Diverse

Radu Georgescu le-a crescut pe Gogârla si Elisei

Radu Georgescu le-a crescut pe Gogârlă şi Elisei

 

Antrenorul echipei secunde a Oltchim-ului, Radu Georgescu, vorbeşte cu plăcere despre două dintre fostele sale eleve, ajunse acum vice-campioane mondiale: Simona Gogârlă şi Valentina Elisei. Ambele au început handbalul la Focşani, iar actualul tehnician al echipei secunde a Oltchim-ului le-a îndrumat primii paşii în sportul cu mingea mică. „Fără falsă modestie, îl aveţi în faţa dumneavoastră pe cel care le-a crescut pe celebrele Gogârlă şi Elisei!”, ne-a spus încă de la începutul discuţiei profesorul Radu Georgescu. Antrenorul venit la Vâlcea de la Focşani ne-a destăinuit apoi câte puţin din drumul nu atât de sinuos spre afirmare al celor două handbaliste. „Simona Gogârlă şi Valentina Elisei au fost de la început două copile deosebite, de caracter, pe care, dacă le puneam să stea în sală 24 de ore, ar fi stat şi 28! Ambele au început să practice handbal din plăcere, şi cred că un sportiv adevărat nu poate să facă performanţă decât dacă se supune rigorilor unor antrenamente şi unei vieţi extra-sportive liniştite!”, a mărturisit Radu Georgescu.

 „La Gogârlă m-a impresionat detenta”

 

Antrenorul echipei Oltchim II Rm. Vâlcea a făcut apoi o caracterizare a fiecăreia dintre elevele sale. „Simona Gogârlă a venit la handbal în clasa a VII-a, iar eu am remarcat-o la Focşani, la o competiţie care se numea «Cupa Satelor Vrâncene», în echipa şcolii sale. M-a impresionat din start detenta şi «biciul» braţului său! Chiar şi la acest Mondial din Rusia, din câte am văzut, eu cred că după Polenova, Gogârlă era doua ca mişcare rapidă a mâinii. Comparându-le, Simona nu are potenţialul fizic al rusoaicei, dar fata mea câştigă foarte mult în gândire şi acest lucru anihilează foarte mult din masivitatea adversarei!”, a dezvăluit Radu Georgescu.

 

„Elisei avea calităţi fizice deosebite încă de mică”

Şi despre Valentina Elisei, proaspăt achiziţionată de Oltchim, antrenorul Georgescu are numai cuvinte de laudă: „Pe Elisei am luat-o în echipa mea din clasa a VI-a şi-am lucrat permanent cu ea pentru a-i creşte valoarea. Avea calităţi fizice deosebite încă de la început, dar apoi perfecţionarea s-a făcut cu foarte multă muncă! Pentru ca Elisei să capete această detentă când aruncă, am făcut antrenamente cu ea diferite. Îi aşezam câte trei bănci una peste alta când arunca la poartă, iar la învăluire urma săritura peste ele şi aruncarea peste o altă poartă aşezată în faţă!”.

 

Pregătirea de la junioare e esenţială pentru cariera unei handbaliste

„Ceea ce învaţă fetele cât timp sunt junioare e esenţial, pentru că după părerea mea, cu asta rămân. Antrenorii care se succed apoi în cariera lor nu fac decât să asambleze cunoştinţele tehnico-tactice dobândite. Cele valoroase rămân, iar cele care nu rezistă se duc jos, la diviziile inferioare sau se lasă!”, a mai afirmat Radu Georgescu, care ne-a apreciat apoi că pentru prima oară după mulţi ani, România a avut în sfârşit doi antrenori care-au ştiut să încropească cele mai optime formule de echipă: „La Mondialul de anul trecut, Tadici a fost foarte inteligent şi a folosit jucătoare în funcţie de meci, de calităţile lor, dar şi de ale adversarelor. Nu a jucat mereu cu şapte titulare! Fiecare handbalistă a înţeles că aşa stau lucrurile şi-au răspuns solicitărilor atunci când a fost nevoie. În acest lucru cred că a stat în special colaborarea excelentă dintre antrenorii Tadici – Muşi şi jucătoare”.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button