Nu s-au predat!
Energia Malaia – Hidroelectra Rm. Vâlcea 1-0 (0-0)
• lidera Ligii a IV-a s-a împiedicat, iar campionatul s-a relansat
Neînfrântă de mai mult de 20 de meciuri (ultimul eşec al Hidroelectrei s-a consemnat în acea partidă de pomină de la Popeşti, atunci când Luncavăţul a administrat elevilor lui Giurcă o înfrângere usturătoare, 4-1), echipa lui Gheorghe Bucuroiu a abordat cu încredere maximă jocul de la Malaia. Deşi aveau în faţă una dintre revelaţiile actualului sezon al Ligii a IV-a, oficialii liderei n-au crezut în nici un moment că se vor împiedica tocmai acum. Eşecul de la Malaia a relansat campionatul, marea câştigătoare fiind de fapt Dinamo Horezu, care s-a apropiat astfel la numai două puncte de Hidroelectra. Iar dacă mai punem la socoteală şi faptul că echipa lui Mazilu ar putea câştiga la „masa verde” partida cu Flacăra Horezu, este clar că se anunţă o perioadă grea pentru „Rapiduleţul din Nord”.
Aşa cum era de aşteptat, cei care-au avut primele ocazii de gol au fost oaspeţii, în contul acestora fiind trecute patru bune oportunităţi de a marca. În două rânduri, în prim plan s-aflat Tiron, însă loviturile sale de cap nu şi-au atins ţinta: una a fost respinsă de portarul Mihai, alta a trecut peste poartă. Cea mai clară şansă de gol i-a aparţinut lui Bunescu, care după o cursă de 30 de metri, după ce a pătruns până la 10 metri de poartă, a tras defectuos cu stângul. În finalul reprizei, după o lovitură de colţ, o minge trimisă cu capul de Glăvan, care-a trecut de puţin peste bara transversală, a dat de asemenea emoţii gazdelor. De partea cealaltă, elevii lui Bora au încercat să răspundă periculos pe contraatac, având în D. Vangu principala „armă”, însă cea mai mare oportunitate de a înscrie i-a aparţinut lui Apostol, care-a fost aproape să-l păcălească pe Udeanu după o bâlbâială în defensiva Hidroelectrei.
După pauză, Bora – care-l pierduse în minutul 35 pe Naum, ieşit accidentat, stâlpul apărării Energiei fiind înlocuit cu tânărul Manea, a cerut elevilor săi să fie mai atenţi în apărare, iar ocaziile oaspeţilor s-au mai rărit. Bunescu a avut şansa golului în bocanc în minutul 70, scăpat singur pe contraatac, dar centralul Demetrescu a întors mingea la jumătatea terenului, acolo unde în fază iniţială se produsese un fault, iar disperarea oaspeţilor a atins cotele cele mai înalte. Nimic nu avea însă să prevestească dezastrul din final, atunci când D. Vangu, mereu la pândă în coasta defensivei celor de la Hidroelectra, a dat lovitura de graţie în minutul 87. A fost o lansare în adâncime, atacantul Energiei a preluat mingea, iar apoi a expediat-o cu sete de la 20 de metri la colţul scurt al porţii lui Udeanu, a cărui intervenţie întârziată nu a mai putut împiedica înscrierea golului (1-0). După gol, replica Hidroelectrei nu a mai existat. Giurcă l-a scos pe Bunescu, principalul pericol pentru poarta gazdelor, l-a introdus pe Perţa, avansându-l în schimb în ofensivă pe Harapu, dar nici acesta nu a reuşit să se descurce în apărarea aglomerată a echipei din Malaia. Cele 5 minute care-au mai rămas de jucat s-au scurs în favoarea Energiei, care la final s-a bucurat cât pentru câştigarea unui important trofeu. Şi-ntr-adevăr, un trofeu tot au câştigat: cel al corectitudinii. Nu s-au predat nici cu Dinamo Horezu, atunci când doar arbitrajul haotic al lui Claudiu Cârstea i-a privat de obţinerea tuturor celor trei puncte puse în joc, şi nici acum cu Hidroelectra. De data aceasta, arbitrajul foarte bun al brigăzii conduse de Daniel Demetrescu, ajutat la cele două linii de asistenţii Bogdan Medrea şi Nicolae Dobrică, nu a mai lăsat loc de interpretări.
Au evoluat echipele:
Energia Malaia: Mihai – Naum (Manea ’35), Lala, A. Rusescu (I. Racolţa ’55), Datcu, Apostol, Cr. Racolţa, Maniu, Costache (Scheul ’73), Zaharioiu, D. Vangu (I. Beleţ ’90).
Hidroelectra Rm. Vâlcea: Udeanu – Grecu, Niculescu, Bâzgan, Harapu, Jugăstreanu, Glăvan (Ilie ’73), Blăjan, Bunescu (Perţa ’88), L. Pufu, Tiron.
Jucătorii Energiei, departe de „tentaţii”
Pentru a-şi feri jucătorii de eventualele „tentaţii”, care ar fi putut să facă din acest meci doar o partidă amicală, preşedintele echipei Energia, Gheorghe Vangu a ordonat: se intră în cantonament de joi. Locul ales: undeva la Ciunget, la o cabană, acolo unde antrenorii Cristi Bora şi Eugen Catrinoiu au pregătit în linişte acest meci, în cele mai bune condiţii, beneficiind de calitate desăvârşită în ceea ce priveşte cazarea şi masa. Nu a lipsit nici un jucător, în timpul zilei echipa din Malaia antrenându-se pe un tăpşan din apropiere. „Le-am dat o palmă tuturor celor care s-au îndoit de corectitudinea noastră în acest meci. Ne-am luptat extraordinar, am învins, iar jucătorii merită toată aprecierea pentru efortul extraordinar depus. O înfrângere în acest meci, fie că ar fi fost corectă, ne-ar fi făcut vinovaţi de blat, aşa însă, toate prezumţiile acelea s-au spulberat. Am mai spus-o de atâtea ori, Enregia, atâta timp cât eu voi susţine această echipă, nu va juca decât pe teren!”, a declarat vice-primarul comunei Malaia, Gheorghe Vangu, preşedintele grupării din nordul judeţului.
Bora a câştigat duelul cu Giurcă
Meciul Energia Malaia – Hidroelectra Rm. Vâlcea a fost înainte de toate şi duelul dintre doi antrenori tineri şi dornici de afirmare. Dacă Cristi Bora, conştient de forţele echipele sale, a preferat să întărească apărarea şi mijlocul terenului, mizând pe un singur vârf avansat, D. Vangu, de partea cealaltă, Lucian Giurcă a fost ferm: trei oameni în ofensivă, pentru a găsi mai repede drumul spre gol: Bunescu, L. Pufu şi Tiron. Dar, surpriză! Ratările i-au costat pe jucătorii Hidroelectrei, care au plătit tribut şi faptului că i-au tratat pe adversari cu o superioritate nepermisă pentru un asemenea nivel. „Îi învingem fără probleme, ce echipă să aibă Malaia să ne poată sta în cale?”, au atacat cei de la Hidroelectra înaintea partidei. Însă pe teren, altfel au stat lucrurile. Nu doar că Energia a rezistat cu brio iureşului oaspeţilor, dar jucătorii lui Bora au şi pus în pericol poarta lui Udeanu, atunci când au avut prilejul.
Nicolae CIUCESCU