Editorial Politic

Unde e reforma clasei politice?

Toată vorbăria asta cu înnoirea clasei politice nu e bună decât de adormit copiii. De unde atâta schimbare când ne-am plictisit cu toţii să vedem aceleaşi feţe pe ecranele televizoarelor şi în paginile ziarelor? Foştii nomenclaturişti, securişti şi comunişti se află în continuare la conducerea ţării iar baronii locali îşi fac de cap în continuare în judeţe. „Foştii” îşi fac loc peste tot: pe listele partidelor politice pentru Parlament, consiliile judeţene şi locale, în fruntea instituţiilor statului, în consiliile de administraţie şi în adunările generale ale societăţilor cu capital de stat. Oriunde ai privi, dai peste ei. Sunt peste tot şi nu au de gând să plece pentru a-i lăsa pe cei mai tineri în locul lor.

Aşa se întâmplă şi în judeţul Vâlcea. Priviţi-i numai pe parlamentari şi vă veţi convinge că nu exagerez deloc. Dacă cineva îmi arată şi mie un senator sau un deputat sub 40 de ani, atunci înseamnă că eu sunt pe lângă subiect şi ar trebui să mă apuc de altă meserie. Ce caută Aurel Vlădoiu în Camera Deputaţilor? Toată viaţa lui nu a ştiut decât să trăiască din banul public, acumulând o avere la care un manager de companie privată doar visează. Singura dată când Vlădoiu a deţinut o funcţie de conducere într-o societate semiprivată a fost atunci când a fost combinat în afacerea şmecherească numită Banca Internaţională a Religiilor. S-a văzut atunci de ce e în stare un fost protejat al regimului comunist când este pus să se ocupe de chestiunile bancare. BIR a fost încă o afacere a unor băieţi deştepţi, de care acum nimeni nu vrea să-şi mai aducă aminte. În rest, Aurel Vlădoiu a fost primar, şef la Regia Protocolului de Stat, prefect şi acum deputat. A ştiut întotdeauna să fie prieten cu cine trebuie pentru a pune mâna pe diverse funcţii. A intrat în masonerie din acelaşi motiv; prietenia lui cu Mugur Isărescu este doar una dintre pârghiile prin care Vlădoiu şi-a atins scopurile. Acum aflăm că deputatul pesedist nu a făcut poliţie politică, de parcă putem să dăm crezare unei liste trimise la CNSAS de preşedintele PSD Vâlcea, bifată la grămadă. Ce caută Mihail Popescu în Senatul României? Având în spate un trecut gri, el a fost totuşi propulsat în 2004 pe listele PSD la Vâlcea. Bănuit că a avut treabă cu reprimarea Revoluţiei, anchetat într-un dosar gros de corupţie, absent aproape total din viaţa publică în ultimii 3 ani, el este totuşi unul dintre politicienii de frunte ai judeţului. La fel şi Rovana Plumb, personaj despre care ziarul nostru a tot scris. Implicată până-n gât în combinaţii dintre cele mai suspecte, ignorând cu bună ştiinţă interesul celor care au trimis-o în Camera Deputaţilor, făcând jocurile murdare în PSD-ul corupt al lui Adrian Năstase, Rovana Plumb nu s-a remarcat prin nimic în Parlament.

Dacă în ţară nu a făcut-o, de ce ar fi reuşit ceva bun în Parlamentul European? Statisticile arată că ea nu s-a implicat în nici un fel în acest for, nefăcând altceva decât să toace banii statului român. Petre Ungureanu. Fost deputat PNL, în prezent PLD. S-a perindat prin mai multe partide politice, căutând în permanenţă, prin fel de fel de şiretlicuri, să ajungă mare şef pe undeva. Dorel Jurcan, senator PD, aflat deja la al doilea mandat în Parlament. Nul din punct de vedere politic, spun mulţi dintre cei care îl cunosc. A reuşit să ducă organizaţia PD Vâlcea la coada clasamentului naţional, neavând măcar decenţa să lase pe altcineva mai capabil în locul său. Dumitru Becşenescu. Politician de carton, provenit din rândul afaceriştilor de mucava ai tranziţiei. A ajuns deputat şi apoi europarlamentar datorită unor contexte politice nepotrivite. S-a remarcat prin uşurinţa cu care negociază cu diversele partide politice, în funcţie de direcţia în care bate vântul. Dumitru Dragomir şi Viorel Dumitrescu – doi parlamentari peremişti, inutili din toate punctele de vedere. Nu au făcut nimic pentru cei care i-au ales însă nu ar recunoaşte în ruptul capului acest lucru. Dragomir, fost barbugiu, fost puşcăriaş, combinagiu de când se ştie el; Dumitrescu nu a avut nici măcar bunul simţ de a-şi publica în mod onest averea pe internet. Emilian Frâncu. L-am lăsat intenţionat la urmă, pentru că este unul dintre puţinii parlamentari, dacă nu chiar singurul, care a făcut ceva pentru acest judeţ. Are o grămadă de defecte, însă măcar a reuşit să compenseze prin efortul de a îndrepta atenţia guvernului şi către Vâlcea. Asta nu înseamnă că nu trebuie şi el să lase locul, mai devreme sau mai târziu, altora mai tineri.   
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button