Liga III

„FC Oltchim nu va fi niciodată satelitul CSM-ului”

• preşedintele Mihai Diculoiu face o analiză a sezonului recent încheiat

Liderul de sindicat al SC Oltchim, inginerul Mihai Diculoiu, totodată şi preşedintele Consiliului de Administraţie al clubului de fotbal ce reprezintă societatea mai sus amintită, cu prilejul finalului de sezon competiţional, a încercat să facă o scurtă analiză a ceea ce a însemnat această perioadă pentru echipa sa. De asemenea, şeful de la Oltchim ne-a lămurit şi în ceea ce priveşte colaborările cu CSM şi AS Mihăeşti, situaţia secţiilor de culturism şi tenis de câmp ce-şi desfăşoară activitatea în incinta bazei sportive, dezvăluind şi o parte din planurile de viitor pe care le are.

* Ţinând cont că anul trecut aţi obţinut dreptul de a promova, cum apreciaţi acest sezon pe care l-aţi încheiat pe locul 7?

– Nu putem să fim declaraţi nici mulţumiţi, nici satisfăcuţi pentru rezultatele pe care le-a obţinut FC Oltchim în campionatul 2006-2007. Deşi veneam după o evoluţie excelentă în sezonul 2005-2006, când echipa a promovat, datorită imposibilităţii găsirii de fonduri financiare am fost nevoiţi să rămânem să activăm în Liga a III-a. Dar ar trebui să amintesc de această promovare, că am făcut o mare greşeală pentru faptul că nu am forţat ca echipa să joace în Liga a II-a şi mai mult m-a împiedicat să iau această decizie conducerea tehnică care a spus că nu are un lot competitiv ca să reziste în Liga a II-a. Din acest motiv am renunţat.

* Conducerea tehnică spune că şi-a dorit prea mult promovarea şi poate din cauza asta a venit reversul medaliei…

– Puteţi să-i întrebaţi şi este bine să recunoască şi antrenorul principal că eu l-am întrebat: „«Poţi să activezi cu acest lot în Liga a II-a?». Să forţăm?”. Şi forţam în sensul că, adevărat, jucătorii nu mai aveau contracte de muncă, nu mai aveam fonduri ceea ce însemna o perioadă de 3-4 etape în care echipa trebuia să joace foarte bine pentru a atrage sponsori la nivelul echipei. A fost un risc pe care ei nu şi l-au asumat, au văzut mai presus starea materială decât gloria sportivă, şansa de a evolua mai sus, în Liga a II-a. Dar este de domeniul trecutului şi trebuia totuşi în acest campionat echipa să aibă o evoluţie mai bună. Chiar dacă am pierdut doi jucători de bază, Cosmin Popa şi pe Iosif Melcea, ceilalţi aveau ocazia să arate că pot şi sunt capabili să joace la nivelul acesta în aşa fel încât seria putea fi câştigată de FC Oltchim.

„Râmnicul poate susţine două echipe de performanţă”

* Iniţial obiectivul a fost locul 1, cu toate că acest lucru n-ar fi însemnat şi promovarea. Cum de v-aţi gândit la această ţintă?

– Acum nu mai era vorba de promovare, dar câştigam seria şi demonstram încă o dată că nu întâmplător am promovat în Liga a II-a şi arătam aşa şi celor care poate în ascuns ne-au împiedicat că era logic să fim sprijiniţi. Aici am mai spus-o, nici mass-media nu ne-a ajutat (sau o parte din mass-media nu ne-a ajutat). Căci dacă mass-media era alături de noi, dacă se făcea o campanie de susţinere a fotbalului în general şi în special a clubului Oltchim, poate acum eram în Liga a II-a.

* Toată lumea a mers pe ideea aceasta, că Vâlcea nu poate susţine două echipe la nivel de performanţă…

– Ceea ce este fals din punctul meu de vedere. Nu sunt cheltuieli atât de mari. Noi cu fonduri puţine am reuşit să promovăm echipa în Liga a II-a. Şi am dovedit-o că se poate. Nici în Liga a II-a nu cred că trebuiau fonduri atât de mari. Jucătorii aveau contracte, doar că mai apăreau acele cheltuieli în plus care erau legate de prima de joc care mai trebuia mărită, cheltuielile de cazare (că trebuia să mergem la meciuri cu o zi înainte) şi hai să zicem că mai creşteau, faţă de ce-am avut noi, cu 50 %.

