Economie

Taxa pe viciu

Actualitatea fiscală:
 
Taxa pe viciu
 
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează că, în contextul măsurilor luate de Guvernul României privind reforma în domeniul sănătăţii în scopul suplimentării resurselor de finanţare a unor cheltuieli de sănătate se înscrie şi adoptarea “taxei de viciu”, prin Legea privind reforma în domeniul sănătăţii nr. 95, Titlul XI, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 372/28.04.2006, taxa având aplicabilitate începând cu 1 mai 2006.
 
Scop
 
Contribuţiile sunt instituite în scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun şi băuturi alcoolice, altele decât vinul şi berea, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate.
           
Destinaţie
 
Veniturile prevăzute mai sus vor fi folosite pentru investiţii în infrastructura sistemului sanitar public, finanţarea programelor naţionale de sănătate şi pentru rezerva Ministerului Sănătăţii Publice pentru situaţii speciale.
Plătitori
 
Au obligaţia de a plată a noii taxe:
a) persoanele juridice care produc sau importă produse din tutun:
– pentru ţigarete, cu suma de 10 euro/1.000 de ţigarate;
– pentru ţigări şi ţigări de foi, cu 10 euro/1.000 de bucăţi;
– pentru tutun destinat fumatului, cu 13 euro/kg; 
b) persoanele juridice care produc sau importă băuturi alcoolice, altele decât bere, vinuri, băuturi fermentate (altele decât berea şi vinurile), produse intrermediare, care vor  contribui cu suma de 200 euro/hectolitru alcool pur sau 2 euro/fiecare litru alcool pur;
c) persoanele juridice care realizează încasări din activităţi publicitare la produse din tutun şi băuturi alcoolice, cu o cotă de 12% din valoarea acestor încasări, după deducerea taxei pe valoarea adăugată.(începând cu 1 ianuarie 2007).
 
De reţinut! Valoarea în lei a contribuţiilor prevăzute mai sus, stabilită potrivit legii în echivalent euro/unitate de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent  euro la cursul de schimb valutar utilizat pentru calculul accizelor, la data plăţii acestor contribuţii. 
 
Termen de plată
 
Aceste contribuţii se virează lunar până la data de 25 a lunii următoare celei în care a avut loc livrarea produselor pe piaţa internă, într-un cont special, deschis la Trezoreria Statului pe numele Ministerului Sănătăţii Publice. Pentru neplata la scadenţă a contribuţiilor se calculează şi se datorează acesorii în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor reglementări, Ministerul Sănătăţii Publice şi Ministerul Finanţelor Publice vor elabora norme de aplicare.
 
Abrogări
 

La data intrării în vigoare a acestor reglementări, se abrogă Ordonanţa Guvernului nr. 22/1992, privind finanţarea ocrotirii sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, care prevedea obligaţia persoanelor juridice  care realizează venituri din producţia de produse din tutun, de ţigări şi de băuturi alcoolice şi a comercianţilor care realizează venituri din vânzarea acestor produse să contribuie cu o cotă de 2% din veniturile obţinute, respectiv din adaosul comercial, la finanţarea cheltuielilor de sănătate publică. Reglementarea privind obligaţia persoanelor juridice care realizează încasări din acţiuni publicitare la produsele din tutun, ţigări şi băuturi alcoolice să contribuie cu cota de 12% din valoarea acestor încasări prevăzută la art. 3(1) lit. a rămâne în vigoare până la data de 31 decembrie 2006.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button