Uite cine a ajuns în finala!
Luncavăţul Popeşti – AS Şirineasa 1-0 (0-0)
* gafa portarului Mărăcine a decis descalificarea echipei sale
Înaintea returului acestui campionat de Divizia D, primarul Costel Şerban din Popeşti dezvăluia faptul că marea sa dorinţă pentru acest sezon în eşalonul de elită judeţean este aceea de a învinge în campionat echipele din comunele vecine (Pesceana, dar mai ales Şirineasa), iar în Cupa României să ajungă într-o fază cât mai avansată, dar să întâlnească în drumul său gruparea primarului Săraru. Dorinţa i s-a îndeplinit. Miercuri, 3 mai, în cuplajul organizat de AJF pe stadionul „Municipal” din Zăvoi, în centru atenţiei majorităţii oamenilor de fotbal vâlceni, pe un teren neutru unde nici una dintre formaţii nu putea fi considerată gazdă, în care orice suspiciune asupra arbitrajului trebuia înlăturată, de asemenea şi atitudinea necorespunzătoare a unor oficiali, s-au întâlnit echipele Luncavăţul Popeşti şi AS Şirineasa, primarii Şerban şi Săraru, doi edili de comune, poate printre cei mai pătimaşi şi implicaţi în fotbalul de la acest nivel. Chiar dacă în campionat AS Şirineasa a câştigat câteva lupte din acest „război” (prima – se află pe locul 4 în clasament, la o distanţă de 21 de puncte faţă de Luncavăţul, şi cea de-a doua – a „răpus” formaţia lui Şerban chiar pe terenul acestora în sâmbăta Paştelui), un meci între cele două grupări e deschis întotdeauna oricărui rezultat. Regula s-a respectat şi la mijlocul acestei săptămâni când grupările amintite s-au înfruntat din nou, de această dată pentru un scop bine definit, o calificare în finala Cupei României la fotbal – faza judeţeană. A fost un adevărat meci al orgoliilor, în care ambiţia în joc a compensat cu limitele vizibile la nişte jucători din acest eşalon care s-au văzut nevoiţi să-şi măsoare forţele pe „tarlaua” de pe Municipal, teren pe care chiar şi o echipă bine pregătită şchiopătă la capitolul rezistenţă fizică. „Meciul” a început mai întâi în tribune, cu câteva minute înaintea celui de pe teren, când şi-au făcut apariţia galeriile celor două formaţii. Cu steaguri, tobe, confeti, bannere (cartoane cu încurajări), 110 suporteri ai AS Şirineasa, după cum ne-a informat Dan Săraru, şi tot cam atâţia de la Popeşti au năvălit pe stadion. S-a creat o atmosferă adevărată ce reflectă întocmai însemnătatea fotbalului de la acest nivel.
Spectacol fără goluri în prima repriză
Meciul a decurs în limitele normalului. Fiecare dintre cele două combatante a căutat golul, însă nici una nu s-a putut departaja din primele minute. Au început mai bine cei de la Popeşti, având prima ocazie de a înscrie după aproximativ 15 minute de joc. O pasă în adâncime îl găseşte pe Săndulescu (jucător ce avea să se evidenţieze în mod pozitiv tot mai mult pe parcursul jocului ), care încearcă să pătrundă în careu şi reuşeşte, mai face un dribling şi apoi şutează, dar Mărăcine intervine spectaculos, îndepărtând pericolul. Puţin mai târziu, primarul Şerban sare ca ars de pe banca tehnică după ce un jucător de-al său, Nicolae Zamfirescu, cade în careu, iar centralul Mosor lasă jocul să continue. Apoi formaţia pregătită de Viorel Ciofîcă a echilibrat situaţia. Balonul s-a mutat la poarta cealaltă. Cea mai mare ocazie a meciului de până atunci a avut loc în minutul 32 când Istratie a avut în două rânduri şansa să-l învingă pe Murgoci, goalkeeperul popeştenilor, dar mingea s-a încăpăţânat să nu intre în plasă. Totuşi poarta jucătorilor din Popeşti a fost perforată, însă golul nu a putut fi validat pentru că asistentul Medrea a sesizat un ofsaid în această fază. La sfârşitul primelor 45 de minute tabela indica un 0-0 sec, dar un rezultat echitabil după aspectul jocului.
De la egal la egal, până aproape de final
După nişte reproşuri primite de brigada de arbitri de la primarul Şerban care acuza: „Vă e frică! Ar trebui să se înfiinţeze Divizia «Săraru», măcar să ştim şi noi un lucru”, şi de la Săraru care cerea centralului acordarea unor cartonaşe pentru echipa adversă, a început şi repriza secundă. Nici în cel de-al doilea act nu s-au schimbat multe. Pe măsura trecerii timpului începea să-şi pună amprenta şi oboseala. Formaţia antrenată de Ciofîcă a avut şansa, pe care a ratat-o, să înscrie imediat de la reluare când dintr-o lovitură liberă obţinută pe flancul drept, Marga a trimis puţin peste transversală. Mai târziu, Mujea de la Luncavăţul a luat o acţiune pe cont propriu, a sprintat cu mingea la picior, a ajuns într-o poziţie favorabilă, dar a finalizat cu un şut în plasa laterală, un gol turcesc, cum se spune. Jucătorii lui Şerban au părut că au mai multe resurse decât adversarii şi astfel s-a sesizat o uşoară superioritate a lor. Suporterii veniţi de la Popeşti încercau să influenţeze, să provoace destinul, preconizând golul formaţiei lor cu celebrul refren al piesei Maria a nemţilor de la Scooter, un refren devenit imn pentru steliştii din ţară, însă meciul părea că se duce în prelungiri. Totuşi, pe final, Luncavăţul Popeşti beneficiază de un corner. Balonul este trimis iniţial în careu, dar Mărăcine, oarecum neinspirat, iese pe centrare, mingea este ştearsă şi uşor deviată până în flancul drept, la proaspăt intratul Pătraşcu, iar acesta, cu latul piciorului, reuşeşte să înscrie un euro-gol pentru formaţia sa, reuşită ce i-a adus formaţiei lui calificarea în finală. Pentru ultimele momente ale jocului, balonul s-a mutat în careul advers unde, însă, gruparea lui Şerban şi-a mutat „autobuzul” care, spre dezamăgirea lui Ciofîcă şi compania, n-a avut uşile deschise.
Au arbitrat: Laurenţiu Mosor – la centru, ajutat la cele două linii de arbitrii asistenţi Bogdan Medrea şi Daniel Demetrescu. Observator: Vasile Busuioceanu.
Au evoluat echipele:
Luncavăţul Popeşti: Murgoci – Mujea, Iordache, Băiaşu, Ion, Iacob, N. Zamfirescu, G. Zamfirescu, Bărbărie, Sima, Săndulescu. Au mai jucat: Ivănoiu, M. Zamfirescu, Pătraşcu.
AS Şirineasa: Mărăcine – Niţulescu, Borcan, Marga, Bădălan, Sporea, Rachina, Drăgan, Băcanu, Stoian, Istratie. Au mai evoluat: Ungureanu, Negrea, Codin.