* Pe parcursul acestui campionat aţi mai avut anumite dispute cu unii dintre jucători, foşti sau actuali. De la ce-au pornit?

– Dispute nu am avut decât sub aspectul dorinţei mele şi a recepţiei lor de a se corecta atunci când nu evoluează la nivelul unui sportiv adevărat, a unui fotbalist, care în momentul când intră în teren trebuie să aibă respect faţă de puţinul public spectator, faţă de culorile clubului. Le-am spus că reprezintă un brand Oltchim-ul şi ei trebuie să muncească în teren, să gândească, astfel încât la sfârşitului fiecărui joc să câştige cele trei puncte, indiferent de nivelul adversarului. Iar atunci când găsesc un adversar mai bine pregătit decât ei, trebuie să fie un semnal de alarmă, în primul rând pentru conducerea tehnică, şi mai ales pentru jucători. Le-am spus că niciodată nu trebuie să se mulţumească să joace la un nivel inferior. Sunt jucători de o vârstă fragedă, de 18-20 de ani şi dacă acum nu explodează pentru un nivel superior, mai târziu deja sunt, să zicem aşa, inacceptabili pentru nivelurile superioare.

„Un sezon de nota 2!”

* Dacă ar fi să acordaţi o notă în comparaţie cu sezonul trecut, care-ar fi aceasta?

– Eu cred că nu s-a putea obţine notă de trecere şi le-aş da chiar o notă care se dă când copiezi, cum se dădea înainte, nota 1 sau 2, la felul cum echipa s-a comportat. Punctele pe care le-au acumulat ei sunt, după mine, întâmplătoare şi se datorează în primul rând unor echipe slab cotate.

* În privinţa jucătorilor, nu prea aveţi mijloace să-i puteţi determina să poată obţine rezultate mai bune. Dacă-i daţi afară, rămâneţi fără jucători… Vă asumaţi astfel de riscuri?

– Păi aducem alţii că până la urmă fiecare jucător dacă are un contract de muncă, are un salariu şi nu e simplu să plăteşti un jucător fără ca el să şi lucreze. Şi atunci munca lui înseamnă cele două ore de antrenament. Din acest motiv am mai impus conducerii tehnice să nu aibă o singură pregătire, de exemplu la ora 18.00, să nu-i dea ocazie jucătorului ca după această oră să piardă noaptea, să se odihnească ziua până în următoarea zi la ora 18.00 şi să vină obosit să se antreneze. Să-i cheme dimineaţa la ora 9.00, să vadă în ce stare sunt cu ochii şi cu fizicul, chiar dacă fac o mică gimnastică, de încălzire, înviorare. Le-am spus să ia în considerare acest lucru, dar nu ştiu cât a ţinut asta, n-am avut posibilitatea să-i controlez permanent. Probabil a mai apărut şi această prietenie înţeleasă greşit între jucători şi antrenori. Dar le-am spus că relaţia dintre antrenor şi jucători trebuie să arate a profesionalism atunci când joacă echipa, când se antrenează şi după meci pot fi prieteni.

* V-aţi exprimat în câteva rânduri nemulţumirea şi faţă de antrenor. Există în acest moment un antrenor mai bun decât Gaiţă pe care să-l cooptaţi la Oltchim? Este totuşi tehnicianul care a obţinut nişte rezultate notabile cu această echipă…

– Antrenori găsim oricând, şi mai buni, nu se pune problema că Gaiţă este cel mai bun antrenor. Rezultatele, de multe ori, şi ca antrenor şi ca jucător, poţi să le ai excepţionale într-un an şi nu ştiu dacă le mai prinzi într-o carieră…Aşa că Gaiţă are posibilitatea, poate să plece la o echipă de Liga a II-a, dacă i se oferă această oportunitate. Dar deocamdată nu şi-a manifestat această dorinţă, ceea ce înseamnă că aici, la Oltchim, este avantajos pentru el, asupra modului în care lucrează cu jucătorii, cu conducerea; este şi retribuit pe măsură, zic eu.

