Editorial Politic

Ordinară şedinţă de Consiliu Judeţean

Cea mai recentă şedinţă de Consiliu Judeţean ne-a demonstrat tuturor cât de uşor este să faci băşcălie de modul în care trebuie realizată activitatea de administraţie publică. Ceea ce s-a întâmplat la Horezu în urmă cu câteva zile, când timp de mai bine de oră s-a „discutat” despre nişte aşa-zise alocări de fonduri pentru diverse manifestări culturale, a fost o batjocură la adresa tuturor normelor care prevăd modalitatea de desfăşurare a unei şedinţe de Consiliu Judeţean. Conducerea acestei instituţii a amestecat intenţionat o serie de aşa-zise proiecte de hotărâre, tocmai pentru ca nimeni să nu mai înţeleagă nimic.

La grămadă, au fost supuse la vot alocări de fonduri pentru serbări câmpeneşti, pentru grădiniţe şi drumuri. Ideea a fost tocma aceea a promovării unui haos dirijat, a unui nor de fum menit a distrage atenţia consilierilor judeţeni care s-ar fi putut împotrivi cheltuirii aiurea a banului public.
Deşi cu un an-doi în urmă stabiliseră clar ca banii din bugetul judeţului să nu mai fie alocaţi după criterii aiuristice pentru fel de fel de acţiuni culturale, festivaluri pitecantropice şi şuşe folcloristice, conducerea Consiliului Judeţului nu a mai ţinut cont de nici un fel de reguli, propunând alocarea a sute de milioane de lei pentru te miri ce sărbători ale fiilor satului, căpşunului sau cireşului. Nu am avea nimic împotriva unor asemenea manifestări cuturale dacă lucrurile s-ar desfăşura în mod corect. Însă să te apuci să introduci pe ordinea de zi fel de fel de chestiuni care nu au nici o legătură cu realitatea, să bagi sub nasul consilierilor judeţeni nişte propuneri total lipsite de logică, doar pentru că nu ştiu ce partid politic are în nu ştiu care localitate un primar, este deja strigător la cer.
Ca o bomboană pe colivă, pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean de săptămâna trecută a intrat şi propunerea de alocare a sumei de 100 milioane lei pentru o fundaţie al cărei scop era promovarea folclorului. Dacă nu aş fi ştiut că în spatele acestei fundaţii se află un ins cel puţin dubios, despre care eu am mai scris acum vreo câţiva ani, pe vremea când se ocupa cu organizarea concursurilor de miss, aproape că aş fi crezut în bunele intenţii ale folcloriştilor. Nu am nimic cu acest om, însă toate acţiunile sale au un caracter suspect. Cu riscul de a-i strica afaficurile, nu mă pot stăpâni să nu trag un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de cei care atunci când rămân fără bani, încropesc la repezeală un ONG şi vin cu mâna întinsă la Consiliul Judeţean pentru a pescui nişte bani. Păi asta înseamnă că oricine vrea să facă rost de vreo câteva sute de milione lei, nu are altceva de făcut decât să pună bazele unei fundaţii care, vezi-Doamne, de-abia aşteaptă să organizeze un festival cu doi ţambalagii şi o guristă.
Am înţeles că deşi iniţial s-a opus alocării celor o sută de milioane de lei, Consiliul Judeţean ar fi permis până la urmă ca fundaţia despre care am făcut vorbire mai sus să capete ceea ce-şi dorea atât de mult. În orice caz, felul în care s-au desfăşurat lucrurile în ordinara şedinţă de la sfârşitul săptămânii trecute, ridică serioase semne de întrebare asupra respectării legii în instituţia reprezentativă a judeţului. Rarele luări de poziţie obiective din respectiva şedinţă demonstrează însă că încă mai sunt şanse ca lucrurile să se îndrepte în instituţia condusă de Dumitru Buşe. Atragem pe această cale atenţia tuturor consilierilor judeţeni că este de datoria lor să semnaleze eventualele derapaje de la lege, indiferent că cine le comite. În caz contrar, riscăm cu toţi să ne întoarcem în timp, pe vremea când legea nu era decât o înşiruire de fraze fără nici un sens.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button