Incertitudinea de la AJF a iscat haosul în fotbalul judetean
Preşedintele CJA Vâlcea, Grigore Tomoiagă, crede că
Incertitudinea de la AJF a iscat haosul în fotbalul judeţean
Ne aflăm la finalul unui tur de campionat în care cuvântul de ordine a cam fost… „dezordine”. La un moment dat nici nu se mai ştia cine conduce fotbalul judeţean. Că e preşedinte Persu, apoi Neacşu, Pintilie sau Lovin. În aceste condiţii, jucătorii, delegaţii, antrenorii, conducătorii echipelor au considerat de cuviinţă să-şi desfăşoare activitatea după propriul regulament. Cum nu exista o organizare la nivel de conducere a AJF-ului, puţini preşedinţi de comisii luau iniţiativă din teama că vor fi înlocuiţi şi alţii vor beneficia de roadele muncii lor, de ce-ar fi existat disciplină în rândul jucătorilor? Cam acelaşi lucru s-a întâmplat şi la arbitri, fapt care, coroborat cu cele menţionate mai sus, a generat un campionat dominat de haos: delegări date peste cap datorită neseriozităţii arbitrilor cu care nu s-au putut lua măsuri, suspiciuni ale conducătorilor de echipe legate de aceste delegări, scenarii desprinse parcă din filme, o luptă dusă până la extrem pentru supremaţie în campionat, ameninţări, bătăi, dezbinări, neprezentări, desconsiderarea competiţiei. Cel mai controversat capitol l-a reprezentat totuşi, ca de obicei, arbitrajul, astfel că am considerat de cuviinţă a afla părerea preşedintelui CJA Vâlcea, Grigore Tomoiagă, despre toate problemele ridicate de arbitraj.
* Care-au fost problemele cu care v-aţi confruntat de la învestirea în funcţie?
– Cele mai mari dureri de cap ni le-au dat delegările. Pentru că încercam să respectăm toate criteriile, să nu dăm arbitri unde-au avut probleme, să nu aibă unii multe jocuri şi alţii deloc, să avem în brigadă şi un arbitru care are maşină pentru a se deplasa la meci, acolo unde aveam un începător, să-i dăm un arbitru cu experienţă pentru a echilibra situaţia. Ne făceam o schiţă care speram să fie definitivă, dar când ne întâlneam joi seara la şedinţă cu toţi arbitrii, totul era dat peste cap. E adevărat, mai făceam şi noi greşeli pentru că numai atunci când nu munceşti, nu greşeşti, dar marea majoritatea a modificărilor de la programarea iniţială se datorau arbitrilor. Unii că sunt bolnavi, alţii că au examene, o parte, dintre cei din lot, aveau delegări şi în eşaloanele superioare, la nivel naţional. E de ajuns să ridice aceste probleme un arbitru şi sunt date peste cap vreo trei brigăzi, cel puţin.
* Violenţele asupra arbitrilor au fost parcă mai frecvente şi de o intensitate accentuată decât oricând. Cum aveţi de gând să stopaţi acest lucru?
– O să ridic în Biroul Executiv această problemă, de a se înăspri măsurile împotriva celor care lovesc arbitrii. L-am avut şi pe domnul Râmniceanu lângă noi, a ascultat punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate în probleme de acest fel, astfel că a putut înţelege cam ce s-a întâmplat, care-au fost vinovaţii şi s-au luat măsurile cuvenite. Faţă de altădată, oricum s-a schimbat ceva şi la Comisia de Disciplină. Au fost excluderi din viaţa sportivă, suspendări de un an, doi sau mai multe etape, amenzi destul de mari, măsuri care cred că vor avea impactul dorit asupra celor care intenţionează să lovească arbitrii sau orice persoană la jocurile de fotbal. Dar este nevoie de mai multe exemple de acest gen. Nu cred că le mai arde să lovească arbitrii dacă stau pe margine câte doi ani, plătesc amendă vreo 5 milioane şi mai sunt acţionaţi şi în judecată de către cei agresaţi. Dar consider că în tot turul au existat răzvrătiţi, jucători care confundă terenul de fotbal cu un ring de box sau Local Kombat datorită stării de incertitudine de la AJF, de interimat, când toată lumea a cam făcut ce a vrut, dar sunt convins că acum, o dată cu aceste alegeri, se vor linişti lucrurile.