* Vă veţi baza în continuare pe aceeaşi bancă tehnică?

– Normal, logic. A fost un an bun, acum un an mai slab, dar conducerea tehnică şi jucătorii trebuie să înţeleagă că în acest an mai slab echipa s-a pregătit pentru ca în următorul an să evolueze pentru primul loc. Am mutat eu obiectivul la locul 2 acum. Dar întotdeauna la noi obiectivul este locul 1. Am schimbat obiectivul pentru că nu mai puteau prinde locul I, nu mai erau în stare. Şi aţi văzut unde-au ajuns.

„Jucătorii ar trebui să vină cu bani de acasă!”

* Veţi continua cu măsurile de a-i penaliza pe jucători atunci când rezultatele nu sunt cele scontate?

– Normal. Acum trebuie să vină cu bani grei de acasă dacă ar fi să aplic penalizările. Trebuie să recupereze în campionatul viitor.

* În campionatului viitor le veţi acorda primele după fiecare meci, la sfârşit sau în momentul în care se află aproape de obiectiv?

– Nu. Sistemul la noi e ca după 4 etape, în funcţie de rezultate, dacă au un milion acasă, pentru victorie şi trei în deplasare, şi le încasează, iar pentru fiecare punct pierdut pe teren propriu au o penalizare de 2 milioane. Deci la o înfrângere acasă trebuie să câştige două jocuri în deplasare să vină pe zero. După 4 etape li se dau banii. Deci se penalizează doar înfrângerea din faţa propriilor suporteri, nu şi cea din deplasare. Ar trebui ca acasă să nici nu mai primească primă, dar le-am dat un milion, aşa… Pentru că acasă trebuie să joace pentru salariul pe care-l ia.

* Care-ar fi jucătorii care v-au mulţumit în acest sezon?

– Este greu să remarci pe cineva, dar în ultimele 4-5 etape s-au evidenţiat în mod deosebit Olaru şi Creangă. Şi Stoica, jucător care nu are totuşi un randament constant pe parcursul unui meci. El are sclipiri. Aici, cred eu, că antrenorii, cu viziuni clare, cu imagini asupra cum trebuie pregătit un jucător, trebuie să-l determine să activeze altfel.
Mă aştept la mai mult de la toţi jucătorii care sunt acum şi care vor rămâne în lot, dar mi-e teama de unii dintre ei că dacă nu se vor pregăti mai mult decât au făcut-o până acum, datorită experienţei şi a vârstei unde-au ajuns, s-ar putea să renunţe.

* Sunt jucători la final de contract cu Oltchim-ul sau şi-a manifestat dorinţa vreun jucător să plece? Şi la capitolul celălalt, achiziţii, v-aţi gândit?

– Nu sunt jucători la final de contract şi, din câte ştiu eu, nici care-şi doresc să plece. Şi oricum, nu pleacă nici un jucător până când nu există înţelegerea între clubul cedent şi clubul cesionar. Iar în privinţa noilor veniţi, în primul rând la Oltchim ne bazăm pe centrul de copii şi juniori, iar acum, le-am spus, că vreau să le văd munca celor doi antrenori, Deaconescu şi Lazăr care până acum n-au făcut altceva decât să facă o pregătire aşa…, pompieristică, nu profesionistă. Le-am cerut să meargă cu echipele de juniori la fazele finale, să le dea mai multă încredere pentru că avem jucători, dintre juniori, care chiar merită să joace la FC Oltchim, în Liga a III-a. Dar nu ştiu de ce le e greu, frică, să-i arunce în luptă, să-i pregătească. De asemenea ţin să le atrag atenţia că pentru a obţine rezultate nu trebuie să primeze prietenia cu rudele, cu părinţii copiilor. Trebuie să le ofere şansa celor care sunt mai buni. Iar în afara juniorilor, vom mai face selecţii şi orice jucător care vrea să vină la Oltchim şi nu are vârsta mai mare de 22 de ani, este binevenit. Şi nu vom lua jucători la care vor renunţa alte cluburi.

