Administratie

Focarele de infectie nu atrag atentia autoritatilor

În oraşul condus de un medic,

Focarele de infecţie nu atrag atenţia autorităţilor

Mai mulţi cetăţeni din oraşul Berbeşti au ţinut să sesizeze faptul că într-o zonă locuită, în mijlocul unui „cartier” aflat aproape de centrul localităţii, se menţine un focar de infecţie şi disconfort de foarte mulţi ani, mai exact de după „revoluţia” din Decembrie 89. Focarul este format de mai multe bazine în care, în perioada comunistă, se colectau prune şi fel de fel de fructe ce erau apoi folosite în industria alimentară sau la obţinerea alcoolului. Timpul a trecut, agricultura la Berbeşti nu mai e ce-a fost, iar comuna a ajuns între timp oraş. La fel au trecut şi prin primărie fel de fel de primari care au promis marea cu sarea, aproape toţi minţind că vor rezolva problema bazinelor transformate între timp în focar de infecţie. Întrucât acestea nu au mai fost folosite în scopul iniţial pentru care au fost amenajate, bazinele s-au umplut cu apă, cu gunoaie, locuitorii din zone ceva mai îndepărtate preferând să le folosească drept „groapă de gunoi”. Apa din bazine s-a împuţit de-a dreptul, păsări de curte şi fel de fel de animale sălbatice sau domestice şi-au găsit sfârşitul acolo, înecate, au intrat în putrefacţie şi au început să împrăştie un miros insuportabil. Toate acestea, după cum se poate vedea şi din imagini, se petrec la doar câţiva centimetri de o gospodărie şi la câţiva metri de drumul principal al „satului” şi de alte case.

 

Putea să se întâmple o tragedie

 

Oamenii cu care am stat de vorbă ne-au spus că în urmă cu câteva luni de zile era gata-gata să se întâmple o tragedie. În bazinele cu apă infectă căzuse un copil. Norocul i-a fost că altcineva l-a văzut la timp şi l-a salvat de la înec, bazinele având aproximativ 4 (patru) metri adâncime!

 

Primarul a făcut şi el poze şi a plecat

 

Nemulţumirea este cu atât mai mare în ultima vreme cu cât primarul actual, care este medic veterinar, nu se ocupă să elimine din oraşul Berbeşti acest focar de infecţie. „Îl cam doare-n pălărie! A venit înainte de a fi ales primar, a făcut poze şi a promis că va rezolva această problemă. Zicea că va ţine pozele să arate oamenilor cum a preluat localitatea ca primar şi câte probleme a rezolvat el. Nici pomeneală să rezolve ceva aici, la bazine. Au trecut doi ani de când ne-a minţit şi a venit din nou, iar a făcut poze şi iar a plecat. Rămânem noi fără nici un ajutor de nici nu putem sta în case vara când e cald!” – ne-au spus câţiva localnici. Problema se putea rezolva destul de repede şi uşor dacă autorităţile ar fi intervenit pe lângă Exploatarea Minieră să trimită câţiva metri-cubi de steril. Poate că acum, după ce vor vedea cele semnalate de noi, primarul-veterinar va trece la muncă sau organele abilitate vor da câteva amenzi usturătoare şi înţepătoare, aşa cum sunt mirosurile degajate de mizeriile din Berbeşti.

Florin MĂNOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button