Flacăra Horezu – Luncavăţul Popeşti 5-0 (3-0)
Trupa lui Chelcea va înfrunta divizionare „C”
* în ciuda scorului, merită apreciată prestaţia învinşilor
Organizare ireproşabilă a meciului contând ca finală a fazei judeţene a Cupei României, semn că tânăra conducere a AJF Vâlcea a învăţat câte ceva din greşelile făcute la cuplajul din semifinale. Am avut parte anul acesta de o finală inedită, în care pe de o parte a lipsit liderul (fapt rar în ultimii ani), iar de cealaltă parte am avut în faţă o echipă, Luncavăţul Popeşti pe care nimeni n-ar fi pariat că poate ajunge până în ultimul act. De altfel, cum bine spunea primarul Costel Şerban, pentru el şi pentru echipa sa adevărata finală a fost în turul precedent, în semifinale, când a învins pe AS Şirineasa. Era marea ambiţie a lui Şerban şi a jucătorilor lui de a răpune echipa lui Dan Săraru. Flacăra Horezu ţinea însă să demonstreze în Cupa României că are valoare de Divizia C şi chiar dacă n-a câştigat dreptul de a promova din campionat, în această competiţie a ajuns să înfrunte divizionare C, iar suporterii începuseră să-şi facă tot felul de calcule. „În primul tur, la Horezu, ne vor trimite ori pe Genesis Brezoi, ori pe Gilortul Cărbuneşti. Le batem. Apoi în turul următor o să ne fie dată tot o echipă minerească, de pluton. Vă daţi seama că putem ajunge să jucăm chiar cu o divizionară B!” – spuneau unii dintre susţinătorii fideli ai câştigătoarei cupei.
Individualităţile au făcut diferenţa
Startul partidei a arătat un aparent echilibru. Cei din Popeşti au dorit ca printr-un efort colectiv să elimine diferenţa de valoare existentă între cele două formaţii. Minute bune au demonstrat chiar că ne-am mirat degeaba atunci când am spus „Uite cine a ajuns să joace finala!” De cealaltă parte Flacăra a scos la rampă individualităţile: Mihai Buga, Relu Nica, Raul Nistor şi Răzvan Milosteanu – fotbalişti ce pot adesea să întoarcă de unii singuri soarta unei partide. Scorul a fost deschis în minutul 14 când la centrarea perfectă venită de la Relu Nica, experimentatul Mihai Buga s-a înălţat mai bine decât a ieşit tânărul portar Murgoci şi a trimis în plasă: 1-0. Un moment important al meciului s-a petrecut după trei minute, atunci când Bărbărie (Luncavăţul), a primit mingea la limita careului de 16 metri, putea pătrunde, dar a preferat şutul şi a tras imprecis. Apoi alte două atacuri ale celor din Popeşti au fost oprite pe motiv de ofsaid, una din decizii fiind contestată pentru că la minge n-a ajuns cel aflat în poziţie „afară din joc”, ci un coechipier al său, plecat regulamentar dintre adversari. A fost momentul în care patronul-antrenor Costel Chelcea l-a trimis în teren pe Porumbescu, iar schimbarea a dat roade în scurt timp. Nu înainte însă ca cei din Popeşti, prin Mujea, să nu profite de ocazia avută în careul horezean, iar Milosteanu, la cealaltă poartă, să tragă pe lângă. Înaintea fazei de 2-0 banca tehnică a celor din Popeşti a cerut un henţ la Relu Nica, însă jocul a continuat, iar centrarea acestuia, perfectă pentru Porumbescu, a fost transformată în gol.
Până la pauză spectacol şi replici
La acest scor jocul a devenit oarecum plictisitor. Din tribună, de unde a coordonat jocul echipei sale, Costel Chelcea a cerut „Pas, pas, pas!”, şi morişca horezeană s-a pus minute bune în mişcare, scoţând din joc adversarii oarecum consolaţi de ceea ce se întâmplă. Aşa se face că au mai apărut 2-3 ocazii ce l-au remarcat pe tânărul portar Daniel Murgoci. Între timp, cei de pe margine s-au amuzat de replicile spumoase ale primarului Costel Şerban, una din afirmaţiile sale – „Dacă ne bat ăştia, să ne lăsăm de fotbal!” – fiind însoţită de zâmbete şi de un răspuns pe măsură din partea delegatului horezean Dan Spiridon: „Lăsa-ţi-vă de acum… sau poate nici nu v-aţi apucat!”.