„Roşoagă şi Căpătan nu mai erau de Oltchim”

* La jumătatea campionatului aţi renunţat la Roşoagă. Apoi şi la Căpătan. Consideraţi o pierdere plecarea acestor jucători?

– Nu. Din punctul meu de vedere, Roşoagă la FC Oltchim nu mai putea să se integreze, se vedea că desfăşura un joc numai la mijlocul terenului, pe o suprafaţă foarte mică. La fel şi Căpătan la care demult trebuia să se renunţe. L-am folosit la Mihăeşti (n.r. – în partida cu Energia Malaia, decisiv pentru stabilirea campioanei), dar în final, în ultimul meci, ne-am dat seama că am făcut o mare greşeală că ne-a trădat, ne-am făcut de râs pe terenul din Mihăeşti în faţa unui public entuziast, cu înţelegerea care a avut-o el cu ceilalţi. A văzut asta o lume întreagă. Juca precum cocoşul pe lângă găină. Îmi pare rău că eu am fost cel care i-a spus lui Catargiu să-l introducă în teren, neştiind că e accidentat, dar până la urmă s-a dovedit că n-a avut nimic, ci doar că n-a vrut să joace. A avut o minge pe cap, dar s-a băgat sub ea şi a dat-o peste, în loc s-o bage în poartă. Dansa pe lângă minge până când venea portarul să o ia. Aşa că la pauză l-a scos Catargiu că ţipau oamenii în tribună după astfel de faze.

* Pe parcursul acestui sezon aţi mai făcut o modificare pe banca tehnică, aţi renunţat la Deaconescu în favoarea lui Lazăr. S-a dovedit a fi fost o mutare inspirată?

– Da…, şi acum avem intenţia să schimbăm «secundul» pentru că nu se implică în pregătirea fizică şi deja ne-am gândit la nişte variante. N-aş fi vrut să dezvălui acum, dar o să vă spun că e vorba despre Vlădoi sau Olaru. Mi se par doi jucători care pun suflet, mai serioşi. Am avut o discuţie cu ei şi le-am spus să se gândească unul dintre ei care ar putea să fie şi secund. Mara (n.r. – Ion Lazăr) e moale… Le-am spus celor doi cum ar trebui să procedeze: «eşti prieten cu mine, suntem colegi, amândoi jucători, dar acolo, pe teren şi la antrenamente…» găseşti metode, prieteneşte, să fie plăcut şi util pentru ei şi să zică la final «bă, da’ m-a păcălit ăla, că uite cât am muncit».

* Care-ar fi posturile deficitare ale echipei, dacă există?

– Posturi deficitare încă sunt. Ne trebuie un coordonator de joc, dar până la urmă toţi mijlocaşii trebuie să fie în postura de coordonator de joc, în funcţie de faza în care se află jocul; încă nu avem un atacant pur sânge. Preda, în loc să fie în ascendenţă de formă, e în scădere. A început foarte bine, dar a scăzut foarte mult în ultima perioadă, a mai luat şi câteva kilograme în plus, din ce-am văzut eu. Sper ca Smedescu să arate mai mult. Eu vedeam un cuplu de atac Smedescu-Preda, dar probabil că nici antrenorii nu găsesc formula optimă, metode ca cei doi să dea randamentul dorit. Şi ne mai trebuie un fundaş stânga pentru că Zgăbăruş n-ar trebui să joace pe stânga. Ar trebuie să fie mai ofensiv pentru că el deja, din postura în care se află, nu mai ştie să şuteze pe poartă. Şi cât de bine şuta! Se ratează şi el tot ca Roşoagă.

Se caută soluţii pentru modernizarea bazei sportive

* Cum decurge colaborarea cu CSM-ul? A fost de bun augur faptul că CSM-ul a jucat o bună perioadă pe terenul de la Oltchim, astfel îmbunătăţindu-se calitatea gazonului?

