Acasă Diverse Ultima verificare a potentialului înainte de startul sezonului

Ultima verificare a potentialului înainte de startul sezonului

78
0

Turneul internaţional de handbal feminin din Sala „Traian”,

Ultima verificare a potenţialului înainte de startul sezonului

Ultimul turneu amical înainte de începerea oficială a sezonului competiţional se joacă în aceste zile la Vâlcea. Patru echipe au onorat invitaţia clubului Oltchim, de a participa la o întrecere atractivă, care se doreşte a deveni tradiţională. La „Memorialul Constantin Stănculescu” – ediţia a II-a – au venit în acest an, din ţară, echipele HC Zalău şi Tomis Constanţa, iar de peste hotare, formaţiile Buducnost Podgorica (Muntenegru) şi Naisa Niş (Serbia). Pentru a completa numărul de echipe participante, s-a convenit de către clubul vâlcean ca Oltchim-ul să în scrie în competiţie două echipe. Memorialul a debutat duminică, 3 septembrie, şi este preconizat a se încheia marţi, 5 septembrie, cu festivitatea de premiere. Cele şase echipe participante au fost împărţite în două grupe de câte trei. În grupe s-a jucat după sistemul fiecare cu fiecare, iar apoi în funcţie de locul ocupat se vor disputa şi finalele.

Buducnost, fără multe titulare

În primul meci al turneului, s-au întâlnit HC Zalău şi Buducnost Monet Podgorica, în cadrul Grupei B. Deşi a venit la Vâlcea din postura deţinătoarei en-titre a Cupei Cupelor, gruparea din Muntenegru a evoluat sub aşteptări. Motivul prestaţiei slabe este unul cât se poate de simplu: titularele de drept, cele care s-au bătut în vară pentru trofeul european au rămas acasă, iar în Sala „Traian” a jucat doar o echipă de rezerve. Din care a făcut parte şi Gabriela Tănase-Hobjilă, probabil pentru că românca a venit acasă să-şi viziteze rudele. Fetele lui Ioan Gherhard s-au impus categoric, 29-23 (15-10), doar o singură dată, în partea secundă a meciului, jucătoarele din ţara vecină apropiindu-se până la un gol diferenţă (20-19). În rest, la timona meciului s-a aflat HC Zalău, în rândurile căreia a jucat şi Mihaela Ivan, împrumutată în Ardeal de clubul Oltchim.

Show „galactic”

A urmat meciul de gală al serii, dintre Oltchim „A” şi Naisa Niş. Aşa cum era de aşteptat, cu atâtea vedete în teren, vâlcencele au învins fără drept de apel. Dintre cele 22 de componente ale lotului lărgit, Tadici a ales 12 pentru această partidă, de fapt chiar nucleul de bază. După un început mai greoi, fetele noastre s-au detaşat treptat, iar prima repriză s-a încheiat cu un avantaj net în favoarea Oltchim-ului (19-9). La reluare, câteva minute, a urmat o uşoară cădere a vâlcencelor, unii i-au spus oboseală, iar oaspetele au dat impresia că pot reduce din diferenţă. Finalul meciului a consfinţit însă un succes la pas, 37-23, Tadici şi jucătoarele smulgând ropote de aplauze din partea unui public mai înfocat ca niciodată.

Au înscris pentru Oltchim „A”: Ramona Maier (14 goluri), Ionela Gâlcă (7), Valentina Elisei-Ardean (5), Mihaela Tivadar (3), Oana Manea (3), Narcisa Lecuşanu (2), Adina Meiroşu (1), Steluţa Luca (1) şi Roxana Gheorghe (1). În afara celor doi portari folosiţi, Luminiţa Huţupan-Dinu (admirabilă, ca de obicei, prin intervenţiile sale uluitoare) şi Tereza Tamaş-Pâslaru (care-a confirmat evoluţiile bune de la Zalău), doar Valeria Beşe nu şi-a trecut numele pe lista marcatoarelor.

Tomis, victorie fără probleme

Tomis Constanţa şi Naisa Niş au deschis a doua zi a turneului. Mai bine aşezate în teren de un strateg renumit, Dumitru Muşi, dobrogencele s-au detaşat încă din primele minute pe tabela de marcaj, iar la pauză aveau deja un avantaj consistent (13-7). Nici în partea secundă, sârboaicele n-au excelat, dar pe fondul înlocuirilor efectuate de Muşi la Tomis, au reuşit să păstreze diferenţa de scor în limite rezonabile. A fost în final 38-30 pentru românce, care-au debutat astfel cu dreptul la acest memorial.

Oltchim bate tot

Al doilea meci din „sesiunea” de dimineaţă s-a disputat între Oltchim „B” şi HC Zalău. Doar în prima repriză s-a menţinut un oarecare echilibru între cele două formaţii, jucătoarele pregătite de Ioan Gherhard neputând rezista iureşului declanşat în special de extrema Adriana Nechita şi susţinut de câteva dintre jucătoarele care au evoluat în seara precedentă pentru Oltchim „A”. După 16-13 la pauză, scorul a urcat treptat în al doilea mitan, iar în minutul 60 vâlcencele au părăsit terenul învingătoare (33-24). Au marcat pentru Oltchim „B”: Adriana Nechita (10 goluri), Georgeta Grigore (5), Mihaela Tivadar (4), Oana Manea (4), Clara Vădineanu (4), Anişoara Durac-Marcu (2), Roxana Gheorghe-Cherăscu (2), Aurelia Cristoaica (2). Dintre portari, Tadici i-a utilizat în acest meci pe Ileana Bistriceanu (a dovedit că merită să rămână în continuare la Vâlcea) şi Mihaela Smedescu. Au mai jucat Andreea Tâlvâc şi Iulia Puşcaş.

A revenit Valeria Beşe

Neinclusă în lotul cu care Oltchim-ul a plecat spre Ucraina, din cauza unei stupide accidentări (a alunecat în saună şi s-a lovit la spate), jucătoarea Valeria Beşe s-a refăcut complet şi a putut fi folosită de Tadici la turneul internaţional amical din Sala „Traian”. Aportul său în faza defensivă a fost la fel de consistent ca de fiecare dată.

Premii pentru spectatori

Fiecare spectator prezent în tribunele Sălii „Traian” la partidele „Memorialului Constantin Stănculescu” a primit la intrare, alături de programul oficial al turneului, un chestionar în care trebuie să răspundă la o singură întrebare legată de regimul de abonamente pe care clubul Oltchim vrea să-l instituie pentru sezonul viitor. Vicepreşedintele Petre Berbecaru ne-a informat că fiecare chestionar are şi un talon de concurs, care trebuie returnat pentru a participa apoi, marţi, 5 septembrie, înainte de încheierea turneului, la o inedită premiere. Câţiva spectatori vor fi recompensaţi de către clubul vâlcean cu mingi şi tricouri.

Memorialul „Constantin Stănculescu”

Ediţia a II-a

Rezultate

Duminică, 3 septembrie:

HC Zalău – Buducnost Podgorica            29-23

Oltchim A – Radnicki Niş                37-23

Luni, 4 septembrie:

Tomis Constanţa – Radnicki Niş            38-30

Oltchim B – HC Zalău                     33-24

* Meciurile Buducnost Podogorica – Oltchim B şi Tomis Constanţa – Oltchim A s-au disputat după închiderea ediţiei.

Marţi, 5 septembrie:

– 09.00: meciul pentru locurile 5-6

– 11.00: meciul pentru locurile 3-4

– 13.00: meciul pentru locurile 1-2

– 15.00: festivitatea de premiere