Voleibaliştii de la CNMB, aproape de locul 1 la Acqui Terme
Deşi a participat pentru prima oară la turneul internaţional de volei juvenil de la Acqui Terme (Italia), echipa de băieţi a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” a reuşit o performanţă deosebită: locul 2 şi medalia de argint. Tinerii voleibalişti antrenaţi de Dinu Dumitraşcu au făcut o impresie deosebită la turneu, reuşind să ajungă până în finală, unde au pierdut cu 2-0 la cea mai puternică echipă a turneului, o selecţionată a asociaţilor sportive de volei din Genova. Comportarea voleibaliştilor vâlceni i-a impresionat atât pe organizatori, cât şi pe spectatorii prezenţi, echipa noastră primind aprecieri din partea tuturor celor prezenţi.
Deplasare lungă şi obositoare
Între Rm. Vâlcea şi Acqui Terme este o distanţă de 2000 de kilometri, parcursă de voleibaliştii de la CNMB pe parcursul a două zile. Plecarea spre Italia a avut loc în dimineaţa zilei de marţi, 19 iunie. Vâlcenii au ajuns la destinaţie abia în miercuri seara, fiind prezenţi a doua zi la o grandioasă festivitate de deschidere, unde s-a intonat inclusiv imnul de stat al României.
Condiţii modeste
Acqui Terme este un orăşel de 30.000 de locuitori situat în zona Piemont. Se aseamănă foarte mult cu Drăgăşaniul nostru, pentru că se află într-o zonă viticolă renumită în întreaga lume. Dincolo de acest lucru, la Acqui Terme, toţi locuitori trăiesc pentru volei, pe toată durata acestui tradiţional turneu, oamenii se mobilizează şi pun suflet pentru bunul mers al competiţiei.
Băieţii lui Dinu Dumitraşcu au trebuit să doarmă în corturi, ceea ce nu le-a asigurat un confort prea mare. Un alt impediment cu care s-au confruntat a fost acela că vâlcenii s-au obişnuit greu cu sălile unde s-au desfăşurat partidele. Cum competiţia s-a desfăşurat într-o perioadă atât de scurtă, de doar trei zile, şi participând nu mai puţin de 90 de echipe, organizatorii au improvizat mai multe arene. Jocurile s-au desfăşurat în săli de tip „balon”, aşezate pe schelete metalice. În fiecare sală existau câte trei terenuri pe care se disputau simultan mai multe partide. Acest lucru a făcut ca pe timpul zilei temperatura să ajungă chiar la 40 de grade. Nici suprafaţa de joc nu a fost tocmai pe placul vâlcenilor, deoarece, fiind dură din cauciuc sau din ciment vopsit, putea duce la accidentări.
Deschidere cu mult fast
Deschiderea oficială a fost una cu mult fast şi a mobilizat toată suflarea din Acqui Terme. După discursul oficialităţilor, a primarului, a altor persoane importante din Comitetul de Organizare, delegaţia României a fost invitată pe podium cât timp s-a intonat imnul ţării. Un moment impresionant, care a făcut ca delegaţia de la CNMB să simtă că la competiţie reprezintă nu numai Rm. Vâlcea, ci şi România. „Organizatorii au pus la dispoziţia echipelor participante tricouri bleu. Vă daţi seama ce privelişte era acolo, cu peste 1000 de oameni îmbrăcaţi în aceeaşi culoare. Toată piaţa era bleu. O privelişte unică şi copleşitoare”, ne-a mărturisit antrenorul Dinu Dumitraşcu.
În grupe vâlceni au bătut tot
Un număr de 12 formaţii au participat la competiţie la grupa Under 16, acolo unde s-au înscris şi băieţii noştri. Cu toate că nu a putut conta pe serviciile a doi jucătorii de bază, unul având alergie la praf, iar cel de al doilea neputând face deplasarea din cauza unor probleme familiale, echipa antrenată de Dinu Dumitraşcu a câştigat lejer meciurile din grupe fără să piardă nici un set: de fiecare dată cu 2-0 împotriva echipelor AS Pallavolo Novi, Erbaluce Caluso şi Volley Baal San Martino. De altfel, de-a lungul întregului turneu, din cele şase partide disputate, vâlcenii au câştigat cinci şi au pierdut una singură: finala. În general, jocurile au avut un nivel ridicat din punct de vedere calitativ, evidenţiindu-se clar că echipele participante au lucrat foarte mult individual, dând astfel destule dureri de cap voleibaliştilor de la CNMB.