– Eu cred că trebuie să fim noi apreciaţi de către ei că i-am ajutat, le-am pus la dispoziţie terenul. Pentru Oltchim n-a avut de ce să fie de bun augur acest lucru, mai ales că am jucat două meciuri în condiţii vitrege la Brezoi, ca să le dau posibilitatea să realizeze ce şi-au propus. Se rezolvase şi cu calitatea gazonului, numai că s-au luat câteva brazde din Zăvoi şi nimic în plus. Tot noi ne-am ocupat de baza sportivă. Dar era normal. Ce să vină să facă personalul de acolo? Să ude terenul? Acum încă mai recondiţionăm terenul, o să punem brazde la porţi, mai sunt unele zone cu denivelări.

* Credeţi că ar putea fi posibil în viitorul apropiat să apelaţi şi dumneavoastră la CSM pentru a fi găzduiţi din acelaşi motiv, modernizarea propriei baze sportive?

– Am vrea şi noi să ne facem terenul ca al lor, dar trebuie să ne gândim şi cum să asigurăm fondurile necesare unei astfel de investiţii. Am avut o discuţie cu primarul şi spunea că poate găsim nişte soluţii în aşa fel încât să reactivăm şi terenul acesta, de aici.

* S-a discutat cumva cu primarul Gutău şi ideea prelungirii perioadei de concesionare care este acum de numai 10 ani? Ştiu că şi asta ar fi una dintre problemele pentru care nu se investeşte mai mult în baza de la Oltchim.

– Este exact ce a fost. Altceva n-am discutat. Dar eu, chiar dacă am pe 10 ani contractul, nu contează. Dacă avem fonduri, investim. Din ce am avut anul trecut, am mai îmbunătăţit grupul social, mai vrem acum să facem grupurile sanitare, duşurile, chiuvete şi celelalte. Vrem să facem şi tribuna. Vrem să facem un teren cu iarbă artificială, în locul terenurilor de bitum, dar pentru asta avem nevoie şi de ajutorul dumneavoastră, poate astfel găsim pe cineva care să ne ia un preţ mai mic. Ne-am interesat deja, dar n-am găsit decât pe cineva care ne ia 31 de euro pe metrul pătrat. Ceea ce e mult pentru noi. Avem în jur de 1000 de metri care-ar trebui amenajaţi, la care se mai adaugă şi împrejmuirea terenului. Ar fi bun un astfel de teren mai ales pentru sportul de masă, pentru cei care vor să facă mişcare, pentru copii. În ideea noastră vrem să facem şi nocturnă acolo, dar deocamdată rămâne la stadiul de discuţie.

* Credeţi că faptul că în Zăvoi au fost create condiţii foarte bune pentru desfăşurarea activităţilor sportive îi determină pe părinţi să-şi dea copiii la fotbal la CSM şi nu la Oltchim?

– Este logic că în Zăvoi s-au făcut investiţii pentru condiţii de pregătire la nivelul Ligii I. S-a făcut tot ce trebuie astfel încât şi seniorii şi juniorii să beneficieze de condiţii extraordinare. Nu se compară cu stadionul Oltchim. Dar noi avem exact un număr de copii strict la nivelul posibilităţilor noastre. N-avem probleme din cauza asta. Mai mult decât numărul existent, n-ar putea face faţă antrenorii. Ar însemna să mai angajăm instructori, ceea ce depăşeşte posibilităţile noastre. Avem patru instructori (Catargiu, Gaiţă, Lazăr şi Deaconescu), deci e suficient.

Vor să concesioneze terenul pe 49 de ani

* N-aţi reuşit să-l determinaţi pe managerul general Constantin Roibu să investească mai mult şi în echipa de fotbal a Oltchim-ului?

– Poate că ar investi încât să putem avea un teren de fotbal chiar pentru Liga I, dar numai dacă ne-ar concesiona baza pe 49 de ani. Pe 10 ani nu riscă nimeni să investească şi după aia să rămână terenul la alţii, să beneficieze altcineva de el. Altfel, ar investi fără probleme. Am avea şi o echipă adevărată.

