Pintilie a vorbit, dar n-a spus nimic!
Prima conferinţă de presă a lui Pintilie de la instalarea în funcţia de preşedinte nu a adus nimic nou. Şeful AJF Vâlcea a oferit săptămâna trecută o mostră clară de cum se conduce asociaţia în era sa. Cel mai bun exemplu este legat de activitatea Comisiei de Disciplină: a acuzat că membrii acestui organism nu au luat măsurile care se cuvin în cazurile analizate, dar a spus apoi că sunt prea competenţi şi că nu pot fi schimbaţi. Iar în final i-a compătimit că analizează cu sufletul şi că trebuie să fie totuşi mai intransigenţi!
Cum se zice, mai întâi i-a sugrumat, apoi le-a făcut respiraţie gură la gură să vadă dacă mai trăiesc, pentru ca în final să le dea un şut în fund şi să le spună „mergeţi mai departe”.
„Mergem până la excluderea echipelor din campionat!”
„Am fost nemulţumit de anumite decizii pe care le-a luat Comisia de Disciplină. Nu e posibil ca în cazul lui Lala de exemplu să i se adauge circumstanţe atenuante pentru că a venit la şedinţă. Nu este corect, era obligaţia jucătorului să vină la comisie. Le-am transmis membrilor acestui organism ca de acum încolo să judece cazurile aşa cum sunt. Ei gândesc ceva de genul «să nu stricăm competiţia». Le-am spus însă clar: mergem până la excluderea echipelor din campionat, acolo unde se constată acte de indisciplină şi de violenţă!”, a spus Pintilie. Dar tocmai asta s-a întâmplat la Dinamo – Malaia: bătaie în toată regula pe teren şi-n tribune, şi nici măcar nu s-a dictat suspendarea terenului propriu. Şi-atunci ce să mai înţelegem? Că Pintilie chiar crede că toată lumea e oarbă!
„Talibanul” zice că observatorul Neacşu a scris în raport tot ce s-a întâmplat la meciul Dinamo – Malaia. Şi-atunci cum de se face că Dinamo a scăpat fără a-i fi suspendat terenul, mai ales că şi şeful AJF-ul susţine că a făcut un memoriu în acest sens? Chiar nu înţelegem unde e adevărul, iar Pintilie a oferit nişte răspunsuri lugubre, fiind mai interesat de răfuielile personale cu ziariştii. Răfuieli cu totul neîntemeiate, dacă ne gândim la faptul că Pintilie ia 900 de lei de la AJF şi e normal să fie tras la răspundere! Iar pentru aceşti bani trebuie să se simtă dator să ofere şi răspunsuri, nu-i aşa? Însă este greu de înţeles dacă va pricepe vreodată acest lucru.
Dragostea lui Pintilie pentru echipele de fotbal a fost exprimată de altfel cel mai bine atunci când „talibanul” a tratat cu indiferenţă eventualele retrageri din campionat ale unor echipe: „Dacă vor să se retragă din campionat e treaba lor, nu suntem împotrivă. Decât să facă scandaluri mai bine le solicităm să se retragă”. Domnilor, deci vă e clar: visul lui Pintilie este acela de a organiza cândva un campionat cu patru echipe, să joace de câte 10 ori între ele, numai astfel va putea ţine în frâu competiţia, iar de scandaluri se va mai scrie doar în cărţile de istorie.
Şeful AJF s-a temut de bătaie
Pintilie a explicat apoi în stilul său caracteristic de ce nu a riscat să vină la meciul Dinamo – Malaia şi a rămas pe digul Oltului, chipurile, ca să observe mai bine ce se întâmplă în teren: „Am auzit că mă înjura lumea prin tribună. Dacă eram între ei poate mă luau şi la bătaie!”. Ca să vezi? Şi nu cumva de acelaşi lucru s-a temut şi Ţarălungă, atunci când a preferat să rămână departe de băncile de rezerve, domnule Pintilie? Şi nu cumva tot de bătaie i-a fost teamă şi observatorului Constantin Dina la Voiceşti, atunci când a luat-o la goană cu arbitrii. Dacă dvs., ca preşedinte, nu aţi avut curajul să luaţi taurul de coarne ce să mai zicem de observatorii pe care îi aveţi în subordine? Asta nu înseamnă cumva că şefii AJF nu pot avea autoritate în faţa echipelor?
Unde eşti tu, Comănescu?
