Diverse

Regal handbalistic în Sala Traian

• pe 22 şi 23 septembrie, Vâlcea găzduieşte Trofeul Campionilor

Doar de un an a avut nevoie Oltchim Rm. Vâlcea pentru a reveni în elita handbalului european, lucru care s-a întâmplat odată cu câştigarea Cupei Cupelor, la capătul unui sezon în care trupa lui Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa a câştigat tot ce se putea şi pe plan intern. Rezultatele au readus echipa noastră în elita handbalului european, iar de acest lucru au ţinut cont oficialii EHF atunci când au încredinţat Râmnicului organizarea ediţiei din acest an a Campionatului European al echipelor de club, cunoscut mai bine sub denumirea de Supercupa Europei. Din 2007, EHF a decis să schimbe însă numele întrecerii, iar Rm. Vâlcea va avea astfel onoarea de găzdui prima ediţie a acestei competiţii desfăşurată sub o nouă titulatură: Trofeul Campionilor (EHF Women’s Champions Trophy).

În actualul format (cu 4 echipe), s-au desfăşurat deja 12 ediţii. Ultima, cea de anul trecut, a fost câştigată de echipa daneză Viborg HK, viitoarea adversară a Oltchim-ului în grupele Ligii Campionilor, acolo unde evoluează şi o „tricoloră”: extrema Cristina Vărzaru.

Trei câştigătoare de cupe europene se înfruntă la Vâlcea

Aşa cum se cunoaşte, turneul care va avea loc în Sala „Traian” pe 22-23 septembrie va aduna la start trei câştigătoare de cupe europene (Slagelge – Liga Campionilor, Oltchim – Cupa Cupelor, Zvezda Zvenigorod – Cupa EHF). În afara celor trei deţinătoare ale celor mai puternice trei competiţii europene a mai fost invitată să participe şi finalista Ligii Campionilor din sezonul trecut, echipa rusă Lada Toljatti. Este clar că numai privind numele competitoarelor, Trofeul Campionilor va genera un interes enorm, atât din partea iubitorilor de handbal din străinătate, cât şi a celor din ţară.
 „Este cel mai mare eveniment handbalistic organizat în România în ultimii ani. Au mai fost meciuri cu echipe puternice de club din Europa, partide ale naţionalei, dar acesta este unic. Prin simplul fapt că se adună la un loc cele mai bune patru echipe din Europa în acest moment, câştigătoare ale cupelor europene în ediţia 2006-2007”, ne-a spus vicepreşedintele clubului Oltchim, Petre Berbecaru.
Conform regulamentului de desfăşurare a competiţiei, se vor juca mai întâi semifinalele, iar apoi finalele. Sâmbătă, 22 septembrie, în prima zi a turneului, vor avea loc meciurile: Slagelse –Zvezda Zvenigorod şi Oltchim Rm. Vâlcea – Lada Togliatti. Ulterior, duminică, 23 septembrie, echipele învinse în prima zi se vor întâlni în finala mică, în timp ce învingătoarele se vor lupta pentru marele trofeu.

Oltchim vizează trofeul

Pentru Oltchim, prezenţa la startul unei asemenea competiţii, reprezintă încă un prilej de a cunoaşte gloria pe plan internaţional. Deşi la uşă bate turneul de calificare în Liga Campionilor, care va avea loc peste numai o săptămână, iar declaraţiile oficialilor clubului sunt cât se poate de clare – „calificarea în grupele Ligii Campionilor este foarte importantă” – echipa lui Tadici şi Popa vizează totuşi o comportare de excepţie şi la „Trofeul Campionilor”, de ce nu chiar clasarea pe primul loc. Debutul pe plan internaţional găseşte însă echipa vâlceană cu două handbaliste indisponibile: Roxana Gatzel-Han şi Roxana Gheorghe-Cherăscu. Altfel, Tadici le va avea la dispoziţie pe Steluţa Luca şi Valentina Ardean, refăcute miraculos după accidentările suferite în această vară. Înaintea startului, tehnicianul Oltchim-ului are încredere că echipa pe care-o pregăteşte va face o figură frumoasă la „Trofeul Campionilor”.

Tadici a participat şi cu Silcotub Zalău
* Luminiţa Dinu a câştigat deja de două ori Supercupa Europei cu echipa Krim Ljubljana

Oltchim nu este prima echipă românească prezentă la startul Supercupei Europei. Alte două grupări din ţara noastră au participat în ultimii la această competiţie: Silcotub Zalău (în 1996) şi Rapid Bucureşti (în 2000). Aşadar, pentru antrenorul Gheorghe Tadici prezenţa într-un turneu de asemenea nivel nu reprezintă întru totul o premieră. Altfel, chiar şi Oltchim-ul a fost foarte aproape de a mai fi prezentă odată la startul acestei competiţii. Se întâmpla asta în 2002, când echipa antrenată de Mariana Târcă pe atunci, a capotat în finala Cupei Cupelor, în faţa rusoaicelor de la Lada Toljatti (tocmai prima adversară a vâlcencelor în acest an). În plus, pe vremea când juca la Krim Ljubljana, portarul Luminiţa Dinu şi-a trecut în cont de două ori acest trofeu (în 2003 şi 2004).

25 lei – biletul de intrare pe zi

Pentru a pătrunde în sală la meciurile din cadrul „Trofeului Campionilor”, vâlcenii vor trebui să scoată din buzunar o sumă totuşi modică pentru importanţa întrecerii: 25 lei pe zi, adică 50 de lei pentru ambele zile. „E cel mai puternic turneu de echipe de club de pe continent, credem că preţurile nu sunt deloc exagerat de mari, ci dimpotrivă. Cine vrea să vadă handbal de calitate nu ratează acest turneu!”, ne-a spus vicepreşedintele Petre Berbecaru. Cei care şi-au procurat în această vară abonamente la tribuna I vor putea intra fără probleme la acest turneu. Restul biletelor de intrare (aferente tribunei a II-a) urmează să fie puse în vânzare în această săptămână.