* Aveţi în vedere o creştere a bugetului pentru sezonul viitor?

– Bugetul în fiecare an mai creşte în funcţie de cât avem nevoie. Va fi proporţional cu nevoile clubului. Oricum, primele de joc vor rămâne aceleaşi. Şi aş mai vrea să menţionez că sponsorul principal, cel care ne asigură în mare parte bugetul este societatea Oltchim. Nu Sindicatul ţine echipa. Pentru că nu dă nimeni bani pentru fotbal. Dacă le spui să-ţi dea 10 lei, nu-ţi dau.

* Pentru handbal ştiu că salariaţii au acceptat ca o anumită parte din impozit să meargă către echipă. Nu se poate întâmpla astfel şi la fotbal?

– Nu. A fost vorba de aceea cotă, de 2 % din impozitul aferent fiecăruia. S-a transmis în secţii şi…. Dar astea sunt sume mici, nu le-a ajutat cu nimic. O contribuţie infimă. Salariaţii au făcut-o mai mult aşa…, câştigând echipa Cupa Cupelor, au zis că, normal, «hai să dăm şi noi 2 lei acolo». Dar dacă-i pui şi pentru handbal să dea 10 lei pe lună sau pe an, nu cred că-i dau.

„AJF-ul trebuie să ne dea un loc în Liga a IV-a”

* Revenind la colaborarea cu CSM, se vorbea că în cazul unei promovări în Liga I, Oltchim-ul ar urma să devină echipă-satelit. Cât de adevărată a fost această idee?

– Niciodată FC Oltchim nu va fi satelitul CSM-ului. Vom avea o colaborare ca între două cluburi sportive, în care fiecare îşi urmăreşte performanţa, obiectivele, în funcţie de posibilităţi. Urmărim să creştem şi noi jucători, să ajungă o parte dintre ei să evolueze în eşaloanele superioare.

* Vor avea întâietate cei de la CSM în cazul în care se remarcă un jucător la Oltchim?

– Nu vom mai merge pe principiul acesta, că am mai încercat data trecută şi ce le-am dat nu au fost folosiţi. Ca atare, acum aplicăm acelaşi principiu peste tot. Dacă avem un jucător valoros, conform principiului economiei de piaţă, cine va oferi mai mult, va avea câştig de cauză.

* Cum a rămas cu jucătorii despre care spuneaţi că le veţi desface contractele de muncă?

– Pe Căpătan şi Bolcu i-am dat afară. Pe Bolcu pentru că a jucat foarte puţine minute şi a făcut-o slab. Referito la el, nu mai înţeleg nimic. Am purtat o discuţie şi i-am spus că-i voi mai acorda o şansă, că-l mai ţin angajat, dar facem scris că dacă nu joacă atâtea minute, îl dau afară. El n-a vrut să analizeze oferta. Îmi zicea că ce face el dacă se loveşte? Nu se poate! Deja înseamnă că tu nu eşti pregătit să mai joci la Oltchim. Iar Căpătan nu mai e angajat după gestul pe care l-a făcut la meciul cu Malaia. El nu cred că va mai avea curajul să se întâlnească vreodată cu mine pe stradă, mă va ocoli. Este clar.

* Veţi continua colaborarea cu AS Mihăeşti şi după ce aceasta a pierdut campionatul în Liga a V-a? Îl veţi sprijini în continuare pe primarul Stănică?

– Da, bineînţeles. Dorim să luăm un loc în Divizia D, să meargă cel puţin 10 juniori de la Oltchim, cei de peste 17 ani, care vor fi de bază acolo, la care li se mai adaugă şi ce mai au ei acolo, localnicii. Vom lua loc la «D», dar nu-l cumpărăm, ci vom găsi unul liber. AJF-ul trebuie să ne dea un loc la Divizia D. Dacă nu, Oltchim-ul nu mai vrea să audă că mai există AJF în Vâlcea. Trebuie să joace în Divizia D echipa din Mihăeşti şi mai vrem, în semn de respect faţă de publicul de acolo, să omologăm terenul pentru Liga a III-a, astfel încât echipa FC Oltchim să joace anumite meciuri şi acolo. Se va moderniza la nivelul actual şi are un proiect primarul Stănică, în baza unei hotărâri de Guvern, pe care se bazează. Noi îl vom sprijini în continuare, la fel ca şi până acum.

