Diverse

Profesorul Radu Georgescu vrea sa mentina performantele la nivel juvenil

Profesorul Radu Georgescu vrea să menţină performanţele la nivel juvenil

 

După plecările masive de jucătoare de la Oltchim, profesorul Radu Georgescu are o misiune destul de grea la cârma echipei de Divizia A a clubului vâlcean. Totuşi, nu-şi pierde speranţa şi apreciază că încă este loc de performanţe notabile, mai ales la nivelul junioarelor, acolo unde formaţia vâlceană va încerca în acest an să-şi apere titlul naţionale cucerit de fiecare dată în ultimii cinci ani de zile. Am aflat mai multe lucruri interesante dintr-un recent dialog purtat cu Radu Georgescu, cunoscutul şlefuitor de talente adus de preşedintele Ioan Gavrilescu fiind de acord că Vâlcea rămâne în continuare principalul pol al handbalului feminin din ţară.

Care sunt obiectivele ce le aveţi de îndeplinit pentru sezonul care abia a început?

Vrem să ne clasăm pe primul loc cu echipa de junioare I în Campionatul Naţional şi să folosim meciurile din Divizia A pentru a pregăti fetele, mai ales moral şi fizic, pentru maturizarea lor tehnico-tactică, contra unor echipe cu jucătoare senioare, în perspectiva promovării lor ulterioare la echipe de senioare, şi-n primul rând la Oltchim!

 

Lotul faţă de anul trecut s-a schimbat radical. Ce jucătoare au mai rămas în echipă?

 

De anul trecut au mai rămas Mihaela Dişa, Adriana Ţăcălie, Danela Băbeanu, a revenit de asemenea după sancţiune Alina Bratu şi văd că s-a încadrat, chiar şi disciplinar. Despre Patricia Vizitiu am văzut că a fugit la Braşov şi sunt nişte mici probleme a poziţiei pe care ea o are în handbalul feminin. Crede că este o senioară, dar nu este decât o copilă junioară, însă nu este numai vina ei. S-ar părea că şi-au băgat coada nişte indivizi care vor s-o atragă către Braşov. Ceea ce cred eu e că este o greşeală, în primul rând din partea ei, pentru că nu înţelege că mai are multe de învăţat din handbal.

 

Credeţi că veţi avea unele probleme la început, legate de coeziunea între jucătoarele mai vechi şi mai noi?

 

După valoarea lotului, normal că începutul este mai greu, fetele vor avea ceva emoţii, suntem întârziaţi şi cu pregătirea de sală, cantonamentul l-am făcut târziu la munte, pentru că am aşteptat să se întoarcă fetele de la lotul de tineret. Însă pe parcurs, cred eu că le voi aduce cel puţin la nivelul celorlalte, ba chiar vom şi depăşi nivelul valoric al echipelor din anii trecuţi. Normal, într-un fel e vorba de legea progresiei, iar sub alt aspect sunt fete talentate, cu un gabarit ridicat, cu calităţi motrice şi fizice deosebite. Care, mai ales, vor să facă performanţă!

 

Acum câteva luni de zile ne-aţi vorbit de o fată din Moldova, o urmaşă româncă a celebrei jucătoare ruse Polyanova. Aţi mai ţinut legătura cu ea, a ajuns până la urmă la Oltchim?

 

Da, fata a venit la Vâlcea, pot să spun că s-a integrat deja în echipă. Pot să spun că sunt mulţumit pe deplin de această Crina Aelincăi, faptul că învaţă într-o lună cât altele în trei. Este o copilă de 1,87 metri, născută în 1990, o vom folosi la junioare II, dar bineînţeles că o voi folosi şi la junioare I. Nu vreau să se uite însă un lucru. Întotdeauna, de-a lungul carierei mele, nu am ţinut cont de rezultatul din joc, ci m-a interesat ca jucătoarele cu calităţi deosebite, care vor să joace handbal, să se exprime la adevărata lor valoare. Că am pierdut, că am câştigat, nu m-a interesat. Aşa va fi şi acum, dar bineînţeles că întâi şi întâi, îmi voi asigura calificarea în faza superioară a competiţiei, la turneul semifinal şi final, iar concomitent voi trece şi la promovarea acestor fete începătoare.

