Politica

Ungureanu şi Zamfirescu sunt traseişti politici

• interviu cu Romeo Rădulescu, consilier municipal PD

Este unul dintre cei mai tineri consilieri municipali ai Partidului Democrat. Până acum câteva săptămâni a condus Organizaţia de Tineret a PD la nivelul Râmnicului. A adoptat o poziţie tranşantă în ceea ce priveşte dorinţa deputatului Dumitru Becşenescu de a intra în PD, atrăgându-şi „simpatia acestuia”. Nu-i plac traseiştii politici, gen pelediştii Petre Ungureanu şi Sorin Zamfirescu, liberalii şi în special Ion Nicolae. Vrea să fie un politician cu acte în regulă şi nu jinduieşte, deocamdată, la scaunul şefului său pe linie de partid, senatorul Dorel Jurcan.

„Nu m-a chemat nimeni la Bucureşti”

• L-aţi atacat dur pe deputatul Dumitru Becşenescu, împotrivindu-vă intrării sale în PD Râmnicu Vâlcea.

Am auzit că aţi fost chemat la Bucureşti de liderii PD pentru a da explicaţii cu privire la acest lucru…
Nu m-a chemat nimeni la Bucureşti. M-aş fi dus cu cea mai mare plăcere. Nu mi-a zis nimeni absolut nimic. BPJ m-a susţinut pentru că aceeaşi atitudine o are Biroul Municipal. Eu am fost jignit de Becşenescu şi nu am ripostat.

• De ce?

Pentru că educaţia şi cultura mea nu îmi dau voie să cobor la limbajul suburban.

• Conducerea de la Bucureşti a partidului a fost informată că democraţii din Râmnicu Vâlcea nu-l vor pe Becşenescu?

Cred că da, nu ştiu. Întrebaţi-l pe domnul preşedinte Dorel Jurcan.

• Toată treaba asta cu Becşenescu pare aşa, băgată pe gâtul pediştilor vâlceni…

Nu e băgată pe gât. În ultima discuţie pe care Dorel Jurcan, Samoil Vâlcu şi Romulus Bulacu au avut-o cu Emil Boc, s-a tras concluzia că organizaţia Vâlcea va decide.

• Totuşi, de ce nu-l vreţi pe Becşenescu în PD?

Eu nu am nimic cu el, chiar am făcut afaceri cu el, în domeniul materialelor de construcţii, până acum doi ani. Trebuie să înţeleagă că trebuie să vină ca orice om normal, cu adeziune, cu caracterizare şi cu motivele venirii sale. Trebuie să îndeplinească nişte reguli.

• Spuneaţi că are nişte probleme de imagine. Care ar fi acelea?

Exemplul cel mai clar: scandalul din Can-Can.

• Atât?

Nu vreau să spun mai mult, chiar dacă ştiu că presa vrea declaraţii picante. Oricum, el nu a venit oficial să intre în partid. Ar trebui să vină. Nu ştiu cum vom reacţiona.

• Ştiu că primarul Mircia Gutău are relaţii destul de bune cu Dumitru Becşenescu. Dacă v-ar cere să aprobaţi intrarea în PD a acestuia, v-aţi schimba poziţia?

Eu personal nu mi-aş schimba poziţia. Se votează democratic. Fiecare spune: vreau sau nu vreau.

• Primarul şi viceprimarul au fost achitaţi în procesul de la Alba Iulia. Cum comentaţi?

Ei sunt bineveniţi şi oricum pot spune că au fost alături de noi în tot acest timp. Îi aşteptăm în partid dacă vor dori să vină.

Liberalii sabotează orice proiect de interes public

• Ce ne puteţi spune despre „colaborarea” dintre PD şi PNL în Consiliul Local?