Se joacă pe o suprafaţă nouă

Special pentru „Trofeul Campionilor”, Oltchim Rm. Vâlcea va primi din partea EHF o suprafaţă de joc nouă, care va fi montată până la startul competiţiei. Această suprafaţă, care respectă doar liniile de demarcaţie din handbal, a ajuns la Vâlcea în cursul zilei de luni, 17 septembrie, şi urmează a fi montată miercuri şi joi, cu ajutorul unor specialişti francezi. Conform programului pus la dispoziţie de organizatori, Sala „Traian” va fi destinată în exclusivitate handbalului de vineri, 21 septembrie, atunci când sunt programate antrenamentele celor patru echipe.

Echipe participante:

* Slagelse DT (Danemarca)

Slagelse este de departe cea mai galonată grupare care vine la Vâlcea. Având-o antrenoare pe celebra Anja Andersen, echipa daneză a dominat handbalul european în ultimii ani. Este suficient să amintim aici de cele trei trofee ale Ligii Campionilor cucerite în 2004, 2005 şi 2007, la acestea adăugându-se şi Cupa EHF în 2003. Vedetele din formaţia Anjei Andersen se numesc Cecilie Leganger (portar), Mette Melgaard, Maja Savic sau Emiliya Turey. În această vară, au plecat însă de la Slagelse două piese importante: Bojana Popovic şi Carmen Amariei-Lungu.

* Zvezda Zvenigorod (Rusia)

„Steaua” Rusiei a devenit peste noapte, într-un singur an, echipa de frunte în ţara campioanei mondiale. Bineînţeles că acest lucru s-a produs odată cu sosirea la cârma formaţiei a reputatului antrenor Evgheni Trefilov, care nu a ezitat să ia fosta de la fosta formaţie pe care-a pregătit-o, Lada Toljatti, câteva jucătoare valoroase cu care încearcă acum să dea lovitura şi la Zvenigorod. Primele trofee au şi apărut în vitrina clubului: Cupa EHF, succesul pe plan european fiind dublat ulterior şi de câştigarea titlului naţional în Rusia.

* Lada Toljatti (Rusia)

Fosta adversară a Oltchim-ului din finala Cupei Cupelor desfăşurată în 2002 s-a înfiinţat în 1998 şi a avut un urcuş rapid pe plan internaţional, sub conducerea dar şi a câtorva jucătoare care s-au regăsit apoi în echipa naţională a Rusiei, campioană mondială în 2005. Contrar aşteptărilor, chiar şi după ce Trefilov a plecat la Zvezda Zvenigorod (mutare produsă în sezonul precedent), echipa din Toljatti a continuat să fie o forţă pe plan european. Cu un tehnician tânăr, Sergey Gumyanov, Lada a ajuns până în finala Ligii Campionilor.

Slagelse stă la Băile Govora, Lada şi Zvezda la Călimăneşti

În urma vizitei făcute în luna iulie la Rm. Vâlcea de către directorul de marketing al EHF, Peter Vargo, s-au stabilit şi hotelurile unde delegaţiile echipelor vizitatoare, dar şi reprezentanţii Federaţiei Europene de Handbal, vor fi cazate pe durata desfăşurării Trofeului Campionilor. Astfel, jucătoarele echipei daneze Slagelse, dar şi oficialii EHF (arbitrii şi delegaţi), vor fi sta la Hotelul „Belvedere” din Govora, în timp ce echipele ruse Zvezda Zvenigorod şi Lada Toljatti vor fi cazate la Hotelul „Orizont” din Călimăneşti.

Şeful arbitrilor din cadrul EHF vine la Vâlcea

De la o competiţie de o asemenea anvergură nu putea lipsi şeful arbitrilor din cadrul EHF, ungurul Sandor Andorka, acesta urmând a fi însoţit la Rm. Vâlcea de o altă reprezentantă de seamă a Federaţiei Europene de Handbal, islandeza Helga Magnusdottir. Aşa cum se ştie, Magnusdottir a fost delegată din partea EHF la returul finalei Cupei Cupelor, atunci când au apărut acele probleme deosebite cu instalaţiile de iluminat şi de aer condiţionat din Sala „Traian”.
Trofeul Campionilor – ediţia 2007 – Rm. Vâlcea, Sala „Traian”

Echipe participante:

Slagelse DT (Danemarca) – câştigătoarea Ligii Campionilor
Oltchim Rm. Vâlcea (România) – câştigătoarea Cupei Cupelor
Zvezda Zvenigorod (Rusia) – câştigătoarea Cupei EHF
Lada Togliatti (Rusia) – finalista Ligii Campionilor

Programul meciurilor:

* Sâmbătă, 22 septembrie:
Ora 16.30: Slagelse (Danemarca) – Zvedzda Zvenigorod (Rusia)
Arbitri: Repensek şi Pozeznik (Slovenia)
Delegaţi EHF: Helga Magnusdottir (Islanda) şi Sandor Andorka (Ungaria)
Ora 19.00: Oltchim Rm. Vâlcea – Lada Toljatti (Rusia)
Arbitri: Stolarovs şi Licis (Letonia)
Delegaţi EHF: Helga Magnusdottir (Islanda) şi Sandor Andorka (Ungaria)
* Duminică, 23 septembrie
Ora 16.30: finala pentru locurile 3-4
Ora 19.00: finala pentru locurile 1-2

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button