Cantonament pe litoral?

* Programul de pregătire de după vacanţă include şi un cantonament?

– Da, există un program de pregătire, dar încă nu ştiu exact când va începe şi unde se va desfăşura. În jurul datei de 2 iulie va avea loc, probabil, reunirea lotului, iar cantonamentul este fixat cam cu 3 săptămâni înainte de reluarea campionatului. Vom forma un lot de vreo 24 de jucători şi rămâne să vedem unde vor sta în cele 10 zile de cantonament. Cum am mai spus, de preferat este în afara judeţului. Altfel, am avea posibilitatea să-i ducem şi la Fedeleşoiu, însă o soluţie mai bună ar putea fi un stagiu de pregătire pe litoral. Rămâne să analizăm ofertele care vor fi atunci. La mare probabil că va fi destul de scump în acea perioadă.

* Care-ar fi obiectivul pentru sezonul viitor? Accederea într-o fază cât mai avansată a Cupei României se numără printre ţinte?

– Obiectivul va rămâne constant. Echipa, în Cupă, să ajungă până în faza în care să joace cu o echipă de Liga I, iar în campionat locul 1. Nu jucăm pentru altceva. Şi dacă nu atingem obiectivul, în funcţie de cât de îndepărtăm mai mult de el, vor exista semne de întrebare faţă de modul în care e pregătită echipa, asupra mentalităţii jucătorilor, a condiţiilor care li se creează şi aici trebuie să vadă ei, jucătorii şi conducerea tehnică.

* Faţă de campionatul trecut, acum a fost o componenţă uşor diferită a seriei din care a făcut parte şi Oltchim-ul. Pe care o preferaţi, pe cea veche sau pe cea actuală?

– Nouă ne convine seria aceasta, chiar dacă sunt distanţele mai mari. Dar s-a putea să ne schimbe. Să ne mute pe noi cu alţii, în funcţie de cine promovează. Dacă promovează una din seria Ardealului, e posibil să ne mute pe noi într-o serie din Oltenia. Pentru noi a fost bine aici, s-a jucat fotbal curat, a existat respect între echipe.

* Veţi continua cu măsurile drastice împotriva jucătorilor dacă veţi vedea că echipa merge slab?

– Da, normal. Pe lângă Căpătan, Bolcu şi alţii, Negrescu era şi el pe lista neagră, dar i-am mai dat până la 1 iulie posibilitatea să revină pe drumul cel bun, să vedem dacă e serios. Dacă nu, rămâne la club ca jucător, dar nu va mai avea serviciu.

* Aveţi de gând să apelaţi la CSM, să mai luaţi jucători de acolo, că tot se anunţă remanieri importante la nivelul lotului?

– Jucători care nu ne plac nouă, nu vom lua niciodată. Şi pot să spun că sunt acolo jucători care nu-mi plac mie. Am destulă experienţă încât numai dacă-i privesc îmi dau seama dacă sunt serioşi sau nu.

„Cred că nu s-a dorit promovarea CSM-ului”

* Lăsând la o parte Oltchim-ul, aţi fost dezamăgit pentru ratarea promovării de către CSM?

– Da, eu mă aşteptam să promoveze, dar cred că nu s-a dorit. Practic s-au predat. Nu era bine pentru noi ca şi club, era bine pentru că se respecta iubitorul de fotbal vâlcean în totalitate, pentru că el a tot sperat până-n ultima clipă. Iar să te afli în această fază, să depinzi de un singur meci, trebuia făcut tot ce e posibil omeneşte, sub aspectul pregătirii echipei, psihic, fizic, recuperare, tot ce se impune, astfel încât toţi trebuiau să joace fotbal magistral. Dar eu cred că nu s-a dorit. E posibil ca cineva să le fi spus chiar jucătorilor, (cine ştie!?), să nu jucaţi, că e pericol dacă promovăm.