Semifinala cea mai disputată partidă
Iar unele meciuri au fost aprig disputate, cum a fost de exemplu meciul din semifinale. Băieţii de la CNMB au trecut în sferturi de Hasta Volley Asti (2-1), iar apoi, pentru a accede în finală au învins şi Igo Volley Genova (2-1). Adversarul din penultimul act al competiţiei a dat multe bătăi de cap vâlcenilor. Italienii au început în forţă şi au câştigat primul set cu 28-26, însă setul II a aparţinut vâlcenilor care au revenit şi au învins cu 25-21. În setul decisiv, voleibaliştii antrenaţi de Dinu Dumitraşcu au continuat să fie la fel de buni şi au învins cu 15-9.
Finala a fost una fără istoric, vâlcenii fiind depăşiţi cu 2-0 de o „selecţionată a regiunii”, cum a numit-o antrenorul nostru. De altfel, până şi numele acestei grupări este sugestiv: Selezione Regionale Valle Daos Piemonte.
Arbitraj riguros
Una dintre impresiile antrenorului Dumitraşcu a fost legată de arbitraj: „M-a surprins manierea de arbitraj, în sensul că mingea care însemna pasa a doua a fost foarte strict sancţionată. Orice greşeală, cât de mică, care la noi este trecută uneori cu vederea, a fost sancţionată dur. Am observat în maniera de arbitraj a celor de acolo multă rigurozitate. M-a impresionat şi seriozitatea organizatorilor, care au avut de muncit la buna desfăşurare a turneului”.
Festivitatea de premiere
La sfârşitul turneului s-a organizat o festivitate de premiere, toate echipele participante primind din partea organizatorilor cupe şi diplome. Echipele care au urcat pe podium au fost răsplătite cu trofee mai mari, diplome şi medalii. Peste 1400 de oameni au asistat la desfăşurarea festivităţilor.
Un vâlcean, cel mai bun trăgător
Una dintre mulţumirile antrenorului vâlcean a fost legată de obţinerea de către jucătorul Lucian Stanciu a titlului de cel mai bun trăgător al turneului la grupa de vârstă Under 16: „Spre surprinderea mea, organizatorii l-au remarcat pe Lucian Stanciu şi i-au decernat premiul de cel mai bun trăgător al turneului, bineînţeles la categoria sa de vârstă.”
Din lotul care a făcut deplasarea la Acqui Terme au făcut parte: Adrian Vasiloiu, Claudiu Popescu, Eduard Popescu, Marius Curcă, Mugurel Colţea, Bogdan Aghache, Florin Roşu şi Lucian Stanciu (cpt). Cu această clasare pe locul II şi obţinerea medaliilor de argint la turneul de la Acqui Terme, elevii lui Dinu Dumitraşcu „şi-au spălat păcatele din campionat”, după cum ne-a spus chiar antrenorul de la CNMB.
Drumul de întoarcere
La finele competiţiei de la Acqui Terme, antrenorul Dinu Dumitraşcu a ţinut să mulţumească tuturor celor care au fost alături de echipă şi au făcut ca această performanţă să se îndeplinească: „Mulţumesc domnului director al CNMB, Marius Mărgărit, care ne-a facilitat accesul la această competiţie, prin faptul că dânsul a ţinut legătura cu organizatorii făcând posibilă şi invitarea echipei masculine de volei a Colegiului. De asemenea, mulţumim şi lui Florin Vasiloiu, directorul firmei Vasiloni, sponsorul nostru principal, care ne-a asigurat transportul. Vreau să-l mai amintesc şi pe domnul Marius Popescu, reprezentantul comitetului de părinţi, cel care a fost şeful galeriei noastre în Italia”.
Traseul de întoarcere al vâlcenilor a fost unul pe care am putea să-l numim cultural-educativ. Astfel, după ce luni s-au odihnit la malul Mării Ligurice, băieţii au făcut marţi o escală la Veneţia, unde s-au plimbat cu vaporaşul şi au vizitat Grand Central Plaza din San Marco. Abia după aceea, sportivii vâlceni au plecat spre România.
Ionuţ HEREŞEANU