Acasă Editorial 2007: excelent pentru sporturi, rău pentru fotbal

2007: excelent pentru sporturi, rău pentru fotbal

80
0

La sfârşit de an se cuvine să facem o scurtă privire înapoi spre ceea ce a însemnat 2007 în sportul vâlcean. Putem afirma că de foarte mult timp nu am mai avut un an aşa bun în sportul vâlcean, iar o astfel de afirmaţie este valabilă dacă nu ar include rezultatele din fotbal. „Regina balului” în 2007 a fost, indiscutabil, echipa de handbal feminin Oltchim, aceasta câştigând tot ce se putea câştiga la nivel de echipă de club în competiţiile în care a fost angrenată. Nu are rost să vorbesc prea mult despre trofeele aduse în vitrină: Cupa României, Cupa Cupelor, Supercupa României, Supercupa Europei şi titlul naţional. Nici despre parcursul excelent din Liga campionilor, pentru că aici finalitatea va fi în 2008. Şi celelalte sporturi au stat bine în 2008, iar statistica Direcţiei pentru Sport a judeţului Vâlcea a consemnat asta. Sunt multe de spus la capitolul „reuşite”, dar să vedem care au fost şi marile eşecuri.

Fotbalul, cel numit „sportul rege”, a ţinut să fie „nominalizat” de două ori la un neoficial top al eşecurilor sportive din 2007. Capul de afiş l-a ţinut, din păcate, CSM Râmnicu Vâlcea, echipă ce ne-a făcut să sperăm până-n ultimul moment că va promova în Liga I, iar cu 90 de minute înainte de finalul campionatului era pe un loc promovabil. Este, desigur, o oarecare performanţă că a ajuns să stea în preajma liderului, dar când munca de un an de zile depinde de un meci cu o echipă „vai mama ei”, de pe ultimele locuri, iar în jocul respectiv vâlcenii nu au arătat nimic, s-au creat multe suspiciuni. S-a vorbit de blaturi, de neapărarea şanselor… s-au făcut puţine valuri, dar s-a digerat greu un mare eşec: s-a ratat promovarea în Liga I.

Al doilea mare eşec sportiv l-a înregistrat campioana judeţeană Sportul Rm. Vâlcea. Echipa care a defilat prin Liga a IV-a a fost pusă pe coji de nucă la Caracal, acolo unde adversara din teleorman nu i-a acordat prea multe şanse. A fost un meci pierdut atât de categoric, nu ca scor, cât ca evoluţie în teren, încât avem imaginea diferenţei mari între amatorismul din fotbalul Vâlcean şi semi-profesionalismul din alte judeţe. Mai mult, pe final de meci unii jucători au avut şi comportament nedemn, agresând-o pe arbitra întâlnirii. S-a ratat pentru al doilea an promovarea unei campioane din fotbalul judeţean şi asta spune multe, însă o analiză a acestui fenomen o vom face anul viitor. Acum nu ne rămâne decât să trecem la „arhivă” ce a fost şi să privim cu speranţe spre 2008…
Florin Mănoiu