„Am stat pe dig, pentru că mi-am zis că e mai bine să văd meciul singur, liniştit. Stând singur acolo m-am putut concentra şi am văzut tot. Am făcut memoriu, l-am depus luni după meci la AJF, înainte de şedinţa Comisiei de Disciplină. Nu e adevărat că am stat acolo şi am discutat la telefon cu Neacşu pentru a-i spune ce să facă Hoarcă pe teren. Nu puteam să-mi permit aşa ceva. Dacă vroiam o făceam înainte de joc şi cu asta-basta. Dar nu pot să fac asta, nu am făcut-o niciodată, se poate demonstra în timpul carierei mele!”, a mai spus preşedintele AJF.
A păstrat misterul în cazurile Stanca şi Cumpănaşu
Excluderea lui Stanca şi suspendarea lui Cumpănaşu sunt lucruri pe care Pintilie a evitat să le dezbată: „Au fost sancţionaţi din motive pe care nu o să le putem divulga. Stanca nu va avea nici dreptul de a fi observator. Atâta timp cât ai discuţii în spate cu delegaţii unei echipe ce pretenţii mai poţi avea! Cum îţi permiţi să faci asta? În ceea ce-l priveşte pe Cumpănaşu şi pe observatorii reprimiţi, nu am ţinut cont decât de faptul că am considerat că au făcut ceva pentru fotbalul vâlcean. Acum însă îmi dau seama că, de exemplu, am greşit atunci când l-am primit înapoi pe Cumpănaşu după ce a fost suspendat de Gheorghe Constantin”.
Daniel Diaconu nu are trecere la „taliban”
Observatorul FRF, Daniel Diaconu, pare a fi de asemenea un subiect închis pentru Pintilie: „Să ne spună mai întâi ce s-a întâmplat la meciul AS Şirineasa – Sportul din tur? Atunci când o va face va mai observa în Vâlcea. Am aflat că s-au petrecut atunci lucruri grave. Când sunt documentat, iau măsurile care trebuie. Şi cu Cumpănaşu am făcut la fel. Eu n-am să permit observatorilor să meargă cu gagici la meciuri, să meargă cu arbitrii în cârciumă, să le bea banii arbitrilor”.
De la „Disciplină” la „Apel”
În ciuda pedepselor pe care membrii Comisiei de Disciplină le-ar acorda, va exista întotdeauna cineva care să le prescrie: fie că e Comisia de Apel, fie că e însuşi Biroul Executiv, cum s-a întâmplat cu graţierile din toamnă. Chiar în acest retur s-a petrecut acest lucru, în cazul „AS Bărbăteşti”. Organismul condus de Constantin Lazăr a ridicat dreptul de organizare a meciurilor pe teren propriu echipei din Bărbăteşti pe o perioadă de trei etape, însă a venit apoi Comisia de Apel, care-a anulat toată sancţiunea. Lucru de care Pintilie zice că a luat aminte şi speră că nu se va mai întâmpla: „Am avut o discuţie în acest sens cu preşedintele de la Comisia de Apel, Ion Preda. I-am spus că e treaba lui ce decizie a luat, nu vom interveni peste ea, în fapt ştie mai bine decât mine ce trebuie să facă, doar e din poliţie, dar că totuşi nu trebuie să proliferăm violenţa. Şi ştiţi ce mi-a spus: «Şi-a schimbat arbitrul Voicescu declaraţia! Noi ce puteam să facem!». Dar dacă vroia, putea să lase măcar o etapă de suspendare, pentru că erau declaraţiile scrise ale arbitrului şi ale observatorului”.
Ţara arde, babele se piaptănă!
Deşi în fotbalul judeţean scandalurile sunt în toi, pe Pintilie îl „arde” în continuare altceva: nu ştie cum să scape de presa din preajma AJF-ului. „Talibanul” a arătat încă o dată că aceasta e marea problemă cu care se confruntă acum asociaţia pe care-o conduce şi spune că va angaja gardieni pentru a scăpa odată de spinoasa problemă care-l macină! „O să vedeţi că pun bodyguard la uşă!”, ameninţă Pintilie. Pentru ca toate problemele să fie rezolvate, iar pe culoarele AJF-ului să curgă numai lapte şi miere, îi recomandăm cu căldură chiar şi un specimen anume: pe cel care-a „asigurat” ordinea la meciul de tristă amintire dintre Dinamo Rm. Vâlcea şi Energia Malaia. Prietenii ştiu de ce!
Nicolae CIUCESCU