Administratie

„Candidatul PNL la Primăria Râmnicului va fi Emilian Frâncu”

Constantin Pârvu, în exclusivitate pentru ARENA

L-am provocat pe Constantin Pârvu, preşedinte al filialei Vâlcea a CNSLR Frăţia şi totodată consilier judeţean PSD, la un dialog deschis despre lupta sindicală şi politică, despre prieteni şi duşmani, despre şanse şi neşanse. Cât de bine l-am păcălit sau cât de mult ne-a păcălit el pe noi, citiţi în interviul care urmează.

• De când aţi intra în politică, a crescut numărul duşmanilor?
La început da, dar pe parcurs, când s-a văzut implicarea mea în Consiliul Judeţean şi sprijinul acordat de mine tuturor sindicatelor afiliate CNSLR, lucrurile au intrat în normal. Când am venit în PSD, noi cei de la CNSLR, am vrut să fim independenţi dar nu s-a putut pentru că am fi fost contestaţi de celelalte partide şi a trebuit să ne facem membri. Am ajuns consilier, nu am ştiut cu ce se mănâncă chestia asta şi au fost voci – n-aş vrea să le zic răutăcioase, care m-au contestat, dar apoi s-a văzut, prin activitatea mea în Consiliul Judeţean, prin sprjinul acordat sindicatelor din CET, RAJDP, USG, Spitalul Judeţean, Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Implicarea mea a fost majoră şi lucrurile s-au rezolvat în favoarea salariaţilor.
• Între timp aţi devenit prieten cu foştii duşmani?
Nu. E un curent în ţara asta că dacă eşti la sindicat nu trebuie să faci politică. Noua lege a sindicatelor ne dă voie, dar nu avem voie să trădăm mişcarea sindicală. E necesar ca din fiecare Consiliu Judeţean să facă parte lideri sindicali, pentru că ei ştiu cel mai bine cum stau lucrurile cu cei care muncesc. E foarte important să existe o voce sindicală în Consiliul Judeţean.
• Se împacă bine lupta sindicală cu politica?
Vizavi de ce am spus mai devreme, e necesar ca liderii sindicali să facă parte din Consiliul Judeţean, consilii locale sau chiar din Parlament, pentru a avea voci autorizate. Trebuie spus lucrurilor pe nume….
• Păi atunci, este sindicatul o rampă de lansare în politică?
Pentru unii da, pentru unii nu. Eu unul eram foarte cunoscut şi înainte să intru în politică. Până atunci, partidele politice nu mi-au făcut propuneri, după aia… Chiar acum câteva săptămâni, un partid politic m-a curtat. Nu pot să spun care… Treaba e că nu o să plec niciodată din PSD. S-au ţesut în jurul meu tot felul de discuţii, că am să trădez, că o să plec la alte partide. Uite că au trădat alţii din partid şi eu sunt tot la PSD. E un partid de stânga, în care eu mă regăsesc.
• Vorbeaţi de trădări. Cine a trădat în PSD Vâlcea?
Păi nu au plecat 3 consilieri judeţeni? Vieru, Chelcea, Sporiş… Ei ziceau că eu am să plec. Au plecat alţii.
• În 2004, când a fost aleasă actuala conducere a Consiliului Judeţean, aţi primit propuneri să trădaţi PSD?
Da.
• Se vorbeşte despre câteva sute de milioane…
Tu o spui, nu eu… Nu mi s-au oferit bani.
• De ce nu vă suportă unii dintre colegii de partid?
Care sunt ăia? În faţă nu-mi spune niciunul! Am relaţii foarte bune cu toţi, cu preşedinţii din teritoriu…
• Mai sunt baroni în PSD Vâlcea?
Nu. Baronii sunt în altă parte acum.
• Au plecat din PSD?
Nu au plecat, dar reformâmându-se ca şi la nivel de ţară, sunt în linia a II-a. Dar nici nu cred că au fost…
• Dar ce au fost?
Nu ştiu, i-aţi numit voi baroni, nu noi. La Vâlcea, fiind o nouă conducere, cei asupra cărora planau tot felul de lucruri, sunt acum în linia a II-a. Dar nu cred că au fost baroni în PSD. Nesperat de bine am fost primit în PSD şi mă înţeleg foarte bine cu toţi.
• Păi hotărâţi-vă: au fost baroni în PSD sau nu?
Nu cred că au fost.
• Ce nu vă place în PSD Vâlcea?
Eu am avut ceva neînţelegeri cu unii membri din vechea conducere şi ei nu mai sunt în partid, sunt oameni de afaceri prosperi. Cu actuala conducere am relaţii foarte bune, cu un preşedinte foarte muncitor… Domnul Cîlea m-a impresionat la Tetoiu; nu mă aşteptam să fie aşa eficient. Nu credeam că poate organiza atât de bine, să fie atât de meticulos…
• V-am întrebat ce nu vă place. Dumneavoastră îmi spuneţi că vă place de domnul preşedinte…
