Gutău şi Cîlea pot deveni victime ale propriilor jocuri politice
• interviu cu fostul prefect de Vâlcea, Anuţa Handolescu
În 2004 a ieşit din politică şi implicit din PD, pentru a se dedica administraţiei publice locale. În 2009, după ce a fost prefect, subprefect şi inspector guvernamental, lasă şi administraţia pentru mediul privat. Nu se înrolează însă în politică, ci aşteaptă vremuri mai bune. Până atunci, Anuţa Handolescu face o analiză „la rece” a fenomenului politic, lăsându-ne să credem că oricând va putea să aibă, din nou, un cuvânt greu de spus în PD-L.
În urmă cu nu foarte mult timp, spuneaţi că vă mai gândiţi dacă intraţi în politică şi implicit, în PD-L. Nu v-aţi răzgândit?
Sunt o femeie care gândeşte mult şi bine. Şi adânc. Şi atunci, dacă aşa mi-am propus, gândirea mea se duce până la sfârşitul acestui an. În 2009 nu intru în politică.
Daţi-ne două motive pentru care nu o faceţi.
Bătălia din interiorul partidelor şi taberele care există în momentul de faţă pentru impunerea viitorilor lideri ai anului 2010. Al doilea motiv: bătălia din coaliţia PSD-PD-L. Ceea ce vedem că se întâmplă în momentul de faţă la nivelul miniştrilor, cu acuzaţii, comisii şi anchete dintr-o parte şi cealaltă, se va continua mai acut, cu acuzaţii la nivel local. Se va spune: OK, ministrul nostru a făcut asta, dar uite ce face primarul, preşedintele, vicepreşedintele de Consiliu Judeţean din partidul vostru. Şi atunci, nebunia se va duce în teritoriu. Şi nu pentru că se doreşte acuzarea unei părţi dintr-un partid, ci pentru că apariţia votului uninominal pentru preşedinţia CJ şi pentru alegerea parlamentarilor, adăugată votului tradiţional uninominal pentru primar, a făcut ca vârfurile partidelor politice de tipul birourilor permanente naţionale, să-şi piardă greutatea. Sunt oameni care timp de 15 ani, chiar dacă nu au fost preşedinţi de partid, au deţinut funcţii importante, de vicepreşedinţi, secretari executivi – oameni cu greutate, care s-au văzut acum în situaţia de a ajunge parlamentari susţinuţi de un primar, de un preşedinte de Consiliu Judeţean. Ei nu mai pot veni cu greutatea omului politic şi să-i spună preşedintelui CJ că trebuie să facă ceva anume, pentru că partidul îl susţine. Este clar că se doreşte schimbarea centrului de greutate iar liderii politici vechi nu vor să renunţe la putere. Puterea în interiorul partidelor este mult mai mare decât în administraţie: de acolo se pun miniştri şi secretari de stat… Ei bine, primarilor şi preşedinţilor de CJ li se va arăta pisica, în perioada următoare, pentru că acolo sunt banii. Preşedintele Băsescu spunea recent, imediat după demisia ministrului Ridzi, că vedem doar vârful aisbergului. Dacă vârful aisbergului e la nivel naţional, unde este restul acestuia? La nivel local. Dumneavoastră credeţi că presa centrală o să vă lase în pace pe voi cei din presa locală, care aţi înflorit în ultimii ani cu sprijin financiar din partea administraţiilor municipale şi judeţene? Bătălia se duce pe două paliere: bătălia politică şi bătălia marilor trusturi de presă. În teritoriu, trusturile de presă nu au reuşit să facă contracte. La momentul acesta este o foame atât de mare de bani în trusturi, încât vor trebui să vină în teritoriu. Şi atunci, primarii de municipii şi preşedinţii de consilii judeţene vor fi puşi în următoarea situaţie: ori sunt luaţi în peniţă de trusturile mari şi i-a luat dracu’, ori rad şapte contracte de pe plan local şi fac cu cel de la Bucureşti. Între o ameninţare a presei centrale şi a celei locale, te protejezi de presa centrală. Lucrul ăsta îl simte şi mediul politic de la nivel naţional şi eu cred că undeva la mijlocul lui septembrie, lupta se va duce în teritoriu.
La care dintre taberele din PD-L vă refereaţi, atunci când spuneaţi că acesta este unul dintre motivele neutralităţii dumneavoastră?
Organizaţiile judeţene nu sunt puse, cel puţin în acest moment, în situaţia de a alege, de exemplu, între aripa ministrului Blaga şi cea a lui Cezar Preda, Radu Berceanu şi Sorin Frunzăverde. Acum nu se pot identifica ramificaţii la nivel teritorial ale acestora; vor fi vizibile însă după alegerile prezidenţiale. (…) La această oră, în PD-L Vâlcea nu sunt tabere. Mircia Gutău a strâns foarte puternic frâiele şi le-a dat sarcini tuturor. Poate de frică sau din interes, nu există o zumzăială. În schimb, asist la o retragere a vechilor membri. Ei nu acceptă acest stil de lucru. Pediştii vechi sunt obişnuiţi să fie consultaţi, gâdilaţi, nu să li se spună: asta faci şi nu mişti în front.
