Administratie

Aproape 8 mii de hectare de teren arabil lăsate în paragină

Marin Cernătescu, directorul executiv al DADR Vâlcea, a anunţat că s-a încheiat procedura de inventariere a terenurilor arabile nefolosite de pe raza judeţului nostru, constatându-se că, în zona de sud, există o suprafaţă semnificativă necultivată. „În tot judeţul, este vorba despre 7.881 hectare, dintr-un total de 87.915”, a precizat Marin Cernătescu.  El mai spune că prima măsură pe care a luat-o după ce a auzit aceste veşti, absolut îngrijorătoare, a fost aceea de a le trasa ca sarcină tuturor inginerilor să le explice cu lux de amănunte tuturor fermierilor care sunt avantajele constituirii asociaţiilor de producători.

Italienii vor să facă agricultură performantă în sudul judeţului

„Am avut deja numeroase discuţii pe această temă şi cu primarii din zona agricolă a Vâlcii. De exemplu, domnul Ion Toma, primarul de la Laloşu, mi-a transmis că, în curând, va fi vizitat de un investitor italian, interesat să facă agricultură în sudul judeţului nostru. Vom fi invitaţi şi noi la acea întâlnire, ceea ce, după părerea mea, e un lucru foarte bun. Iarăşi, la Ghioroiu, un alt investitor italian era interesat să facă o plantaţie de nuci. Evident că astfel de iniţiative trebuie sprijinite. În ultima vreme, am observat că şi agricultorii vâlceni gândesc altfel, în sensul că şi-au dat seama că o agricultură performantă nu se poate face decât prin asocieri. Ei poate că nu au forţa financiară a celor veniţi din ţările occidentale, dar împreună, mai mulţi, pot să realizeze ceea ce-şi propun. Sper, în consecinţă, că în perioada imediat următoare vor fi înfiinţate multe asociaţii. Bineînţeles că, apoi, vor avea acces mult mai uşor la subvenţii şi alte beneficii. Dacă de exemplu o persoană are o vârstă de peste 60 de ani, aceasta se va putea bucura şi de o rentă viageră. Pe lângă contractul de asociere, cu cel care lucrează pământul, mai primeşte de la stat, de la un oficiu care se află pe lângă ADS, o rentă de 50 de euro pe an pentru că a dat pământul să se lucreze. În afară de asta, mai ia 400-800 de kilograme de grâu la hectar de la arendă”, a explicat şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Producţii impresionante la grâu şi porumb

Cât priveşte producţiile agricole din acest an, Marin Cernătescu a apreciat că 2009 este un an destul de bun pentru fermierii vâlceni. „La grâu, unde s-a încheiat recoltatul, sunt producţii de 3.315 kg/ha, ceea ce înseamnă cu 6 la sută mai mult decât se anticipa. Judeţele vecine n-au avut acelaşi noroc, probabil şi din cauza secetei pronunţate. La Vâlcea, aş mai adăuga, cu grâu, au fost cultivate în jur de 10.200 de hectare. La porumb, situaţia este şi mai bună, datorită precipitaţiilor căzute chiar în perioada optimă. Cred că vom avea cea mai bună producţie din ultimul deceniu, repet, nu pentru că am fi făcut noi nu ştiu ce lucruri extraordinare, ci datorită hazardului. Este posibil să obţinem 5.000 de kg boabe la hectar, poate chiar peste… Ar fi o satisfacţie imensă. În schimb, marea mea dezamăgire este că, la Vâlcea, se face monocultură. Se cultivă foarte puţină floarea soarelui, iar rapiţă deloc. La întâlnirea pe care am avut-o cu specialiştii din teritoriu, le-am pus câteva condiţii: să facă toate demersurile pentru atragerea în circuitul agricol a suprafeţelor nefolosite, lărgirea gamei de culturi, creşterea suprafeţelor de loturi seminciere şi chiar de hibridare autohtone şi mărirea suprafeţelor lucrate organizat. De acum, lunar, inginerii noştri trebuie să demonstreze că au făcut toate aceste lucruri. Dacă nu reuşesc să ne demonstreze că s-au făcut paşi, înseamnă că nu au făcut nimic în zona de care răspund şi este o situaţie destul de gravă pentru ei”, a avertizat directorul DADR.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button