turului Diviziei A din Campionatul Naţional de seniori. Totuşi, anul acesta, cel mai mare câştig al secţiei de tenis de masă îl constituie amenajarea sălii de antrenament pe care o deţinem în incinta Clubului Sportiv Şcolar, iar la acest capitol aş putea spune că toate meritele i se datorează primarului Mircea Gutău, care ne-a susţinut permanent când am avut nevoie.

* De unde reuşiţi să procuraţi fondurile pentru deplasările la competiţii?

– Inspectoratul Şcolar alocă lunar un buget care este repartizat în funcţie de competiţiile care sunt în decursul lunii respective. De asemenea, fiecare secţie în parte a reuşit să suplimenteze aceste fonduri pentru deplasări şi diferite cantonamente prin relaţii de colaborare cu diferite firme, deoarece fondurile care provin de la inspectorat pot să nu fie suficiente şi antrenorii recurg la diferiţi sponsori pentru a efectua deplasările la competiţii.

* Care sunt nemulţumirile pe care le aveţi la final de an?

– În momentul de faţă, cea mai mare nemulţumire este aceea că nu avem în dotare un microbuz. Acesta e principalul meu obiectiv pentru viitor: achiziţionarea unui asemenea mijloc de transport, pentru a efectua deplasările la competiţii. Sper ca în 2008 să ni se îndeplinească şi acest vis. Altfel, în încheiere, aş dori să mulţumesc pentru susţinerea de care au dat dovadă Inspectoratul Şcolar şi autorităţile locale, care ne-au oferit suportul financiar pentru achiziţionarea de echipamente sportive. Sper ca pe viitor tot mai multe persoane să contribuie la dezvoltarea şi promovarea sportului juvenil, deoarece consider că este o rampă de lansare spre sportul de performanţă.
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button