În chiar ultimul minut al primei reprize a mai fost o greşeală a fundaşului Petrică Băiaşu, ce i-a permis lui Buga să intre cu mingea în careu şi să-i paseze lui Milosteanu, care a ridicat scorul la 3-0.
Buga a fost vioara întâi pe teren
Nici în partea a doua a meciului horezenii nu au întâmpinat probleme în a se impune. Din minutul 55 au început să apară şi ocaziile. La baza acestora a stat în principal vârful echipei foste divizionare C (Flacăra Horezu), Mihai Buga, dar în două rânduri a ratat. Prima dată a fost găsit în careu de centrarea perfectă a lui Nica, însă, chiar dacă i-a pus probleme portarului advers, Buga nu l-a putut învinge cu lovitura de cap trimisă spre poartă. Apoi tot el a fost servit bine la limita ofsaidului de un coechipier, a încercat o finalizare de efect, cu latul spre colţul lung, dar balonul nu a găsit spaţiul porţii. Buga avea totuşi să-şi conducă echipa spre câştigarea fazei judeţene a „Cupei României”. Milosteanu şi-a respectat şi el blazonul ratând, ca în multe alte situaţii, dintr-o poziţie favorabilă pe care chiar el şi-o crease. A ţinut prea mult mingea şi în momentul şutului i-a fost „furată” de un adversar. O altă fază frumoasă a meciului s-a petrecut în minutul 72 când, tot în apropierea careului formaţiei din Popeşti: Nica a înălţat mingea peste fundaşi până la Buga, iar atacantul horezean a încercat şi el să lobeze peste portar, însă balonul a trecut peste transversală.
Popeştenii puteau reduce din diferenţă
Cam din acest moment au început şi elevii lui Costel Şerban să iasă la joc. Un jucător al acestei formaţii a încercat o pasă decisivă, însă mingea părea că nu va pune probleme horezenilor. Totuşi, experimentatul Grigore greşeşte, balonul ajunge la Sima care scapă singur cu portarul, dar nu-l poate învinge pe Chiriţoiu. Imediat, tot el a avut şansa de a micşora diferenţa, însă a trimis puternic în braţele portarului. După o lovitură, din greşeală, cu capul a lui Ivănoiu aproape pe bara transversală a lui Chiriţoiu, a urmat golul 4 pentru formaţia lui Costel Chelcea. Milosteanu a rezolvat bine de această dată o fază, el reuşind din apropierea liniei porţii, faţă în faţă cu goalkeeper-ul advers, o pasă precisă la marginea careului pentru Buga care-a şutat spre poarta goală pentru scorul de 4-0. În ultimul minut de joc Flacăra Horezu a închis tabela de scor la 5-0. Porumbescu a primit la marginea careului şi a deviat din prima cu capul pe culoar la Buga, iar golgheterul horezean a valorificat pentru ultima dată în acest meci ocazia avută.
Au arbitrat. Cătălin Buşi – la centru, ajutat la cele două linii de asistenţii Nicolae Dobrică şi Bogdan Medrea. Observator AJF: Constantin Lazăr.
Au evoluat formaţiile:
Flacăra Horezu: Chiriţoiu – Geiculescu, Pătroi, Popescu, Holtei, Nistor, I. Grigore, Milosteanu, Cârstoiu, Nica, Buga. Au mai jucat: Porumbescu, Ciontea şi Bălăşcuţă.
Luncavăţul Popeşti: Murgoci – Iordache, Mujea, Bărbărie, Băiaşu, Pătraşcu, Sima, Iacob, N. Zamfirescu, Săndulescu, Ion. Au mai evoluat: Ivănoiu, G. Zamfirescu şi M. Zamfirescu.
Buga are noroc cu ARENA
Cel mai bun fotbalist al finalei, Mihai Buga (Flacăra Horezu), a ţinut să ne arate că a îmbrăcat un tricou norocos, inscripţionat cu numele publicaţiei noastre. „ARENA îmi poartă noroc” – a spus Mihai.