* Toate problemele le-au creat jucătorii, antrenorii, conducătorii echipelor sau arbitrii au fost cei care i-au provocat prin deciziile luate sau greşelile comise?
– Cu siguranţă că o parte dintre scandaluri au plecat şi de la arbitri. S-au făcut greşeli, dar cred că asta nu scuză lipsa de sportivitatea şi abaterea gravă de la regulament de pe terenurile de fotbal. Apoi, lumea va spune că jucătorii sunt sancţionaţi, iar arbitrii, chiar dacă greşesc, nu sunt penalizaţi. Dar situaţia a fost de aşa natură încât nu am putut lua măsurile necesare. Datorită numărului redus de arbitri nu au fost sancţionaţi cei care-au „călcat strâmb”. Au fost destule greşeli, dar decât să trimitem câte doi arbitri la meci, am ales varianta de a nu-i suspenda. Şi până la urmă, dată fiind această situaţie, cum să nu greşească? Au fost arbitri care-au arbitrat câte patru jocuri pe săptămână. Intervine oboseala fizică şi psihică. Nu mai există aceeaşi concentrare. Am avut şi mulţi începători care n-au ştiut să aplice întocmai regulamentul. Neexistând un campionat de juniori unde să-şi satisfacă stagiatura, ei intră practic direct, de pe băncile şcolii, în campionatele de seniori, în „groapa cu lei”, unde nu-ţi acceptă nimeni greşelile. Aşa s-a întâmplat şi în ultima etapă când s-au programat toate meciurile din Liga a V-a într-o zi şi n-am avut arbitri suficienţi. Am apelat la cei care terminaseră cursurile de o săptămână. Au fost 10 arbitri stagiari în ultima etapă a turului de campionat. Vă daţi seama c-au fost greşeli, dar din fericire n-au avut loc evenimente deosebite. De aceea le mulţumesc pentru înţelegere jucătorilor şi conducătorilor echipelor.
* Câţi arbitrii numără la ora actuală CJA Vâlcea?
– Am preluat 98 de arbitri, dar dintre aceştia doar vreo 86 sunt în activitate şi ne putem baza pe ei. La aceştia se mai adaugă alţi 33 de arbitri care au terminat cursurile recent. Ori minimul necesar pentru a acoperi toate meciurile ar fi de 150 de arbitri. În condiţiile acestea, ce puteam face? Dar i-am avertizat să nu se culce pe-o ureche şi să continue să dezamăgească în ideea că noi nu avem ce le face. Le-am comunicat la ultimele şedinţe că în retur nu vom mai proceda aşa. Cei care-şi doresc cu adevărat să ajungă arbitri au tot sprijinul din partea noastră. În schimb pe cei care desconsideră această activitate îi atenţionez să-şi revizuiască atitudinea pentru că de acum înainte vom aplica regulamentul. De la anul nu se va mai trece cu vederea. A trecut şi perioada de interimat. Sperăm să se adapteze toată lumea.
* Care-ar fi măsurile de creştere, atât din punct de vedere numeric, cât şi valoric al arbitrilor vâlceni?
– Valoarea arbitrilor creşte în primul rând prin jocurile oficiate. Cu cât are mai multe jocuri la activ, creşte în valoare, capătă experienţă, face tot mai puţine greşeli. Restul ţine de el, ca persoană, de cum se pregăteşte atât fizic, cât şi teoretic. Dar, în privinţa valorii nu se mai poate face comparaţie între arbitrajele de astăzi şi cele de odinioară, când oficiam şi noi jocuri. S-au schimbat criteriile. Noi ne-am apucat de arbitraj la 26, 27 de ani, unii după ce-şi încheiau cariera fotbalistică. Acum nu mai poţi fi şi fotbalist şi arbitru. Dacă ai vârsta asta şi nu eşti cel puţin în lotul C, e bine să te orientezi către altceva. La capitolul numeric noi facem tot posibilul pentru a atrage cât mai mulţi tineri. Fiecăruia dintre membrii comisiei i se va da un liceu, grup şcolar în care să mediatizeze această activitate în rândul tinerilor, astfel încât să-i determine să aleagă arbitrajul. Dar din experienţă vă spun că, poate se înscriu la cursuri 40 de arbitri, însă procentul celor care continuă nu e mai mare de 30 la sută. Am întâlnit chiar şi cazuri în care tinerii au venit la mai toate cursurile, dar nu s-au prezentat la examenul final sau chiar nu au venit să-şi ridice carnetele de arbitru. Sunt multe motive pentru care această activitate este din ce în ce mai puţin aleasă: au fost şi baremurile mici (aspect pe care avem de gând să-l reglementăm împreună cu conducerea AJF), s-a creat o imagine proastă a ceea ce înseamnă arbitrajul, a scăzut şi vârsta de la care poţi să te faci, să promovezi şi să-ţi continui activitatea de arbitru, sunt multe preocupări, puţine satisfacţii.
