Politica

PSD nu va negocia cu PNL decât pe bani pentru localităţi

Deşi senatorul PD Dorel Jurcan anticipa că directorii serviciilor descentralizate din teritoriu, care fac parte din Partidul Democrat, vor demisiona după retragerea de la guvernare, la Vâlcea, cel puţin deocamdată, nici unul nu renunţă la funcţie. Ba mai mult, unii lideri democraţi le-au transmis colegilor care ocupă funcţii de conducere în instituţiile publice locale să nu cedeze în faţa presiunilor politice. În ce priveşte o eventuală colaborare PNL-PSD în judeţul nostru, lucrurile sunt destul de neclare.
Disensiunile în local între cele două partide fac imposibilă o coaliţie între organizaţiile conduse de Emilian Frâncu şi Ion Cîlea, cel puţin aşa susţin cei doi preşedinţi.

În ciuda votului parlamentar PSD în favoarea Guvernului, adversităţile din teritoriu, dintre social-democraţi şi liberali, par mult mai mari decât până acum. Secretarul executiv al filialei PSD, Dumitru Persu, susţine că nu s-a discutat încă despre eventualitatea unei colaborări cu liberalii, iar cei se susţin această idee urmăresc de fapt ca, astfel, Partidul Social Democrat să piardă din credibilitate în faţa electoratului. Persu mai spune că, după părerea sa, este exclus ca PSD Vâlcea să accepte funcţii de conducere în instituţiile publice şi crede că, şi în condiţiile în care mai târziu se va pune problema unei colaborări punctuale între cele două formaţiuni politice, aceasta va viza strict acordarea unor fonduri de la Guvern localităţilor conduse de primari PSD, care în ultimii doi ani au nedreptăţite de către putere. Pe de altă parte, PNL Vâlcea speră să continue alianţa în plan local cu PD, promiţând că nu va începe o vânătoare împotriva directorilor democraţi. Liberalii vâlceni consideră că nu are absolut nici un rost să rupă alianţa cu colegii democraţii, ba din contră, ei cred într-o mai bună colaborare pe viitor cu aceştia. Oricât de aiuristic s-ar putea să li se pară unora, acesta a fost mesajul transmis la finele săptămânii trecute de către deputatul Emilian Frâncu, liderul PNL Vâlcea. După discuţiile avute cu reprezentanţii PD după retragerea acestei formaţiuni de la guvernare, liberalii au decis să nu facă decât mici modificări în structura instituţiilor deconcentrate la Vâlcea. De exemplu, la Direcţia Apelor, liberalii intenţionează să facă rocadă mică. Şindilaru va deveni director executiv, iar Boncan adjunctul acestuia. La ITM, va fi aplicată o soluţie similară.

Acuzaţii de corupţie la ARR Vâlcea: Schimbare iminentă a directorului Butnaru

Conform previziunilor liderilor PNL, există două „modalităţi de dezvoltare” a relaţiilor cu PD. Liberalii consideră că depinde exclusiv de democraţi dacă Alianţa va mai funcţiona în plan judeţean. Acolo unde PD a anunţat într-un fel sau altul că nu mai recunoaşte protocolul cu PNL, liberalii au primit libertatea de a pune alţi oameni pe funcţii şi care să aplice programul de guvernare. Vor fi schimbări cu siguranţă acolo unde nu e vorba de funcţionar publici şi există scandaluri de corupţie ori management slab – au mai anunţat reprezentanţii PNL. În schimb, în zonele în care se găseşte o viziune comună liberalo-democrată, vor fi doar schimbări cosmetizate: directorii executivi ai PD vor deveni adjuncţi, iar liberalii vor prelua funcţiile acestora. „Noi am avut două posturi prin negociere, dar PD nu a respectat ce am discutat. Mă refer în primul rând la ARR, unde fostul ministru Radu Berceanu l-a schimbat pe Ovidiu Crăpătureanu împotriva oricăror norme legale, cu acuzaţii false şi aşa mai departe. Dar veţi vedea că omul o să câştige în instanţă. La concursul pentru post, democraţii au pus întrebări care nu apăreau în bibliografie, iar în acest sens s-au făcut şi contestaţii. Dar, desigur, domnul Berceanu, ca un adevărat dictator, a spus că nu îl interesează decât să pună pe cine doreşte el şef la ARR Vâlcea. În final, l-a pus pe domnul Butnaru, care e unul dintre cei ce reclamau tot timpul… cu cele două firme de transport… pe la preşedinţie, ministere şi guvern… că nu ştiu ce a făcut Consiliul Judeţean cu traseele. Însă, vă reamintesc că, alături de firmele reclamante, erau şi societăţile acestui domn Butnaru. A fost pus acolo ca să protejeze anumite afaceri ale celor două firme cu care el este în asociere. Evident că, la ARR Vâlcea, va fi un control, de data asta serios, şi dacă se va găsi ceva în neregulă, se va propune schimbarea actualului director… Ovidiu Crăpătureanu era director la ARR de zece ani şi a fost singurul care a avut curaj în vremea dominaţiei roşii să recunoască faptul că e liberal. Au trimis pesediştii controale peste el, au trimis şi democraţii, folosindu-se de filiera ministrului Dobre. Nu i-a găsit nimeni nimic! Şi a venit Berceanu şi a spus că nu-l mai vrea şi l-a schimbat fără explicaţii. Crăpătureanu, vă asigur eu, va câştiga în instanţă şi va trebui repus în funcţie! În rest, cel puţin deocamdată, nu s-a pus problema schimbării vreunui director propus de PD. Nici nu e momentul!”, a declarat Emilian Frâncu. 
Eduard DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button