Acasă Diverse Rezerva la Golesti, titular în Germania!

Rezerva la Golesti, titular în Germania!

103
0

Un tânăr fotbalist de la FC Teleşpan la porţile afirmării

Rezervă la Goleşti, titular în Germania!

* atacantul Daniel Zmaranda ar putea fi oprit în lotul echipei FV Speyer

Vâlceanul Sorin Radu, aflat de ani buni în Germania, a dorit să ofere şanse de afirmare într-un campionat puternic, cum este cel nemţesc, mai multor tineri talentaţi din fotbalul vâlcean. La vremea respectivă am scris despre turneele echipelor de juniori din Drăgăşani prezente în Germania şi despre unii fotbalişti ce au evoluat mai mult sau mai puţin în puternica ţară europeană. Sorin Radu a trecut peste amărăciunea provocată de faptul că „oamenii de fotbal” din judeţ nu l-au susţinut pe drăgăşeneanul Sandu Şocu să fie ales ca preşedinte la AJF Vâlcea şi a revenit cu o ofertă serioasă făcută unor jucători tineri care ar fi dorit să dea probe de joc pentru echipe din Germania. Interesat fiind de atacanţi, pe lista posibililor jucători s-au aflat Cosmin Popa şi Cosmin Şorega, ambii de la FC Oltchim. Primul era plecat în probe în Adzerbaidjan iar celălalt – potrivit spuselor tatălui său – nu a dorit să plece în Germania. În aceste condiţii, la recomandarea noastră, spre Frankfurt a pornit tânărul de doar 18 ani Daniel Zmaranda, fotbalist format la FC Teleşpan şi care a evoluat în ultima ediţie de campionat pentru Unirea Tricolorul Goleşti, acolo unde rar prindea post de titular sau termina partida fără a fi schimbat.

 

Încrezători în talentul său, redactorii publicaţiei ARENA l-au recomandat pe Zmaranda pentru probe de joc şi a plecat spre Germania pe cheltuiala clubului FV Speyer. Acolo s-a integrat repede, a susţinut antrenamente dificile şi a fost folosit în câteva partide. „Aici e un altfel de fotbal, mult mai greu, bazat pe multă forţă şi pregătire fizică. Se aleargă tot timpul, se joacă din primul până-n ultimul minut fără momente de relaxare, indiferent de scor. Ne «rupe» la antrenamente…” – a spus, printre altele, Daniel Zmaranda după primele zile petrecute în Germania. La finele săptămânii trecute Zmaranda a jucat toate cele 90 de minute ale partidei F.V. Speyer (Liga a V-a) – Hellas Ludwigshafen (Liga a IV-a) şi la puţin timp după terminarea meciului ne-a spus: „am dat 1 gol… am făcut un pe penalti, apoi am dat 2 pase de gol şi scorul s-a terminat egal, 3-3. Toată lumea m-a felicitat la final şi antrenorul a spus că e mulţumit de mine. Am deja două săptămâni de când sunt aici. Conducerea tehnică mă doreşte, rămâne doar să văd cum mă voi înţelege cu patronul echipei şi să văd care sunt condiţiile financiare. Mie îmi place deocamdată, iar Sorin Radu m-a ajutat foarte mult. Cred că dacă voi reuşi să rămân şi să mă afirm aici, în Germania, îi voi mulţumi toată viaţa!”

 

Decizia finală în cazul rămânerii lui Daniel Zmaranda la FV Speyer s-a luat la puţin timp după închiderea ediţiei. Să mai spunem că în Germania fotbalul este eşalonat pe şapte nivele, iar la ei Liga a V-a este un fel de Divizia C ca valoare. Prima etapă din ediţia de campionat 2006-2007 s-a disputat deja la finele săptămânii trecute, aşa că vom reveni cu amănunte.

Florin MĂNOIU