Acasă Politica Vasile Bleotu a intrat în rândurile ctitorilor de biserici

Vasile Bleotu a intrat în rândurile ctitorilor de biserici

260
0

Vasile Bleotu a intrat în rândurile ctitorilor de biserici

 

Şoferii drăgăşăneni care i-au înjurat duminică prin intersecţii pe piloţii căruţelor şi bicicletelor care se îndreptau spre Strada Trandafirilor, fireşte, din Drăgăşani, fără să semnalizeze în dreptul magazinului de birotică al lui Toşu, ici, la principală, trebuie să ştie că există o explicaţie. La 4-5 blocuri mai sus, s-a sfinţit o biserică. Evenimentul cu pricina a fost unul de o seriozitate maximă, deci nu vă aşteptaţi să-l tratăm altfel. Cel considerat ctitor al Bisericii Sfântul Gheorghe Izvoranul, Vasile Bleotu, fost deputat PSD de Vâlcea, actualmente lider al social-democraţilor din Drăgăşani, ne-a oferit câteva informaţii despre eforturile depuse pentru ridicarea acestui deosebit locaş de cult. Până în prezent, obiectivul a absorbit peste 5 miliarde de lei. Pentru finalizarea tuturor anexelor, a clopotniţei şi capelei mai este însă nevoie de încă un miliard de lei, sumă necesară de altfel şi pentru finalizarea bisericii din Colonia Rudari, singura din judeţ construită pentru o comunitate a minorităţilor. Desigur că de atragerea celor două miliarde de lei se va ocupa, chiar în această toamnă, iniţiatorul proiectului, pe care vă propunem să-l ascultăm în continuare.

Şi rudarii din Drăgăşani vor avea o Casă a Domnului

„Această idee mi-a venit la rugăminţile mai multor credincioşi din Municipiul Drăgăşani, dar în special la insistenţele preotului Cătălin Olteanu şi ale Consiliului Parohial. Ctitoria acestei frumoase biserici a început cu un proiect care mi-a fost adus mie întrucât se depăşise termenul pentru prinderea finanţării de la buget. L-am luat, am făcut un studiu de fezabilitate şi un raport de necesitate pentru investiţie, iar la adoptarea bugetului, în octombrie 2003, am susţinut în calitatea pe care o aveam la acea vreme, de deputat, un amendament la adoptarea bugetului pentru anul următor. Am reuşit să obţin, aşadar, 3 miliarde de lei vechi în primă fază, bani care au făcut posibilă începerea construcţiei şi aducerea ei într-o fază avansată. Tot atunci, am mai obţinut 5 miliarde de lei pentru realizarea sediului Ambulanţei, în Drăgăşani această instituţie existând doar cu numele. În total, am adus la Drăgăşani 8 miliarde de lei, în condiţiile în care suplimentarea bugetului la nivelul întregii ţări era de doar 24 de miliarde de lei. Din 400 de amendamente, în 2003, au trecut numai 12. La biserica pe care o sfinţim astăzi în prezenţa Prea Sfinţitului Gherasim Cristea, episcopul Râmnicului, nu s-a lucrat cu firme private, am ales Petrom Service pentru a ridica construcţia, ca să nu existe discuţii. În 2005, s-au terminat fondurile deja alocate, existând pericolul ca toată strădania noastră să fie în zadar. Aşa că, deşi la Putere venise Alianţa, iar eu nu mai eram deputat, am decis să fac un nou amendament, pe care l-am dat colegilor parlamentari cu care am rămas în relaţii bune, inclusiv de la ADA. Mă refer în special la ministrul Eugen Nicolăescu, deputat în Comisia de buget, la democratul Mocanu şi Miron Ignat, de la minorităţi. Amendamentul l-au iniţiat doi deputaţi PSD dar a fost susţinut şi de Putere. Cât priveşte biserica din colonia rudarilor, pot să vă spun că am făcut un amendament la buget în 2004, iar în anul 2005 a venit primul miliard de lei. Construcţia aici este realizată în proporţie de 60 la sută. Forţa de muncă a fost autohtonă, lucru pentru care rudarii sunt de apreciat. În această colonie, într-o sărăcie greu de imaginat, trăiesc peste o mie de suflete, izolate de restul lumii, de biserică, distanţa până în oraş fiind de vreo 5 kilometri. În curând, va fi rezolvată şi această problemă, mai ales că şi preotul Marin Drăguţ se implică foarte mult pentru ridicarea lăcaşului de cult, care va purta, de asemenea, hramul Sfântului Gheorghe”, informează Vasile Bleotu.

Portretul social-democratului, pictat în interiorul locaşului de cult, a stârnit controverse

Social-democratul a mai anunţat că în luna octombrie 2006, când bugetul va intra din nou în dezbatere, va realiza un nou raport, pentru încă un miliard de lei, bani necesari pentru terminarea celei de-a doua noi biserici din Drăgăşani. Bleotu speră ca fondurile, deşi destul de mici, să ajungă inclusiv pentru realizarea unei săli de festivităţi, unde rudarii să poată în sfârşit să-şi ţină nunţile, botezurile şi alte evenimente importante pentru comunitate. Liderul social-democrat s-a arătat încrezător că investiţia de la rudari va fi finalizată până la sfârşitul verii următoare, interval în care se speră că vor fi finalizate şi anexele la „Sfântul Gheorghe Izvoranul”. Referitor la speculaţiile privind pictarea chipului său în interiorul bisericii de pe Strada trandafirilor din Drăgăşani, Bleotu a explicat: „Decizia a aparţinut Consiliului Parohial. Nu comentez mai mult. Drept dovadă că nu am vrut să politizez acest eveniment, personal, l-am invitat să fie alături de noi doar pe domnul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean – Ion Cîlea, care din păcate a fost reţinut cu alte probleme. S-au lansat, desigur, tot felul de zvonuri, cum că adversarii mei politici ar fi fost cei care s-ar fi zbătut pentru edificarea acestei biserici. Adevărul este ştiut de oameni. Am plăcerea să vă anunţ că voi fi ctitor şi la o biserică din Capul Câmpului (Suceava), pentru că şi acolo am ajutat şi voi ajuta şi în continuare. Chiar dacă şefii judeţului nu au putut participa la acest eveniment zic eu important pentru Drăgăşani, mă bucur că toţi consilierii municipali au fost prezenţi, viceprimarul, de asemenea. Primarul Iordache a venit, a stat şi el o jumătate de oră, după care a plecat”. La sfinţirea Bisericii Sfântul Gheorghe Izvoranul au fost prezenţi peste o mie de credincioşi. Prea Sfinţia Sa Gherasim Cristea, episcopul Râmnicului, a ţinut împreună cu un sobor de preoţi o slujbă cum rar ne-a fost dat să vedem. Până şi cei doi-trei atei nimeriţi întâmplător prin zonă s-au simţit mai eliberaţi decât yoghinii lui Bivolaru, după celebrele şedinţe de terapie în grup, ptiu!, Drace, Doamne iartă-mă.

Eduard D.