Cine vine în locul lor?
Oamenii de la municipiu şi cei care sunt în deconcentrate. La ora asta, municipiul are capitalul uman, însă nu ştiu cât de bine este pregătit.
Să înţelegem că strategia asta nu este prea bună pentru partid…
Nu ştiu dacă este bună sau rea. Fiecare manager îşi găseşte propria strategie pentru a-şi atinge obiectivele. Eu, ca individ, nu sunt adeptul unui asemenea tip de strategie, dar şi prea multă democraţie într-un partid, la un moment dat dăunează. Poate că Partidul Democrat are nevoie de o astfel de strategie.
Păi dacă e aşa bună strategia asta, de ce nu intraţi acum în partid?
Din motive personale. Vreau o perioadă de pauză.
Credeţi că dacă aţi intra acum în PD-L, orice realizare politică aţi avea, aceasta ar fi anihilată?
Nici nu-mi doresc să fiu foarte mediatizată.
Meritul şi-l va asuma o singură persoană. Acesta e motivul?
Sigur că se va întâmpla aşa ceva. Dar nu acesta e motivul. Eu am anunţat că nu mă întorc în partid, înainte de schimbarea lui Dorel Jurcan.
Credeţi că o parte din restul aisbergului, despre care vorbeam mai devreme, se află şi la Vâlcea?
Da, cred că este. Bătălia între PSD şi PD-L nu se dă pe faţă, sau cel puţin nu puternic. Nu văd acuzaţii pe faţă… Ori, în politică tăcerea înseamnă pericol. S-ar putea să avem o bătălie cu dosare, reclamaţii, sesizări de servicii şi alte poveşti de genul acesta. După patru ani şi jumătate de administraţie, pot spune că judeţul Vâlcea, la acest capitol, stă extraordinar de bine. Ca să vă exemplific, vă voi povesti ceva ce nu am mai spus până acum. În iulie 2007, trei persoane din Vâlcea, împreună cu Mircea Geoană şi cu Dan Voiculescu, discutau la Clubul Diplomaţilor cum să o schimbe pe Anuţa Handolescu din funcţia de prefect. Atunci, PD-ul tocmai ieşise de la guvernare. Unul dintre cele trei personaje din Vâlcea, care nu are niciodată curajul să-ţi spună în faţă cât de prost de crede, ci cât de mult de apreciază, pregătise o serie de reclamaţii la adresa mea, pe care le prezenta acolo, spunând: ce ziceţi, este bine să dăm drumul la DNA, la DIICOT, DGA, pentru că am putea să o reclamăm pe asta, asta şi asta? Şi atunci, pentru că sunt femeie şi nu am făcut foarte mult rău unor reprezentanţi de seamă ai PSD, ci doar personajului care era lider sau dorea să fie lider – că nu mai ştiu dacă era preşedinte domnul Cîlea la momentul acela, s-a luat decizia să nu mi se dea încă drumul la plângeri la DNA şi în alte părţi. Mai mult decât atât, se duseseră şi cu un candidat la funcţia de prefect, al cărui nume nu vi-l pot da. Candidatul a ezitat, spunând că ar avea nişte probleme. În plus, PNL a spus că nu vrea prefect de la PSD. (…) Aşadar, aşteptaţi-vă la o luptă subterană. Mai există încă ceva: o încrengătură de legături de familie, relaţii, afaceri între politicieni. Nu o să spună nimeni: uite ce prost eşti tu, ci o să apeleze la soluţia dosarelor. Nu direct, ci prin intermediul liderilor de la Bucureşti, a canalelor media centrale aservite fie unei părţi, fie alteia.
Vreţi să spuneţi că atât Ion Cîlea, cât şi Mircia Gutău, vor fi victime ale acestui tip de luptă?
Pot fi şi victime ale anumitor jocuri. Gândiţi-vă la cazul Ana Maria Pătru şi Jurnalul Naţional şi este suficient. Ea a fost o victimă colaterală a luptei de la Bucureşti.
Credeţi că Mircia Gutău va atinge scorul de 40% la Vâlcea pentru Traian Băsescu?
Dacă va racola peste 50% din activul PNL, da. Dacă va racola, nu pe faţă, cotă parte din activul PSD, va obţine. Ca să-i racolezi, nu trebuie să le promiţi marea cu sarea. Trebuie să găseşti formula în a-i ajuta cu bani. Administraţiile locale îşi anunţă deja incapacitatea de plată a salariilor. Unde se duc primarii? La preşedinţii PSD şi PD-L. Care va reuşi să scoată hotărâri de guvern cu alocări de fonduri, acela va câştiga.
Îi vedeţi pe Cîlea şi Gutău, dincolo de dosariade, jignindu-se în această campanie pentru prezidenţiale?
