Economie

Constantin Roibu nu acceptă privatizarea Oltchim prin „inginerii financiare”

Constantin Roibu, directorul general al SC Oltchim SA, a dezvăluit în premieră opiniei publice, săptămâna trecută, adevăratele scopuri ale celor care inclusiv în presă au lansat atacuri furibunde la adresa companiei ce ţine pe umeri economia judeţului. Directorul general Roibu a calificat drept deplasată încercarea unei publicaţii locale de a da dreptate micilor acţionari, Lindsell şi SIF Oltenia, mai ales în condiţiile în care aceştia din urmă se află în litigiu cu SC Oltchim SA.
Micii acţionari au primit cu strângere de inimă apariţia Legii 30, din ianuarie 2007, deşi scopul acesteia a fost acela de a pregăti cea mai importantă societate vâlceană pentru privatizare şi chiar stingerea litigiului cu Lindsell şi SIF Oltenia. Vă reamintim că respectivul act normativ prevede majorarea capitalului social al Oltchim cu suma datorată AVAS-ului, adică la valoarea nominală a acţiunilor, dar şi cu acordarea dreptului de preferinţă în cazul acţionarilor minoritari, astfel încât aceştia să-şi poată păstra procentele deţinute şi înaintea majorării. Cei mai mulţi dintre acţionarii minoritari au apreciat drept foarte bună propunerea de rezolvare a problemei de la Oltchim: capitalizarea.
După majorarea din 2003, capitalul social al SC Oltchim SA a ajuns la 3.546,9 miliarde lei. În acea perioadă, însă, legislaţia nu prevedea acordarea dreptului de preferinţă acţionarilor minoritari, aspect ce urma să fie reglementat patru ani mai târziu. Totuşi, din 28 noiembrie 2003 şi până în azi, Oltchim a fost târât de Lindsell şi SIF Oltenia într-o serie de procese nedrepte, multe dintre ele pierzându-le. De altfel, Constantin Roibu şi-a arătat convingerea că, fără intervenţia Guvernului, care pe uşa din dos a emis O.G. nr. 45/2006, acţionarii minoritari nu ar fi avut sorţi de izbândă. Pe de altă parte, a mai mărturisit directorul general de la Oltchim, au fost şi situaţii în care a fost chemat de oameni sus puşi sugerându-i-se să nu se mai apere în procesele cu micii acţionari. Constantin Roibu nu a cedat presiunilor fantastice făcute asupra sa, fapt pentru care „băieţii deştepţi” au apelat la alte modalităţi de materializare a planurilor lor diabolice. Aşa s-a făcut ca Guvernul să emită celebra Ordonanţă 45, ce prevedea diminuarea capitalului Oltchim de la 3.546 miliarde lei vechi la doar 323 miliarde lei, cât era în 1994. Astăzi, cele 323 miliarde lei reprezintă aproximativ 11,5 milioane dolari. Deci, Oltchim ar fi o societate cu un capital social de circa 11,5 milioane dolari, dar şi cu o datorie la AVAS de 150 milioane dolari. Conform Legii 31, pentru o societate a cărei datorie este mai mare decât jumătate din activul net contabil plus capitalul social al societăţii, există două alternative: falimentul sau majorarea de capital printr-o hotărâre a AGA, în loc de lichidarea societăţii. Dacă s-ar ajunge în această situaţie, acţionarii minoritari care sunt împotriva aplicării Legii 30/2007 pot forţa nota pentru diminuarea capitalului, iar apoi pot solicita chiar lichidarea Oltchimului. Şi cum pentru majorarea de capital nicăieri statul nu a venit cu bani, acţionarul minoritar, respectiv Linsell, cu doar 6 milioane de dolari, poate deveni majoritar în Oltchim. Pe înţelesul tuturor, asta ar însemna că Lindsell ar vrea SC Oltchim SA cam degeaba. Pe această problemă se şi duce de altfel lupta directorului general Roibu cu acţionarii minoritari mai sus amintiţi. Constantin Roibu a dat asigurări atât vâlcenilor, cât şi angajaţilor, că nu are de gând să cedeze, iar indiferent de consecinţe nu va accepta o asemenea inginerie financiară, similară celei prin care s-a produs „privatizarea” Alro, anchetată în acest moment de către DNA.
Eduard DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button