Domnule, PSD e un partid viu, format din mulţi oameni valoroşi, iar relaţia mea cu ei e bună. Nu mai sunt discuţii, e o singură conducere. Nu sunt aripioare, relaţiile între Cîlea şi Vlădoiu sunt foarte bune. Vlădoiu e cel mai bun parlamentar de Vâlcea, din punctul meu de vedere. El şi Frâncu sunt cei mai buni parlamentari vâlceni.
• Ce nu vă place în politica vâlceană?
Vizavi de acuzele care se aduceau PSD până în 2004, eu mă aşteptam ca multe lucruri să se schimbe în bine iar oamenii puşi în funcţii de conducere în instituţii să fie altfel, dar nu toate situaţiile au fost fericite. Sunt directori puşi de putere cu care se colaborează foarte greu sau deloc. Banii din instituţii ar trebui folosiţi altfel… Sunt şi oameni puşi de Alianţă cu care am relaţii bune. Alaltăieri (13 martie – n.r.) am avut o discuţie cu domnul Buşe – şi cu ocazia asta îi doresc multă sănătate, până la urmă a apărut şi domnul Fundătureanu (lider de sindicat în RAJDP – n.r.) şi am certitudinea că la regie lucrurile se vor debloca şi că regia se va dezvolta în acest an. L-am văzut pe domnul Buşe mai hotărât şi deschis ca niciodată… Am avut şi o discuţie vizavi de Direcţia Copilului. Vrem să îmbunătăţim nivelul de trai al salariaţilor.
• Cine nu vă place din politica vâlceană?
Păi am spus cine-mi place din Parlament. Restul, nu ştiu dacă m-am întâlnit cu ei de când sunt parlamentari.
• Nici cu Rovana Plumb şi Mihail Popescu, parlamentari PSD?
Ne vedem în Delegaţia Permanentă.
• Spuneaţi mai devreme că Vlădoiu şi Frâncu sunt cei mai buni parlamentari vâlceni. Mai buni decât Rovana Plumb şi Mihail Popescu?
Nu mă luaţi cu chestii d-ăstea! Ce am eu cu doamna Rovana Plumb şi cu domnul senator Popescu? Sunt nişte parlamentari foarte buni.
• Am înţeles. Vreţi să fiţi parlamentar în 2008?
Până în 2008 mai e un an şi jumătate. Nu voi trăda mişcarea sindicală niciodată. Dar de unde şi până unde mă întrebaţi chestia asta? Cine v-a spus că vreau să fiu parlamentar?
• Surse din PSD spun că veţi fi pe liste pentru Parlament…
Nu am discutat niciodată despre asta în partid. Dar totuşi, cine v-a spus din partid chestia asta?
• Nu pot să vă spun. Domnul Cîlea ar merita să fie în fruntea listei pentru Camera Deputaţilor la anul?
Pentru cât munceşte şi pentru că are o imagine, e îndrituit să fie locul I pe liste la Camera Deputaţilor. E un punct de vedere al meu, nu s-a discutat în partid.
• Dacă PSD vă va propune un loc eligibil pe listele pentru Parlament, veţi fi de acord?
Probabil că în 2008 se va reînnoi protocolul dintre CNSLR şi PSD şi probabil că sindicatul va avea pe listele PSD pentru Parlament anumiţi reprezentanţi. Mai e un an şi jumătate până la alegeri, se pot schimba multe. Ceea ce pot promite e că nu voi trăda mişcarea sindicală.
• Sunteţi mulţumit de candidatura domnului Ion Matei la funcţia de primar al Râmnicului?
El a trecut prin toate filierele partidului – municipiu, Delegaţia Permanentă, Consiliul Judeţean, nu s-a înscris nimeni, toţi am fost de acord, trebuie să-l susţinem. Ca persoană, e un tip tânăr, bătăios şi îl susţin.
• Aţi cerut mai demult realizarea unui sondaj intern pentru Primăria Râmnicului…
Am fost printre cei care au cerut acel sondaj, având şi experienţa din 2004. S-a făcut sondajul şi Matei a ieşit cel mai bine plasat. A ieşit detaşat pe primul loc.
• Aşadar, îi daţi credit domnului Matei că va face un scor bun la anul…
Are şanse reale la primărie, cu toate că lupta va fi foarte dură cu actualul primar, care a făcut treabă.
• Şi dacă domnul Matei nu face treabă, o să vă asumaţi eşecul?
Nu cred că se va întâmpla, pentru că vor fi doar doi candidaţi foarte puternici. Gutău va fi foarte greu de bătut, dar e posibil orice. A nu se uita că Râmnicul e un oraş atipic.
• Domnul Ion Nicolae de la PNL nu are şanse?
Sincer, eu nu cred că el va fi candidatul PNL, ci altul, un om foarte puternic şi valoros, care dacă va candida, va avea un scor foarte bun. Din punctul meu de vedere, candidatul PNL la Primăria Râmnicului va fi domnul Emilian Frâncu. Un alt potenţial candidat, care ştie bine administraţie, este Zamfirescu de la PLD. Eu pe aceştia patru îi văd: Gutău, Matei, Frâncu şi Zamfirescu.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button