Preotul Georgescu e mai „hot”, dar nu fura!
În urma reclamaţiei că la Liceul din Berbeşti se pune parchet laminat pe ziduri, în loc de lambriu, am constatat că
Preotul Georgescu e mai „hoţ”, dar nu fură!
Oraşul Berbeşti respiră aerul înalt al învăţământului de calitate prin intermediul Grupului Şcolar „Preda Buzescu”, o unitate de învăţământ ce oferă o alternativă viabilă continuării studiilor pentru absolvenţii claselor a VIII-a din zona de vest a judeţului. De aproape un an de zile, directorul acestui liceu este preotul Claudiu Iulian Georgescu, cel ce deţine ca profesor catedra de religie.
Ce au reclamat unii berbeşteni
Publicaţia ARENA, având un număr mare de cititori în oraşul Berbeşti şi localităţile limitrofe, a fost aleasă de către un grup de oameni nemulţumiţi pentru a le rezolva o „sesizare” ce incrimina „fapte grave de folosire nejustificată a fondurilor” şi pentru a arăta că la Liceul din Berbeşti este pus parchet pe pereţi în loc de lambriu, iar modul de prindere cu hol-şuruburi pune în pericol elevii, existând riscul unor răniri uşoare. Mai mult, un astfel mod de prindere nici nu este permis de către organele care dau aviz sanitar de funcţionare a unităţilor şcolare. Reclamaţia era întregită de faptul că folosind parchet laminat în loc de lambriu, conducerea şcolii a cheltuit mai mulţi bani decât se aprobase pentru montarea lambriurilor. Drept urmare am dat curs sesizării şi am constatat că doar referitor la modul de prindere a parchetului se confirmă ca nereguli cele reclamate.
S-ar fi spus că fură popa, nu directorul
Imediat cum am ajuns la Liceul din Berbeşti şi am prezentat conducerii unităţii şcolare motivul prezenţei noastre, directorul Claudiu Georgescu ne-a spus: „Mă aşteptam de mult să se întâmple aşa ceva, să fiu reclamat şi nici nu mă interesează cine a făcut sesizarea la ziar. E bine că s-a procedat astfel pentru că în această situaţie mă văd nevoit să prezint public tot ce s-a întâmplat şi să elimin din start orice suspiciuni. În plus, vreau să subliniez de la început faptul că personal am căutat să fie totul atât de clar şi legal încât nimeni să nu mă poată acuza de nimic. Nu vreau să spună cineva că am furat vreun leu de la buget pentru că n-ar fi spus nimeni că a furat directorul şcolii, ci ar fi spus că a furat preotul Georgescu. Ori, ca preot, ar fi ruşinos să se întâmple aşa ceva”.
Parchet laminat la preţ de lambriu
Directorul Georgescu a mai afirmat că peste tot pe unde a văzut folosindu-se lambriu a constatat că acesta se distruge foarte uşor de către elevi, iar dacă ar fi revenit la antica modalitate de vopsire a pereţilor, atunci an de an s-ar fi făcut o cheltuială foarte mare pentru refacerea brâului vopsit şi s-ar fi impus şi văruirea restului încăperii. Cu alte cuvinte, chiar dacă este mai scump parchetul laminat decât vopseaua, în timp economiile s-ar face simţite. Cât priveşte lambriul, preotul Georgescu a găsit la o firmă din Bucureşti parchet laminat la acelaşi preţ cu lambriul! „Am venit imediat la Berbeşti şi am cerut celor trei mari firme din localitate să îmi facă o ofertă de preţ care să nu depăşească la parchet laminat valoarea lambriului. Înainte de toate am trecut însă şi pe la SACET şi le-am cerut un deviz de lucrări. Crezând probabil că vor face ei lucrarea, mi-au dat toată documentaţia, dar eu am fost mai «hoţ» şi am solicitat apoi celor trei firme mari din Berbeşti oferte de preţ pentru tot necesarul. Din start, ca să poată câştiga această «licitaţie» firmele au pus preţuri mic. Împreună cu Consiliul de Administraţie am făcut un calcul şi am ales cea mai bună ofertă. Aşa că în final am ales firma cu oferta cea mai avantajoasă şi m-am dus din nou la ei şi, când le-am spus ce cantitate mare cumpăr le-am cerut încă o dată să mai facă o reducere” – a povestit directorul Claudiu Georgescu, arătându-ne în final că a ajuns la acelaşi preţ la parchet laminat ca şi cum ar fi cumpărat lambriu.
Administratorul Din are evidenţe clare
Dincolo de vorbele directorului s-au aflat documentele pe care administratorul liceului, domnul Neluţu Din, a fost de acord să ni le pună la dispoziţie. „Le-aş fi arătat tuturor pentru că nu avem nimic de ascuns şi nu este nimic ilegal. Mai mult, tot ce am făcut a fost în folosul şcolii şi am cheltuit bani puţini pe lucruri de calitate. Puteţi vedea că acolo unde s-a pus lambriu în alţi ani, elevii l-au zgâriat, l-au mâzgălit şi l-au cojit. Pe deasupra este un fel de hârtie care se distruge uşor. Parchetul este mult mai rezistent şi se poate vedea că se întreţine mai uşor. La acelaşi preţ ca lambriul, de 14,3 lei pe metru-pătrat, noi am pus parchet laminat care va rezista mult mai mult şi nu va mai necesita alte cheltuieli într-un viitor apropiat” – a spus administratorul Din. Tot de la acesta, dar şi de la directorul Georgescu, am aflat că meseriaşii au fost „angajaţi” direct de către Liceu pentru a se evita colaborarea cu firme care ar fi solicitat sume mult mai mari drept manoperă.
Întreg liceul este un adevărat şantier
Cu toate că vizita presei nu era anunţată, am avut plăcuta surpriză să constatăm că nu se trăgea chiului nici în vacanţă. Directorul Georgescu şi administratorul Din erau împreună la liceu şi supravegheau muncitorii. Se lucra, cum se spune pe „mai multe fronturi”. În unele clase se monta parchetul laminat pe pereţi, în altele se zugrăvea, pe holuri se curăţa lambriul vechi, iar la clase se puneau uşi noi, metalice. Mobilierul şcolar era şi el pregătit pentru a fi reparat unde era cazul, iar acolo unde munca se încheiase femeia de serviciu făcea curăţenie. Se muncea de parcă ar mai fi rămas o zi – două până la începerea anului şcolar. „O să terminăm aici şi ne mutăm la SAM (n.r. – Şcoala de Arte şi Meserii), care este în partea cealaltă a oraşului. Şi acolo sunt multe de făcut, o primă parte din lucrări fiind deja finalizată. Apoi, pe final, ne vom îngriji şi de terenul din jurul sălii de sport unde o să facem un mic părculeţ, iar în spatele sălii un mic teren de antrenamente!” – a spus directorul preot Claudiu Iulian Georgescu.