Administratie

„Nu a existat interes sa fie depistata munca la negru!”

Ion Nicolaescu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea, acuză fosta conducere:

„Nu a existat interes să fie depistată munca la negru!”

 

La finele săptămânii trecute, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă, prin vocea directorului Ion Nicolaescu, a susţinut o interesantă conferinţă de presă. Încă din start domnia sa a ţinut să-şi ceară public scuze agenţilor economici care colaborează cu ITM-ul pentru aglomeraţia din zilele de 4 şi 5 ianuarie, explicând motivele situaţiei: „noi am efectuat inventarul la cărţile de muncă şi îi asigur pe agenţii economici că ITM Vâlcea va lua măsuri pentru a fi foarte operativi în a le asigura servicii bune!”

 

Sunt operate mii de cărţi de muncă

Din cele prezentate, a rezultat faptul că în evidenţa Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea figurează peste 64 de mii de carnete de muncă, aproape în totalitate din sectorul privat. „Marile unităţi economice şi cele ale statului su fost autorizate să-şi ţină propria evidenţă a acestor carnete de muncă. Mă refer aici la CET, Oltchim, IRE, învăţământ, administraţie… 175 de unităţi au aprobare să-şi ţină cele aproape 20 de mii de carnete de muncă. Până acum s-au dat avize fără să se respecte legea, dar de acum situaţia se va schimba!” – a garantat noua conducere a ITM.

 

Munca la negru a cam fost tolerată

Cea mai interesantă declaraţie a directorului Nicolaescu a fost aceea că, până la venirea sa în fruntea instituţiei, „nu a existat interes să fie depistată munca la negru”, în sensul că nu s-a acordat importanţă maximă acestui flagel. Cifrele vin parcă să confirme spusele sale. În 2005, până în luna august, au fost depistate 22 de persoane care efectuau munca „la negru”, iar numărul cazurilor soluţionate în intervalul septembrie-decembrie 2005 a fost de 84! Celor 64 de agenţi economici care au încălcat astfel legea li s-au aplicat amenzi, suma totală fiind de aproape două miliarde lei vechi.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button