Liga V

Cazurile grave de indisciplină n-au putut fi sancţionate corespunzător

De curând s-au întâmplat lucruri despre care nu ne amintim să mai fi fost întâlnite vreodată în fotbalul judeţean. Sau cel puţin în ultimii ani. Arbitri loviţi, jucători bătuţi cu bestialitate, scandal între spectatori şi intervenţia a câtorva echipaje de poliţie care să oprească ceva ce ar fi putut avea urmări şi mai grave decât s-au consemnat, toate au reprezentat nota dominantă a meciurilor de fotbal din judeţul nostru desfăşurate în urmă cu mai bine de o săptămână.

Cu toate acestea, sancţiunile dictate pe plan fotbalistic de către Comisia de Disciplină a AJF-ului au fost destul de lejere pentru scandalagii. În timp ce preşedintele Constantin Pintilie dă vina pentru acest lucru pe membrii Comisiei, Lazăr şi compania spun că toate cazurile au fost judecate conform cu cele menţionate în rapoartele observatorilor sau ale arbitrilor. Multe dintre amănuntele acestor meciuri cu probleme nu s-au regăsit şi în cele înscrise de oficialii prezenţi la meciuri, aşa că nu s-au putut pedepsi mai aspru toate actele de indisciplină sau mai bine spus de brutalitate întâlnite la terenurile de fotbal.

Rapid Voiceşti va juca timp de 6 etape numai în deplasare

Cel mai grav dintre cazurile judecate de Comisia de Disciplină marţi, 27 martie, a vizat meciul de la Voiceşti dintre echipa din localitate şi Luceafărul Pesceana. În mare parte, cele relatate săptămâna trecută s-au dovedit a fi fost adevărate. La sfârşitul meciului s-a declanşat un adevărat război între jucătorii celor două echipe şi spectatori. În urma acestuia cel mai mult au avut de suferit oaspeţii. La sfârşit au numărat 6 jucători bătuţi, dintre care doi au ajuns şi la spital. Ar mai fi de făcut o precizare şi anume că Zamura de la Luceafărul Pesceana, ce se pare că nici măcar nu evoluase în acel meci, nu a fost atât de dur precum ni s-a spus. El a lovit într-adevăr pe cineva din mulţime, dar nu a doborât 10 persoane. În urma tuturor evenimentelor petrecute s-a decis ca pe plan fotbalistic să se ia următoarele măsuri: jucătorul Ovidiu Moroşanu (Rapid Voiceşti), eliminat pentru lovirea cu palma peste faţă a unui adversar, a fost sancţionat cu trei etape de suspendare şi penalitate; echipei Rapid Voiceşti, pentru neasigurarea securităţii echipei oaspete şi a suporterilor, i s-a ridicat dreptul de organizare a meciurilor de pe teren propriu pentru 6 etape, plus o amendă de 300 lei, iar delegatul echipei Rapid Voiceşti, totodată şi viceprimar al comunei, a primit 3 luni suspendare şi o amendă de 250 lei. Deciziile luate cu echipa din Voiceşti i-au nemulţumit pe oaspeţi, reprezentaţi la Comisie de antrenorul lor, Zăuleţ: „De 15 ani tot umblu cu echipele de fotbal. E strigător la cer ce se întâmplă acum. Portarul lor mi-a lovit jucătorul de l-a băgat în spital, are fractură de mandibulă, şi n-a primit nici măcar o etapă de suspendare. Păi cu aşa judecăţi nu ne rămâne decât să ne retragem din campionat. Nu e posibil aşa ceva. Înseamnă că ei încurajează violenţa pe stadioane”. În urma unei analize mai amănunţite a celor petrecute la Voiceşti s-a luat decizia reconvocării Comisiei de Disciplină care, în acest caz, a mai hotărât să ia măsuri şi cu portarul echipei gazdă, Ghebra Marian, care după meciul cu Luceafărul Pesceana a lovit cu brutalitate un jucător al echipei adverse şi un suporter. El a fost sancţionat cu doi ani de suspendare din activitatea fotbalistică şi cu o amendă de 500 lei.
Tot în urma acestui meci se pare că a mai primit suspendare şi observatorul meciului, Constantin Dina, care nu va mai primi delegări timp de o lună de zile pentru că nu ar fi consemnat în raport cele petrecute. Nici el şi nici arbitrii nu au putut relata chiar tot ce s-a întâmplat pentru că în momentul izbucnirii scandalului s-au speriat şi s-au îndepărtat de teren, undeva la vreo 300 de metri de locul incidentelor, revenind abia o dată cu echipajele de poliţie.

Dinamo Rm. Vâlcea – Energia Malaia s-a încheiat la Comisia de Disciplină

Un alt meci a cărui istorie s-a încheiat abia la trei zile după ce s-a disputat a fost şi cel dintre Energia Malaia şi Dinamo Rm. Vâlcea. Cazul, amintit în ediţia trecută a publicaţiei noastre, a ajuns şi pe biroul Comisiei de Disciplină ce a hotărât suspendarea a doi jucători dinamovişti, unui oficial al aceleiaşi echipe, dar şi a unui adversar de-al acestora, de la Energia Malaia. Astfel, Ilie Buga şi Auraş Ungureanu (ambii de la Dinamo Rm. Vâlcea), pentru lovirea cu pumnul, respectiv piciorul, a unui adversar, după terminarea jocului, au fost sancţionaţi cu trei etape de suspendare fiecare plus penalitate, în timp ce preşedintele echipei dinamoviste, Laurenţiu Mustăţea, pentru expresii calomnioase aduse oficialilor AJF, a fost sancţionat cu 3 luni suspendare şi penalitate. De asemenea, jucătorul Ion Lala (Energia Malaia), pentru injurii aduse oficialilor partidei (observatorului de joc), adică vicepreşedintelui Viorel Neacşu, a fost sancţionat cu o etapă de suspendare şi penalitate. Se pare că şi un alt jucător, Bogoslov (de la Dinamo), a mai participat la scandal, însă faptele sale nu au fost sesizate de oficialii AJF-ului prezenţi la meci.

Patru jucători au fost sancţionaţi în urma incidentelor de la Slătioara

Nici la Slătioara nu a fost linişte în acea etapă, blestemată parcă. Au jucat cu ALX Mateeşti, au pierdut, nimic anormal până acum. Asta dacă nu ar fi avut loc şi alte evenimente în timpul jocului. De genul agresării fizice şi verbale a arbitrilor, deja binecunoscutei poveşti a ecusonului arbitrului Voicescu, ce i-a fost smuls din piept, băgat în şort, apoi călcat în picioare, şi a presiunii create de jucătorii gazdă asupra „fluieraşilor” la vestiare, după terminarea jocului, când cavalerii fluierului n-au fost lăsaţi să oprească legitimaţiile jucătorilor ce s-au făcut vinovaţi de o comportare nesportivă. Oricum, cele petrecute au fost menţionate în raportul de arbitraj, astfel că patru dintre jucătorii Măgurei Slătioara, echipa ce anul trecut a câştigat campionatul în această serie, au fost pedepsiţi: Liviu Pătroi cu patru etape de suspendare, Luigi Angheluţă şi Constantin Mucălău cu trei etape, iar jucătorul Vasile Giura cu două etape de suspendare, la toate acestea sancţiuni adăugându-se şi amenzi.
Mihai VOICU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button