Necolaborarea, poate. Ei sabotează orice proiect de interes public şi nici nu vin cu o soluţie. Poţi sabota, dar să vii cu soluţii. Asta e bătaie de joc la adresa populaţiei. De exemplu, cele două pasaje de pe Bogdan Amaru şi din Nord, alimentarea cu apă de la Goranu, finalizarea parcului industrial. Aşa primesc ei ordinul de la conducerea locală, de la Frâncu. S-a şi văzut în ultima şedinţă, singurul consilier liberal cu coloană vertebrală şi care a gândit pentru Râmnic, a fost Gabriela Ene.

• De unde atâta prietenie între PD şi Gabriela Ene?

Aici nu e vorba de prietenie, ci de interes public, în sensul că unde sunt interese publice, nu trebuie să ai un vot de partid. Când sunt investiţii de care Râmnicul are nevoie, nu poţi da vot de partid, pentru că nu e corect faţă de electorat.

• S-a înscris deja în PD doamna Ene?

Deocamdată nu s-a pus problema. Nu a venit cu o cerere, nici măcar nu a aruncat pe piaţă o astfel de idee. Dânsa trebuie să vină cu o adeziune. Nu-mi doresc ca PD să fie un loc în care să vină ceilalţi de la alte partide. Nu cred în genul de partid amalgam. Cea mai mare parte a democraţilor e formată din oameni care au fost într-un singur partid politic, al doilea după PCR, pentru cei mai în vârstă. Iar treaba cu traseismul politic o detest. Goana după ciolan împinge la traseism politic.

• Să spunem două vorbe şi despre alegerile europarlamentare…

Eu sunt candidatul PD Vâlcea. Am şanse foarte mici pentru că PD Vâlcea a avut locul 30 la referendum şi nu voi avea un loc mai mic de 30.

• Păi şi atunci de ce mai participaţi?

Particip pentru imaginea PD. Orice partid trebuie să aibă un candidat, indiferent de şanse, mai ales că acest lucru nu trebuie privit individual, ci general. O să-mi fac o campanie serioasă. Până la urmă trebuie să ne gândim că voturile din Vâlcea vor ajuta la nivel naţional, vor ridica procentajul. În acest moment PD are şanse să obţină 15 europarlamentari. E un proiect măreţ dar realizabil, ţinând cont şi de trendul pozitiv al partidului.

• De ce e PD Vâlcea pe locurile codaşe, 30 la referendum şi 35 la general?

Pentru că asta e. Am fost un judeţ roşu până acum 3 ani. PSD a fost la putere şi încă mai e. Poate a fost şi vina organizaţiei. Când ai un guvern Năstase care nu respectă legi, nimic, e greu să penetrezi în mediile rurale, ca partid de opoziţie. În ultimii 2 ani s-a mai recuperat, suntem pe un trend ascendent.

• Cum votează consilierii democraţi în Consiliul Municipal?

Când e interes public, este vot de partid. Când sunt interese private, fiecare votează cum vrea.

• Mai devreme vă luaţi de liberali că dau vot de partid la proiectele de interes public. Vă contraziceţi…
Păi la PD se votează aşa când e interes public…

colo era vorba de liberali.

• Şi ce dacă, tot vot politic e, şi la PD, şi la PNL.

Liberalii se împotrivesc unor proiecte de interes public. E altceva.

• Nu e, dar să continuăm. Vă întâlniţi cu colegii dumneavoastră din PD înaintea şedinţelor de Consiliu Local, pentru a vă pune de acord?

Ne întâlnim cu o jumătate de oră în primărie, înainte de şedinţă, nu la partid. Se ia ordinea de zi şi se discută.

• Este adevărat că toţi consilierii PD votează aşa cum vrea Mircia Gutău? Sunteţi acolo doar pentru a aproba ce zice primarul? Vă ascultă sfaturile?

Nu e aşa. Ţinem legătura în permanenţă cu primarul, aici nu e vorba de sfaturi, de ascultat. Orice idee e binevenită şi de-o parte, şi de alta.

• După trei ani de mandat, ce nemulţumiri aveţi legate de Consiliul Local?

