Acasă Diverse Arbitrii nu trebuie sa aiba în grija si ordinea la stadion

Arbitrii nu trebuie sa aiba în grija si ordinea la stadion

126
0

Pentru a nu-şi asuma o responsabilitate inutilă,

Arbitrii nu trebuie să aibă în grijă şi ordinea la stadion

* această atribuţiune ar trebui să revină observatorilor

A doua şedinţă a arbitrilor vâlceni la care presa a avut acces s-a dovedit a fi la fel de interesantă ca şi cea de cu o săptămână înainte. Încă din start, preşedintele Dumitru Lovin a ţinut să spună: „Vreau să iau din grija arbitrilor problema oamenilor de ordine. Aceasta ar trebui să intre strict în sarcina observatorilor. Dacă delegatul echipei vede că arbitrul insistă în privinţa agentului de ordine, că este în regulă sau nu, din start delegatul echipei gazdă capătă o ostilitate. Se creează o presiune în plus, iar eu vreau să vă iau dumneavoastră, arbitrilor, această sarcină!”. La şedinţa de Birou Executiv a AJF Vâlcea, de săptămâna aceasta, Lovin va face o propunere în acest sens. Apoi a dat un exemplu concret în acest sens: „La meciul Electra – Unirea Tricolorul Goleşti, arbitrii şi observatorul aveau de gând să nu se joace meciul. Am mers, le-am spus că în tribună sunt doar trei spectatori şi să dea drumul la meci pe răspunderea mea. Observatorul a spus: «Nu pot, mă beleşte Persu!», dar i-am garantat că nu se întâmplă nimic şi, în cinci minute a sosit şi un agent de ordine. Nu era corect să nu se joace, pentru că ambele echipe au făcut eforturi să se prezinte!”

 

Arbitrul Mosor, pus la zid

S-a reluat în discuţie, la şedinţa Comisiei de Arbitri, şi cazul observatorului Constantin Lazăr, despre care asistenţii delegaţi la meciul ALX Mateeşti – Real Cernişoara au spus că le-a dat indicaţii să ajute cu deciziile lor echipa gazdă. Legat de acesta, preşedintele arbitrilor a spus: „Centralul Mosor a greşit pentru că imediat după ce am discutat acest caz aici, în şedinţă, s-a dus la Persu şi a zis că, probabil, asistenţii n-au înţeles ce-a spus observatorul. Aici a greşit, nu ştiu care e realitatea, dar în mod normal Mosor trebuia să fi venit aici, la noi, şi apoi, după ce adoptăm un punct de vedere comun, să fi mers mai departe”. În acest sens s-au exprimat şi cei doi asistenţi, mergând pe ideea că „aici, noi trebuie să fim uniţi!”

 

Voicescu din Troia a primit meci

Când s-a strigat „catalogul”, s-a ajuns şi la tânărul arbitru Alin Voicescu, cel ce s-a aflat în prim-planul unor partide „cu cântec” din fotbalul judeţean. Lovin i-a spus direct: „Lasă vedetismele! Din informaţiile pe care le am, înţeleg că ai făcut multe meciuri praf. Tu eşti Elena din Troia în arbitrajul vâlcean, pentru că din cauza ta, ca şi din cauza ei, a pornit războiul. Uite, eu n-am nimic cu tine, ţi-am dat meci şi aştept să demonstrezi că eşti un arbitru bun!”. Un alt aspect important constatat cu ocazia strigării catalogului a fost acela că mulţi cavaleri ai fluierului sunt studenţi, majoritatea fiind aproape de absolvirea studiilor superioare. Poate că, măcar din acest motiv, unii dintre „oamenii de fotbal” din judeţ, ce merg la stadion doar pentru a înjura cavalerii fluierului, ar trebui să aibă o atitudine civilizată.

 

Dialoguri amuzante cu Iordache şi Teodorescu

 

Şedinţele arbitrilor vâlceni sunt presărate cu umor involuntar. O dovadă în acest sens a dat-o arbitrul Ion Iordache, atunci când i s-a spus că are meci. El a cerut să primească meciuri mai multe şi fiul său, Bogdan. Redăm dialogul dintre Ion Irodache şi Dumitru Lovin, fără comentarii:

 

„- Bogdan e fiul tău?

 

– Nu! E băiatul soţiei mele?

 

– Păi, cum, nu e al tău?

 

– Nu ştiu, soţia zice că da… dar eu pe atunci mai aveam meciuri, mai eram delegat şi am mai fost şi la serviciu!”

 

Apoi, când s-a adresat asistentului Virgil Teodorescu, şeful arbitrilor a spus: „Unii mi-au spus că nu eşti normal!”, iar acesta a răspuns: „Pe cei ce spun asta îi deranjează că sunt sincer şi le spun în faţă tot ce am de spus. …Ştiu că v-au spus de meciul ăla de la Tomşani!”, iar Lovin a pus punct: „Lasă! Nu discutăm acum, Mie, oricum, îmi plac ăştia anormali!” Tot la capitolul „perle” putem include şi constatarea că „Demetrescu, după ce a mai luat bătaie, sa deşteptat!”. Tot în rândul replicilor pline de umor s-a încadrat şi constatarea că la cronica meciului Alma Lex – FC Govora, făcută de Sandu Şocu, doar subsemnatul a ajuns, după îndelungi calcule, la concluzia că este un scor record (17-1). Tot despre un meci „disputat la o singură poartă”, Flacăra Horezu – Olteţul Bălceşti (8-1), asistentul Gigi Stanca a spus: „Mă luase somnul la linie!”.

 

Când să înceapă munca, vine vacanţa

 

Multe ar mai fi de spus despre ultimele situaţii din arbitrajul vâlcean. Cert este că, dorind transparenţă, Dumitru Lovin n-a riscat nimic. Despre acest segment al activităţii fotbalistice se prezentau adesea, în presă, aspectele negative. Ele nu vor dispărea, însă pot fi prezentate şi laturile pozitive ale muncii cavalerilor fluierului, fapt ce ne îndreptăţeşte să credem că nu întotdeauna omul în negru de pe teren este şi „omul negru”. Din păcate, acum când unele lucruri din activitatea Comisiei de Arbitri ies la suprafaţă, vine şi vacanţa, o vacanţă necesară pentru a aborda, din mijlocul verii, noul sezon fotbalistic cu mai mult aplomb.