Nu. Îl văd pe Mircia Gutău fiind extrem de ironic şi pe domnul Cîlea transmiţând scrisori deschise presei. La orice atac politic, domnul Cîlea răspunde cu scrisori deschise, scrise de un ziarist mai în vârstă decât dumneavoastră şi care este consilierul dânsului. (…) Trebuie să spun că miza alegerilor este mai mare pentru Gutău decât pentru Cîlea. Pentru Gutău, miza o reprezintă preşedinţia partidului şi după alegerile prezidenţiale.
Doar la atât se reduce miza?
Politic, da. Mircia Gutău va trebui să atace mai mult, probabil, decât domnul Cîlea.
Din ce în ce mai importanţi pentru Mircia Gutău par pesediştii transformaţi în ultima vreme în pedelişti…
Nu ştiu care sunt aceia, că nu an văzut niciunul în funcţii importante.
Anton Miţaru, Dumitru Stancu, Ion Tudor…
Eu cred că le trebuie pedelişti din teritoriu. Anton Miţaru este un foarte bun organizator, dar a pierdut legătura cu teritoriul, de când nu mai este preşedinte de Consiliu Judeţean. Acum, cerinţele primarilor şi nevoile comunităţilor sunt cu totul şi cu totul altele. Dumitru Stancu este bun în zona de sud, dar tătuci acolo sunt actualul deputat Mazilu şi senatorul Coca. Pe zona Drăgăşani este domnul Bleotu, care dacă mă iau după presă este aproape trecut la PD-L. Personal, nu cred că o va face.
Revenind la alegeri, cum credeţi că va reuşi conducerea PD-L să susţină financiar campania în teritoriu? Va putea municipiul să susţină şi teritoriul?
99% din banii din politică provin din donaţii. Din punct de vedere al managementului financiar, Gutău este obligat să se ocupe de susţinerea financiară, ca preşedinte de partid. Trebuie să convingă sponsorii.
Vorbiţi de banii contabilizaţi, în limitele impuse de Curtea de Conturi. Se ştie însă că aceştia nu sunt suficienţi. De unde vor veni ceilalţi? De la firmele mari, cele de construcţii?
Aici apare pericolului aisbergului.
Vedeţi pe cineva suficient de isteţ să speculeze chestia asta?
Da, dar nu în campanie, ci imediat după.
Vorbeaţi despre Ion Cîlea ca şi cum nu ar fi chiar uşă de biserică…
Hai să fim serioşi, eu nici despre mine nu pot spune că sunt uşă de biserică. Pentru fiecare dintre noi, politica este un mediu al compromisului. (…) Să vină un politician şi să spună că în toată viaţa lui şi-a luat doar un apartament şi munceşte pentru patrie, asta nu cred. Uite, pe mine mă doare un lucru: liderii importanţi, din toate partidele, care au simţit smântâna politică, au reuşit în acest an să demonstreze două lucruri: că femeia din politică este proastă, naivă şi coruptă şi că tinerii sunt exact la fel. Au închis uşa pentru aceste două categorii. Acesta era scopul. Marii mahări ai partidelor trăiesc sentimentul unei mezalianţe, ca între misogini. Şi acum vă răspund din nou la prima întrebare: vreţi să mă întorc în aşa ceva? Nu mă întorc într-un mediu misogin, dar nici nu renunţ la ideea că voi face politică.
Cine v-a dezamăgit cel mai mult în politică?
Doi oameni de la Bucureşti. Nu le dau numele, însă nu sunt nici preşedinte, nici premier.
Cum vedeţi PD-L în ianuarie 2010?
Cu preşedintele Traian Băsescu reales, chiar dacă judeţul Vâlcea nu face 40%. Eu le doresc, dar e foarte greu. Ca o paranteză, Traian Băsescu îşi va anunţa candidatura cu două zile înainte de campanie.
Şi în plan local?
Nu planul local va fi important. Vom vedea un nou guvern, asta dacă nu se întâmplă până atunci chestia asta. Cred că vom vedea un guvern minoritar cu susţinere parlamentară. Traian Băsescu nu se va mai implica în viaţa politică a PD-L, pentru că nu va mai avea nevoie de susţinere.
Vorbiţi mult despre politica naţională. Intenţionaţi să faceţi politică la Bucureşti?
Nu. În ultimele luni însă, m-am învârtit mult în mediul politic naţional şi m-am speriat. M-am crucit. Eu am marele avantaj că am cunoscut multă lume, rămânând în relaţii bune cu o grămadă de oameni. În aceste luni cât am stat la Bucureşti, mulţi au vrut să-mi răspundă politeţii din anii trecuţi, cu alte politeţuri. Am mâncat cu foarte multă lume şi toţi au fost deschişi în prezenţa mea. Asistând la discuţii, m-am speriat şi m-am gândit, din nou: ce mai caut eu aici?
Multă lume spune că, de fapt, nu vreţi să vă întoarceţi în PD-L din cauza lui Gutău. Se ştie că el v-a acuzat că i-aţi fi copt-o în urmă cu trei ani…
Să rămână cu convingerea asta! Eu nu o să mă apuc acum să mă disculp. Eu nu m-am dus cu nimeni în toaletă şi nici nu am primit pe nimeni în birou.
Octavian HERŢA