Adio medalii!
Germania – România 36-35
„Tricolorele” au pierdut în prelungiri finala mică
Vicecampioane mondiale în 2005, „tricolorele” nu au reuşit să se întoarcă de la Mondialele din Franţa nici măcar cu o medalie, după ce au pierdut finala mică a competiţiei, în faţa Germaniei, la capătul unui meci în care, pentru stabilirea echipei învingătoare, a fost nevoie de disputarea unor reprize suplimentare. Victorioasă în duelul cu Franţa după o partidă asemănătoare, naţionala ţării noastre nu a mai reuşit acelaşi lucru şi-n faţa nemţoaicelor. Din păcate, „tricolorele” nu au pedepsit Germania, care jucase teatru, nu handbal, în ultimul meci din grupă, pentru a-şi asigura astfel poziţia secundă, care le-a dat şansa să întâlnească Angola în sferturile competiţiei. Altfel, probabil că echipa germană nu ar fi ajuns nici măcar în semifinale. Odată în plus, în finala mică, „tricolorele” au trebuit să facă faţă unui arbitraj cu tentă al letonilor Renars Licis şi Zigmars Stolarovs, aceiaşi care s-au dat în stambă şi-n partida cu Franţa, din sferturi.
Începutul meciului a fost excelent, româncele arătând pe teren că nu întâmpină probleme din punct de vedere moral, eşecul categoric cu Rusia din semifinale fiind înţeles aşa cum trebuie. În aceste condiţii, România s-a detaşat treptat, ajungând la un moment dat să conducă chiar cu opt goluri diferenţă. Finalul primelor 30 de minute avea să le asigure jucătoarelor „tricolore” un avantaj consistent, care-n mod normal trebuia să fie suficient: 18-11. După pauză, Germania a refăcut încet-încet din handicap, egalând situaţia în minutul 41 (19-19). „Tricolorele” s-au trezit, s-au desprins iarăşi la 26-20, dar în finalul meciului au căzut iarăşi. La scorul de 32-30, cu un minut înainte de fluierul final, Adriana Nechita-Olteanu, iar apoi Narcisa Lecuşanu, au irosit două şanse importante de a desprinde decisiv echipa noastră, iar Germania a egalat. Prelungirile au fost electrizante, însă din păcate cele două eliminări survenite la finele primei mini-reprize de prelungiri (Narcisa Lecuşanu şi Valeria Beşe) au contat, iar Germania s-a distanţat la 2 goluri (35-33). Pentru ultima oară, România a avut tăria să egaleze, dar încă o dată Adriana Nechita-Olteanu (poate cea mai nesigură jucătoare din tabăra română), avea să irosească posibilitatea de a egala scorul şi de a duce meciul în alte două reprize de prelungiri. Scor final: 36-35 pentru Germania.
Au pierdut 40.000 de dolari
Eşecul cu Germania a contat şi din punct de vedere financiar, ţara noastră fiind privată astfel de premiul în valoare de 40.000 de dolari pe care IHF (Federaţia Internaţională de Handbal) l-a acordat echipei clasate pe locul al treilea. Aşa cum se cunoaşte, titlul mondial a fost recompensat cu 100.000 de dolari, în timp ce pentru locul secund s-au alocat 60.000.
Şanse bune pentru Jocurile Olimpice
Dincolo de clasarea pe un loc care să ducă la cucerirea unei medalii, accederea în semifinalele Campionatului Mondial a fost obiectivul principal cu care s-a plecat la drum. Astfel, România va avea dreptul să organizeze în primăvara anului viitor o grupă preolimpică de calificare, cea mai importantă echipă care urmează să se bată cu România pentru a ajunge la Beijing fiind Angola, un adversar cât se poate de accesibil.