* Arbitrii vâlceni sunt apreciaţi în eşaloanele superioare, dar la meciurile din interiorul judeţului sunt vehement contestaţi? Cărui fapt se datorează acest lucru?
– Este practic un fenomen de nivel naţional şi internaţional. Aţi văzut, arbitrii români sunt contestaţi vehement la meciurile din campionatul intern, în timp ce pe plan internaţional, atunci când sunt delegaţi, nu dezamăgesc, ci din contră, sunt lăudaţi. Aşa e şi aici. Avem arbitri în loturile naţionale, unii divizionari A, iar ceilalţi la B şi C, dar care nu sunt acceptaţi pe plan judeţean. Este un curent care se propagă chiar până la nivelul copiilor şi juniorilor unde auzi adesea „arbitrul m-a furat, a greşit flagrant, a influenţat rezultatul”, chiar dacă acel arbitru a ajuns poate la un nivel mult peste cel al copiilor şi juniorilor. Asta e concepţia la noi. Ei sunt amatori, joacă de plăcere fotbal, n-au vreun obiectiv de a face performanţă, dar au pretenţia să fie arbitraţi precum în Champions League.
* Am înţeles că se urmăreşte modificarea structurii CJA-ului. Ce ne puteţi spune legat de acest aspect?
– Avem în vedere şi acest lucru. O să reînfiinţăm comisiile de disciplină, de delegări. Biroul Comisiei Judeţene de Arbitri va fi compus din 9 persoane. Deocamdată nu ştiu cine va mai face parte din această comisie. Eu îi propun Biroului Executiv, iar acesta îi validează. S-a luat această decizie pentru că structura Comisiei Judeţene era prea restrânsă. Nu se pot acoperi toate problemele de 5 persoane dintre care, poate, o dată nu poate ajuta unul dintre aceştia, altădată altul. E prea multă muncă. Urmează să ne consultăm pentru a vedea pe cine cooptăm în această comisie şi dacă vom primi răspunsuri favorabile din partea acestora.
* V-aţi temut vreun moment că veţi fi demis?
– Nu, pentru că nu ţin cu dinţii la această funcţie. Oricum mă aşteptam să fiu înlocuit dacă alegerile nu le-ar fi câştigat Constantin Pintilie. Şi, indiferent ce decizie se lua în privinţa mea, chiar şi de către actualul preşedinte, pentru mine nu ar fi fost o tragedie. Am acceptat funcţia de preşedinte în ideea că, fiind de foarte mult timp pe lângă şi în interiorul Comisiei Judeţene a Arbitrilor, cunosc problemele şi în general fenomenul, astfel că aş putea da o mână de ajutor pentru bunul mers al activităţii. Până acum n-am prea avut prilejul să o fac aşa cum mi-aş fi dorit şi nu poţi avea pretenţia să fie totul perfect peste noapte. E nevoie de timp şi de linişte la nivel de conducere a AJF-ului.
* Aţi luat la un moment dat o măsură controversată, care a nemulţumit o parte a vâlcenilor care împart legea pe terenurile de fotbal, aceea de a aduce arbitri din afara judeţului la meciurile din campionatul intern. De ce a fost nevoie de un astfel de exemplu?
– Au fost aduşi arbitri din afară dintr-un singur motiv: acela de a-i proteja pe ai noştri. Se punea prea mare presiune, se făceau speculaţii, credibilitatea arbitrilor vâlceni suferea. Eu cred că ne-am atins scopul. Până la urmă şi-au dat seama şi jucătorii şi conducătorii de la echipe că ai noştri greşeau mai puţin dacă oficiau acele meciuri. N-au fost cu nimic mai buni decât ai noştri. Oricum, o să evităm pe cât posibil să mai aducem arbitri din alte judeţe, chiar şi dacă sunt jocuri excepţionale. Noi avem atâţia arbitri care oficiază în eşaloanele superioare, Berbecaru, Comănescu şi alţii.
Simona SIMA