Acasă Editorial Politic Adversari virtuali pentru Gutău

Adversari virtuali pentru Gutău

126
0

Până în acest moment, nici un partid nu a găsit un candidat care să aibă forţa de a-l bate pe Mircia Gutău în campania electorală de anul viitor. Mă refer la un om suficient de puternic încât să se lupte de pe poziţii de egalitate cu actualul primar. Absolut toţi şefii organizaţiilor judeţene de partid au suficient bun simţ încât să recunoască oficial sau nu că deocamdată nu au la îndemână soluţii rezonabile. Mai mult decât atât, principalele partide care pot emite pretenţii la fotoliul de primar al Râmnicului, evident în afară de PD care merge în continuare pe mâna lui Gutău, nu dispun nici măcar de oameni capabili să dea suficiente garanţii că pot ajunge în turul II de scrutin. Adică să obţină 10-12.000 de voturi în primul tur, pentru a mai putea spera la ceva de la electorat.

Atât în PSD, cât şi în PNL, lucrurile sunt încă tulburi, oricât de multe asigurări ar da liderii judeţeni ai celor două partide că strategiile de campanie sunt clare iar candidaţii de neurnit. Cele două recente şedinţe de alegeri de la nivelul organizaţiilor municipale ale PSD şi PNL nu clarifică nici ele foarte mult lucrurile. Dacă în PSD se vorbeşte tot mai insistent despre candidatura omului de afaceri Ion Tudor, proaspăt uns şef la municipiu, în PNL situaţia este cu atât mai complicată cu cât Ion Nicolae pare mai sigur de poziţia sa. Dar să luăm pe rând situaţiile celor două partide politice.

Impunerea la vârful organizaţiei municipale a PSD a omului de afaceri Ion Tudor tranşează într-un anume fel situaţia în ceea ce priveşte alegerile de anul viitor. Ezitările care au însoţit desemnarea lui Ion Matei în cursul anului trecut drept candidat sigur pentru primărie au continuat pe tot parcursul perioadei de timp scurse de atunci şi până în momentul de faţă. Graba cu care conducerea judeţeană a PSD l-a desemnat pe Matei, în condiţiile în care nimeni nu a ştiut vreodată dacă acesta are sau nu vreo şansă să scoată un scor bun în 2008, nu a fost altceva decât un permanent argument pentru presă, adversarii politici şi nu în ultimul rând pentru pesedişti, de a pune sub semnul întrebării oportunitatea acestei candidaturi. S-a spus, nu o dată, că Matei este departe de idealul de candidat pentru primărie. Imaginea sa de om de afaceri prosper, care toată ziua nu face altceva decât să se plimbe cu gipanul de la un depozit de băuturi răcoritoare la altul, atitudinea de multe ori arogantă, potenţialul şantajabil de care se „bucură” sunt tot atâtea cârlige cu care Ion Matei poate fi deraiat de la drumul pe care şi l-a propus. O dată cu alegerea lui Ion Tudor în fruntea organizaţiei municipale se pare că vom avea de-a face cu o schimbare de macaz semnificativă. Probabil că Tudor va fi şi candidatul la primărie al PSD. El va beneficia, cu siguranţă, de un suport material de excepţie în 2008.

Chiar dacă nu va reuşi să ajungă primar, el va avea numai de câştigat din confruntarea electorală. Va deveni mai cunoscut, va acumula o experienţă folositoare în viitor şi, de ce nu, va da un suflu nou PSD-ului. În contextul în care Tudor va fi desemnat drept candidat la primărie, este foarte clar că Ion Matei îşi va căuta un alt partid unde să evolueze. Este posibil ca el să ajungă la Partidul Conservator sau chiar la Partidul Naţional Liberal. Deocamdată aceasta pare doar o ipoteză de lucru, însă datele problemei se pot schimba în orice moment.

Dacă pentru PSD lucrurile par să se clarificat într-o oarecare măsură, nu acelaşi lucru se poate spune despre PNL. Deşi oficial Ion Nicolae şi-a întărit poziţia de candidat cert al partidului, prin câştigarea lejeră a funcţiei de preşedinte al organizaţiei municipale, lucrurile nu stau nici pe departe aşa cum s-ar putea crede. Nicolae mai are de trecut câteva hopuri. Unul dintre ele este un sondaj pe care PNL Vâlcea deja l-a comandat şi ale cărui rezultate sunt aşteptate la sfârşitul acestei săptămâni. Dacă Nicolae nu va avea măcar 12% în acest sondaj, lucrurile vor lua cu siguranţă o altă întorsătură. Va fi căutat un alt candidat, indiferent dacă acesta face parte din alt partid politic. Emilian Frâncu are suficientă raţiune încât să-şi dea seama că nu ar avea nici un sens să se lanseze într-o misiune kamikaze, cât încă poate căuta o soluţie rezonabilă, în urma căreia PNL să prindă măcar cinci consilieri municipali anul viitor. Nu este exclus ca locul lui Ion Nicolae să fie luat de un pesedist sau chiar de un conservator. Nu este imposibil ca peste două-trei luni, sau chiar mai târziu, Emilian Frâncu să anunţe că Dumitru Buşe va fi candidat al PNL pentru Primăria Râmnicului. Totul depinde însă de ce se va întâmpla cu PC, cu dosarul lui Dan Voiculescu.

Nu este exclus nici ca PNL să meargă pe mâna lui Ion Matei, deşi tinichelele acestuia zornăie a îngrijorare pentru mulţi dintre liberali. Şi în acest caz, multe lucruri depind de evoluţia PC. Dacă Voiculescu va fi găsit vinovat de poliţie politică, PC va fuziona cu PNL. Dacă nu, vor fi luate în calcul alte variante. Deocamdată, la Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău poate sta liniştit. Adversarii săi sunt deocamdată doar imaginari. 
Octavian HERŢA