Rusia – România 30-20
„România nu a fost România”
În reeditarea finalei Campionatului Mondial din 2005, Rusia a depăşit fără probleme România, cu un scor categoric: 30-20. Conştiente că în faţa trupei lui Tadici nu trebuie să-şi permită nici o stare de relaxare, rusoaicele lui Evgheni Trefilov le-au luat cu fulgi cu tot pe „tricolore” încă din prima repriză, când s-au distanţat la 9 goluri diferenţă (17-8). Repriza secundă nu a mai adus nimic semnificativ, poate doar o echilibrare a partidei. În meciul cu Rusia s-a dovedit odată în plus că româncele au plătit tribut partidelor în care au fost conduse încă de la început, fiind nevoite astfel ca după pauză să se bată straşnic pentru a-şi asigura succesul mult dorit. S-a întâmplat astfel cu China, cu Polonia, cu Coreea de Sud, starea de oboseală accentuându-se după meciul-maraton cu Franţa. Acest lucru l-a făcut chiar pe antrenorul Rusiei, Evgheni Trefilov, să declare, într-un veritabil stil de fair-play: „În acest meci, România nu a fost România”.
Franţa – România 31-34
Dramatic, dar sublim!
La capătul unui meci dramatic, interzis cardiacilor, care s-a întins până la urmă pe durata a 80 de minute, România a reuşit să acceadă pentru a doua oară consecutiv în semifinalele Campionatului Mondial, după ce a dispus de Franţa, cu scorul de 34-31. Prima repriză a fost dezastruoasă pentru „tricolore”, franţuzoaicele au condus chiar şi cu 7 goluri diferenţă, iar după 30 de minute de joc, Olivier Krumbholz şi elevele sale se pregăteau deja să destupe şampania: Franţa conducea România cu 14-8. La reluare însă, pe teren a apărut o altă echipă română, care-a restabilit egalitatea în minutul 44 (17-17), graţie unor goluri de excepţie semnate de Cristina Neagu, apoi a reuşit să preia chiar şi conducerea, însă „tricolorele” nu au reuşit să păstreze un avantaj minim până la final, aşa că după cele 60 de minute regulamentare de joc s-a consemnat egalitatea (24-24).
Începutul prelungirilor a fost favorabil adversarelor, care-au avut două goluri avantaj (26-24), însă România avea să egaleze (27-27). Au urmat alte două reprize suplimentare de câte 5 minute, atunci când trei parade de excepţie ale Luminiţei Dinu şi două goluri de senzaţie semnate de Steluţa Luca au dus România în semifinale (34-31).
La finele partidei, după ce şi-a felicitat jucătoarele care s-au bătut eroic pentru calificarea în semifinale, antrenorul Gheorghe Tadici a dedicat victoria managerului general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu. „Vâlcea are 12 jucătoare în lot, care în acest meci au luptat pentru România. Meritele pentru crearea acestei echipe aparţin în special lui Constantin Roibu, cel care, prin aducerea celor 12 handbaliste care fac parte din lotul României, a făcut posibilă această performanţă. Îi dedicăm victoria”, a spus Tadici.
Germania – România 24-32
Non-combat nemţesc
Aşa cum era de aşteptat, eşecul cu Ungaria a dus România la mâna rezultatelor. Trupa lui Andras Nemeth a capotat (voit!) în ultimul meci din grupă cu Coreea de Sud, iar meciul Germania – România s-a transformat într-un joc de-a şoarecele cu pisica, fiecare dintre cele două formaţii fiind interesată să întâlnească Angola în sferturi. România avea nevoie de un rezultat de egalitate, lucru care a fost practic imposibil să se întâmple, asta pentru că Germania s-a dat pur şi simplu la o parte înlesnind un succes fără probleme al fetelor noastre, care s-au impus la pas, cu scorul de 32-24.
Gatzel s-a accidentat, Balint a revenit în lot
După prima fază a grupelor, antrenorul Gheorghe Tadici a decis s-o elimine de pe lista jucătoarelor pe Camelia Balint, locul acesteia fiind luat de Roxana Gatzel. Balint a revenit însă în lot odată cu partidele din sferturi. Motivul: Gatzel s-a accidentat în dimineaţa meciului cu Germania, ultimul din grupa principală M2.
Ramona Maier, doar locul 4 în topul golgheterelor
Jucătoarea Gritt Jurack a fost declarată golghetera Campionatului Mondial din Franţa, nemţoaica marcând în total 85 de goluri. Locul secund în această ierarhie a revenit Anitei Gorbicz (Ungaria) – 80 goluri, în timp ce a treia treaptă a podiumului a fost ocupată de Marcelina Kiala (Angola) – 72. Din păcate, Ramona Maier (România) – care-a înscris de-a lungul competiţiei 60 de goluri, a avut aceeaşi soartă ca şi naţionala ţării noastre şi s-a clasat doar pe locul 4 în topul gholgheterelor. Altfel, din rândul „tricolorelor”, în topul primelor 40 de marcatoare ale Campionatului Mondial se mai află Ionela Gâlcă-Stanca (locul 11, cu 51 goluri înscrise), Adina Meiroşu (locul 17, cu 44 goluri) şi Cristina Neagu (locul 32, cu 32 goluri).