Mă deranjează că nu se pot face investiţii ce ar trebui făcute, mă deranjează investiţiile ce rămân nefinalizate din cauza colegilor noştri, mă deranjează că unii colegi vorbesc mult şi degeaba, ca să se audă la televizor. Mă refer aici la Ion Nicolae, Bogdan Badea – acesta a început în ultimul timp să vorbească mult şi degeaba, dar nu numai la ei. În momentul în care combaţi un proiect, trebuie să vii cu altceva. Liberalii au avut o singură iniţiativă, cu azilul de bătrâni. Ne-am ciondănit trei luni. Au zis că vin cu bani de la guvern. Nu au venit nici măcar cu o hârtie. Răspunsul îl vedem în fiecare zi – o ruină, o paragină. Iar şanse să vină bani în acest an, zero. Cred că banii sunt mutaţi pentru megaproiectul de mutare a căii ferate în subsolul Râmnicului.

Ungureanu şi Zamfirescu, doi traseişti politici

• Aveţi ceva cu Ion Nicolae. De ce are toată lumea ceva cu dânsul?

Nu, eu nu am nimic cu el. Cred că mai degrabă îşi dă singur peste picioare, dar nu e vina lui, ci a celor care l-au propulsat acolo unde este. Şi aici cred că este vina domnului Sorin Zamfirescu, care la fel, în goana după ciolan, a acceptat să candideze în 2004 la primărie din partea PNL.

• Nu ştiam că aveţi o părere aşa de proastă despre Sorin Zamfirescu. Totuşi, este unul dintre liderii PLD la Vâlcea, partid aproape înfrăţit cu PD. În plus, se tot vorbeşte despre formarea unui pol de centru-dreapta de către PD şi PLD…

Ei au susţinut această idee, pentru că era singura lor şansă de a-şi face imagine. Nu cred că aţi auzit de la noi că PD face pol cu PLD. Da, sunt două partide care colaborează, însă viitorul politic al PLD nu este foarte clar. De când a apărut, nu a reuşit să depăşească pragul de 3%, ori în mod normal, orice partid nou apărut, pe fondul discuţiilor din Parlamentul României, ar trebui să crească în sondaje. Până acum nu s-a pus problema formării unui pol.

• Spuneaţi mai devreme că detestaţi traseismul politic. Ce părere aveţi despre şeful PLD Vâlcea, Petre Ungureanu şi despre preşedintele de la municipiu, Sorin Zamfirescu?

Amândoi sunt traseişti iar Zamfirescu e caracterizat de goana după ciolan. Dacă el nu candida, PNL avea trei consilieri locali.

• Şi cum veţi face, poate că la un moment dat PD şi PLD se unifică, veţi fi coleg cu cei doi…?

Eu nu o să pot colabora cu Zamfirescu şi din cauza diferenţei de vârstă, conflictul dintre generaţii. Nu am avut nici o problemă cu el. De fapt, nu am vreo problemă cu nimeni, pentru că nu am nimic de împărţit cu nimeni. Ca să concluzionez, oamenii PLD de la Vâlcea nu m-au convins.

• Vă gândiţi să candidaţi într-o zi la preşedinţia PD Vâlcea?

Într-un viitor apropiat, nu. Fiecare trebuie să-şi vadă lungul nasului şi cred că mai am multe de învăţat. Mai stau. Vreau mai întâi să fac o facultate de ştiinţe politice. Aş vrea să cred că următoarea clasă politică va fi una pregătită. Vreau să fiu un exemplu în acest sens.

• La anul avem alegeri. Ce planuri aveţi? Vă tentează Parlamentul?

În plan politic, probabil voi fi iar consilier local. În mod normal, nu poţi fi parlamentar dacă nu treci prin etapa de consilier local, pentru că indiferent câtă şcoală ai face, ai nevoie şi de practică. Şi invers, oricâtă practică ai avea, ai nevoie şi de carte şi cred că toţi consilierii locali ar trebui să aibă studii de administraţie publică locală. Cred că toată lumea ar trebui să aibă.
Octavian HERŢA 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button