Suporterii din Popeşti au aruncat cu sticle
Un moment neplăcut al partidei s-a consemnat atunci când din sectorul de tribună al galeriei venite de la Popeşti, un tânăr a aruncat cu o sticlă de suc în teren. Copiii de mingi au luat repede recipientul, astfel că incidentul a trecut oarecum neobservat. Un alt personaj cunoscut din Popeşti a criticat tot timpul prestaţia echipei lui Costel Şerban spunând: „Vă bateţi joc de o comună întreagă care a venit aici să vă vadă cum vă faceţi de râs!”. Atitudinea acestui individ este inexplicabilă, întrucât performanţa de a juca o finală, indiferent de rezultat, pe cel mai renumit stadion al Vâlcii, trebuia apreciată.
Danile Murgoci a atras atenţia antrenorilor
Mai mulţi antrenori prezenţi la finala Cupei disputată în Zăvoi au subliniat faptul că de la Luncavăţul Popeşti cel mai bun a fost portarul, în ciuda celor cinci goluri primite. Tânărul Daniel Murgoci a mai apărat în Divizia D la AS Şirineasa şi este format la şcoala de fotbal FC Ciobanu.
Suporterii din Horezu s-au pozat cu Cupa
După meci, bucuroşi de performanţa echipei favorite, câţiva din suporterii fideli echipei Flacăra au ţinut să-şi pună medaliile de gât şi să se pozeze cu Cupa câştigată. Trofeul se va afla pe marginea terenului la Horezu, la următorul meci din Cupa României.
Preşedintele Buşe a înmânat Cupa
Conducerea AJF Vâlcea a invitat o serie de personalităţi ale judeţului să asiste la evenimentul fotbalistic din Zăvoi. La final echipa câştigătoare a primit trofeul din mâna preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, conservatorul Dumitru Buşe. Poate că acest fapt îl va determina să fie mai aproape de fotbalul judeţean.
Primarul Niţă era cel mai bucuros
Liberalul Gheorghe Niţă, primar al oraşului Horezu, a asistat la partida din Zăvoi stând la tribuna oficială. El s-a bucurat cel mai tare, însă cu decenţa şi bunul-simţ pe care tot mai puţin aleşi îl afişează. Nota pozitivă lăsată de Niţă dă speranţe iubitorilor fotbalului din zona Horezu că acesta va continua să sprijine performanţele sportive în localitatea pe care o conduce.
Brigadă cu patru arbitri la finală
Centralul pentru finala Cupei a fost stabilit prin tragere la sorţi, întrucât din rândul arbitrilor divizionari C erau disponibili cavaleri ai fluierului contestaţi de ambii conducători de cluburi. Pentru a împăca „şi capra şi varza”, noul şef al arbitrilor vâlceni, Dumitru Lovin, a decis ca centralul să fie stabilit prin tragere la sorţi, iar acesta a fost Cătălin Buşi. Totodată lui Eugen Roşu i-a revenit misiunea de a fi al patrulea arbitru, cel însărcinat cu anunţarea schimbărilor şi a minutelor de prelungire. La cele două linii au oficiat Nicolae Dobrică şi Bogdan Medrea.
Tot staff-ul AJF s-a implicat în organizare
O notă bună poate fi acordată lui Mihai Persu pentru că a reuşit să capaciteze la finala Cupei pe toţi cei din conducerea AJF Vâlcea. Astfel, alături de secretarul Iustin Croitoru, de muncile specifice unui astfel de eveniment s-au mai ocupat şi vicepreşedinţii Viorel Neacşu şi Constantin Pintilie.
Luncavăţul a luat o cupă mai mică
Aşa după cum s-a decis de către Biroul Executiv al AJF Vâlcea, pentru prezenţa în finala Cupei a fost premiată şi echipa învinsă. Astfel, Luncavăţul Popeşti a primit o cupă mai mică pe care a fost înscris numele de „finalistă”, iar jucătorilor li s-a dat câte o medalie.
La pauză au fost premiaţi juniorii
În pauza finalei, AJF Vâlcea a acordat cupele, diplomele şi medaliile de campioni echipelor de juniori ale CSM Rm. Vâlcea, câştigătoare la grupele de vârstă 1991 (antrenor prof. Emil Ciulei) şi 1993 (antrenor prof. Emil Popescu). Despre performanţele acestor talentaţi jucători şi despre succesele antrenorilor lor vom mai vorbi în această vară.