Ionela Gâlcă-Stanca, printre cele mai bune pasatoare
Deşi nu a reuşit să fie aceeaşi golgheteră de temut, Ionela Gâlcă-Stanca se numără printre handbalistele care-au dat cele mai multe pase de gol pentru coechipiere. Astfel, în topul alcătuit de organizatori la finele competiţiei din Franţa, pivotul naţionalei României ocupă locul 5, cu 33 de assist-uri. În faţa sa, în această ierarhie, se află Seongok Oh (Coreea de Sud) – 42 pase de gol, Gritt Jurack (Germania) – 39, Katja Nyberg (Norvegia) – 37 şi Anita Gorbicz (Ungaria) – 35. Pe locul 15, în acelaşi top al celor mai bune pasatoare, s-a clasat o altă româncă, Valeria Beşe – care are 22 de assist-uri. Altfel, la acest capitol, între primele 40 de jucătoare s-au aflat de asemenea Cristina Neagu – 18 assist-uri, Aurelia Brădeanu – 17 şi Narcisa Lecuşanu – 16.
În clasamentul cumulat, goluri plus assist-uri, prima poziţie este ocupată de Gritt Jurack (Germania) – 124 de puncte (85 de goluri, 39 de assist-uri), aceasta fiind urmată în clasament de Anita Gorbicz (Ungaria) – 115 (80+35), Marcelina Kiala – 98 (72+26). Locurile 4-6 sunt ocupate de Ionela Gâlcă-Stanca – 84 de puncte (51 goluri + 33 assist-uri), Sophie Herbrecht (Franţa) – 84 (59+25) şi Timea Toth – 84 (57+27). În acelaşi clasament, Ramona Maier ocupă locurile 12-13, cu 67 de puncte (60 goluri + 7 assist-uri). Adina Meiroşu a terminat pe locurile 18-19 – cu 58 puncte (44+14), Cristina Neagu pe 23-28, cu 50 de puncte (32+18), iar Valeria Beşe pe locurile 34-36, cu 48 de puncte (26+22).
Pivotul României, în selecţionata lumii
Deşi naţionala ţării noastre nu a prins nici măcar podiumul, ne putem mândri totuşi cu faptul că avem o jucătoare în selecţionata lumii. Graţie evoluţiilor sale, organizatorii Mondialului din Franţa au decis ca handbalista Ionela Gâlcă-Stanca să primească titlul de cel mai bun pivot al turneului final.
Adina Meiroşu, în clasamentul recuperatoarelor
Deşi în multe meciuri n-a convins, Adina Meiroşu se află pe o poziţie onorabilă în topul celor mai bune recuperatoare ale Mondialului din Franţa. Vâlceanca a urcat până pe locurile 9-12, cu 12 mingi recuperate din mâinile adversarelor. Primele 3 poziţii în acest clasament sunt ocupate de Seongok Oh (Coreea de Sud) – 20 de recuperări, Gritt Jurack (Germania) – 17 şi Luisa Kiala (Angola) – 16. În fine, în topul celor mai multe mingi blocate în defensivă, Valeria Beşe se află pe locurile 5-6, cu 12 reuşite, iar Steluţa Luca pe locurile 13-17, cu 9 mingi blocate.
Pentru Luminiţa Dinu, Mondialul din Franţa, poate ultimul la care-a participat, nu a fost deloc unul de bun augur. Portarul României a avut evoluţii oscilante, iar acest lucru nu i-a adus deloc unul dintre locurile fruntaşe în topurile de final. Astfel, în privinţa şuturilor parate din acţiune, românca se află doar pe locul 9, cu un procentaj de 39 la sută, Dinu având o poziţie superioară în topul mingilor blocate din aruncări de la 7 metri, unde ocupă locurile 6-7, cu un procentaj de 35 la sută.
Nicolae CIUCESCU