 

Anul trecut v-aţi clasat pe locul 3 în Divizia A, însă acum acest eşalon s-a împărţit în două serii. Este loc de mai bine, locurile 1-2?

 

Ţinând cont de vârsta fetelor actuale, cât şi de gradul lor de pregătire, există un mic semn de întrebare dacă vom putea să ajungem între primele două echipe din Divizia A. Ne bucură însă sistemul de desfăşurare a competiţiei, cu două tururi şi două retururi! Din punctul acesta de vedere este foarte bine! Dar această divizie împărţită în două serii, cu turneu de calificare în Liga Naţională, e mai dificilă, pentru că vom întâmpina multe colaterale de la echipe de senioare, care au dreptul să promoveze în Liga Naţională! Dacă ne vom clasa pe un loc 1-2 sigur că vom merge la baraj, avem voie să ne ducem acolo, dar chiar dacă trecem de baraj nu vom putea urca în elită.

 

Este grea seria de Divizia A din care faceţi parte?

 

Sigur că da, gândiţi-vă că din seria unde jucăm şi noi face parte HCM Piatra Neamţ, care a retrogradat anul acesta din Liga Naţională şi vrea să reintre, face parte Activ Ploieşti, care de asemenea vrea să promoveze. De aceea am şi ales seria Est pentru că am zis că jocurile de aici sunt mai grele, că sunt echipe mai valoroase aici, mai puternice, decât în seria cealaltă. Pe lângă cele două formaţii amintite, ne vom mai confrunta cu CSM Ploieşti, CSM Bucureşti, ultima vrea şi ea să facă saltul în Liga Naţională. Am considerat că aceste fete, Băbeanu, Ţăcălie, Ursachi, Bratu, adică vreo 4-5 jucătoare de mare valoare la nivel de junioare, e mai bine să joace contra unor echipe puternice.

 

Cum vi se pare debutul în Divizia A?

 

La Ştiinţa Bacău a fost adus antrenor Costel Oprea, antrenor emerit, perechea domnului Anton la lotul naţional 1985-1986, vicecampion european, deci nu este un antrenor oarecare. Iar echipa s-a întărit enorm de mult anul acesta. După acest meci vom primi acasă replica echipei Activ Ploieşti, după care mergem la Iaşi, pentru ca-n a patra etapă să jucăm cu favorita seriei, HCM Piatra Neamţ, al cărei sponsor este acum chiar primarul Gheorghe Ştefan. Doreşte să intre înapoi în Liga Naţională, şi-a adunat echipă, însă la mintea mea şi a fetelor pe care le pregătesc, vreau să facem un joc bun şi să le batem chiar la ele acasă!

 

Ce spuneţi de decizia federaţiei de a acorda Râmnicului dreptul de organizare a turneului de calificare pentru Mondialele din 2007?

 

E ceva logic şi normal. Condiţiile la Vâlcea sunt deosebite, atât din partea municipalităţii, cât şi în ceea ce priveşte cazarea. Sala pentru meciuri e una dintre cele mai performante şi dotate tehnic din Europa, nu numai din ţară. Zic eu că după Polivalenta din Capitală, care poartă numele lui Ioan Kunst Ghermănescu, sala din Vâlcea e din acest punct de vedere cea mai performantă. Şi să nu uităm că practic, echipa naţională e aici la Oltchim! Şi nu în ultimul rând nu trebuie neglijată cultura pentru handbal a oamenilor din acest oraş. Publicul vâlcean a aşteptat mult timp după un meci oficial al naţionalei la Vâlcea. La cunoştinţele despre handbal dobândite şi bucuria cu care privesc oamenii din Vâlcea acest sport, publicul de aici avea dreptul să vadă această competiţie în direct!

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button