* În ce măsură antrenorul Pană a avut vină pentru acest eşec?

– Eu cred că antrenorul are vină pentru că eu dacă eram antrenor şi vedeam prima repriză, cum joacă echipa, în acel moment eu anunţam conducerea că mi-am dat demisia. Am plecat cu fruntea sus şi era foarte bine; dar s-a compromis şi el în jocul echipei. Nu ştiu exact cum a fost jocul, dar el trebuia să-i schimbe pe cei care jucau slab, trebuia să-i «biciuiască», să-i certe. Nici nu ştiu cum s-a manifestat. Dar dacă a fost pasiv şi indiferent, îi plăcea cum decurgea jocul… Dacă n-a fost supărat după primul gol primit, nu mai vorbim de celelalte, e clar! Acum ce mai contează că l-au demis. Nu trebuia să se aştepte până aici. Ăia de la Baia Mare nu puteau să te bată în mod normal.

Tenisul de câmp şi culturismul – out!

* După desfiinţarea celorlalte secţii ale CS Oltchim, că aţi primit sarcina de a vă ocupa de terenurile de tenis de câmp, dar şi de sala de culturism din incinta bazei. Care-i situaţia acestora, de fapt?

– Da, le-am primit, dar numai sub aspectul să scape Clubul Sportiv Oltchim de ele. Dar noi nu ne ocupăm să le activăm mai departe. La culturism, l-am lăsat anul acesta pe Augustin Dumitrescu fără vreo taxă, deşi noi plătim căldura, apa şi restul. Nu mă interesează că participă în competiţii. Oricum, doar anul acesta va mai activa acolo. De anul viitor va trebui să-şi găsească altă sală. Iar în ceea ce priveşte tenisul de câmp s-a făcut o asociere cu Neacşa de la Ministerul Transporturilor, care are o asociaţie de tenis. Toţi jucătorii care-au fost la Oltchim s-au dus la el, iar alţii au plecat în altă parte. Cert e că noi, FC Oltchim, n-avem nici secţia de culturism, nici pe cea de tenis de câmp.

* De terenurile de tenis de câmp cine se ocupă?

– Am făcut această asociere, despre care vă vorbeam, cu domnul Neacşa, pentru că vrem să facem şi acolo nocturnă, tribună, vestiare. El trebuie să investească 30.000 de euro pentru dotările astea. Unul dintre terenuri e închiriat lui Vasile Alexandru, iar celălalt e la dispoziţia directorului general, al domnului Roibu. Dacă vine cineva, cum a fost atunci Codruţ Sereş, când am sărbătorit cei 40 de ani de existenţă ai SC Oltchim SA, şi a vrut să joace tenis, să le putem crea condiţiile. În orice moment terenul e liber pentru astfel de ocazii. Revenind la proiect, noi până la 31 decembrie trebuie să terminăm cu grupurile sociale şi vestiarele. Dacă reuşim să amenajăm şi nocturna, ar fi bine. Şi mini-barul, cu băuturi răcoritoare şi ce mai trebuie. Tribuna nu intră anul ăsta în calcule.

* Ştiu că sala de culturism era şi la dispoziţia jucătorilor care-şi făceau recuperarea acolo. În aceste condiţii, decizia dumneavoastră de a renunţa la culturism este irevocabilă?

– Augustin Dumitrescu încasează, iar din banii aceia noi nu luăm nimic. Şi i-am spus ca din acele încasări să-şi doteze sala, pentru că e foarte greu să autorizezi acum o sală de culturism dacă nu îndeplineşti condiţiile, nu ai dotările corespunzătoare. Nu vrem să avem o sală de culturism primitivă. Asta e clar, nici nu mai intră în discuţie, nu-i mai las sala lui Augustin. Vedem ce vom face, poate mărim vestiarele, amenajăm o sală de mese, cabine. Încă nu ne-am gândit. Oricum, o să renunţe el până la urmă. Prea multă recuperare nu prea fac jucătorii. Ei fac mai mult aşa, ca să arate bine, pentru aspectul fizic.
Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button