Alte sporturi

Hercule din Bălceşti

AMBIŢIE / Originar din oraşul unde s-a născut Mitică Dragomir, luptătorul de greco-romane Ovidiu Cojocaru vrea să devină la fel de celebru precum şeful LPF

Deşi e originar din oraşul Bălceşti, pe care l-a făcut deja celebru Dumitru Dragomir, şeful Ligii Profesioniste de Fotbal, tânărul sportiv Ovidiu Cojocaru nu a optat deloc pentru sportul rege, ci dimpotrivă s-a îndreptat spre cele grele. Mai întâi a practicat halterele, iar de aproximativ trei ani a obţinut succese importante la lupte greco-romane.

A trecut cu succes de la haltere la lupte

Ovidiu Cojocaru s-a născut pe 1 mai 1991, în localitatea Bălceşti. Din clasa a V-a s-a mutat la Rm. Vâlcea, iar din clasa a VII-a a început să practice sportul de performanţă.

Mai întâi halterele, cu antrenorul Gheorghe Dinu, însă a trebuit să renunţe relativ repede, după o accidentare gravă la spate. „M-am vindecat aproape după doi ani, aşa că degeaba mă mai apucam de acest sport pentru că aş fi făcut-o practic de la zero. La haltere, la Campionatul Naţional, am smuls 50 de kilograme şi am aruncat 62, ieşind astfel pe locul 7 pe ţară”, îşi aduce aminte tânărul sportiv. Ulterior, din clasa a IX-a, adică de trei ani, s-a apucat de lupte greco-romane, sub îndrumarea profesorului Ilie Lupu la CSŞ-Chimia Rm. Vâlcea, iar acest sport îl practică şi în prezent. Cu destul succes, zicem noi.

Trei medalii de bronz într-un an

La doar 18 ani, Ovidiu Cojocaru – un sportiv de 1,76 metri şi o greutate care balansează în jurul a 96-97 de kilograme – a obţinut câteva rezultate notabile în competiţiile la care a participat. La loc de cinste se află cele trei medalii de bronz, două dintre acestea cucerite în 2008. Prima la finala Campionatului Naţional şcolar de cadeţi de la Tulcea, atunci când a concurat la categoria 100 kg., iar a doua la Cupa României de juniori, acolo unde s-a luptat la o categorie mai mică: 96 kg. A treia medalie de bronz a fost câştigată anul acesta, mai precis pe 27 martie, la Campionatul Naţional individual de juniori, la categoria 120 kg. „Această ultimă medalie de bronz pot să spun că reprezintă cel mai important rezultat al meu de până acum. Mai ales că am concurat şi la o greutate superioară, în finală adversarul meu având cu 35 de kilograme mai mult decât mine”, a spus elevul lui Ilie Lupu.
Pentru că este un sportiv talentat, Ovidiu Cojocaru a fost selecţionat deja la Centrul Olimpic de cadeţi de la Piatra Neamţ, unde în 2008 s-a pregătit pentru o perioadă de 30 de zile, sub îndrumarea maeştrilor Ştefan Rusu şi Ion Butucaru. Nu poate fi trecută cu vederea nici selecţia la Centrul Olimpic de juniori, atâta timp cât vâlceanul era doar cadet. Din toamnă, sportivul de la CSŞ-Chimia va începe din nou antrenamentele alături de Centrul Olimpic de juniori de la Piteşti.

„Determinarea şi munca asiduă m-au făcut să reuşesc”

Chiar dacă a obţinut rezultate bune la cele câteva competiţii la care a participat, Ovidiu Cojocaru rămâne un băiat modest şi spune că doar prin determinare şi muncă poate să ajungă mai sus decât atât. „Personal, nu mă consider un luptător foarte bun, aşa cum îi văd pe alţii, care, cum se spune, parcă sunt făcuţi pentru acest sport. Pe mine, doar determinarea şi munca asiduă m-au făcut să reuşesc. Am avut şi norocul de a avea un antrenor foarte bun lângă mine, pe maestrul Ilie Lupu, care încearcă să mă înveţe tot mai multe lucruri, deoarece a văzut că am potenţial, şi sunt foarte muncitor. De fapt, de acest aspect se ţine cont cam peste tot: să munceşti foarte mult şi să faci sacrificii. Numai astfel se poate face sport de performanţă. Sper şi eu să particip, în viitor, la Europene şi Mondiale, de unde să mă întorc acasă – de ce nu? – chiar cu vreo medalie”, a precizat Cojocaru.

Cu gândul la primul titlu de campion naţional

Hercule din Bălceşti ar putea avea şansa în acest an de a deveni pentru prima oară campion naţional la juniori, dar depinde şi la ce categorie va participa Alin Alexucă, un sportiv extrem de valoros, care are dublă legitimare, la CS Focşani şi CS Dinamo. „Oricât m-aş antrena nu cred că pot să-l bat. Nici eu şi nimeni din ţară!”, spune vâlceanul Ovidiu Cojocaru.
Chiar dacă un eventual transfer la un club mai puternic din ţară l-ar putea ajuta în carieră, elevul lui Ilie Lupu încă nu se gândeşte să părăsească Vâlcea. „Mă înţeleg foarte bine cu doamna director Mihaela Truşcă, cu domnul antrenor Ilie Lupu, cu maestrul Cornel Lupu, cel care de fiecare dată când am avut concursuri importante a intrat cu mine pe saltea să mă pregătească. Mă simt foarte bine aici la Vâlcea, la CSŞ-Chimia, iar atâta timp cât mă voi duce şi la lotul olimpic de cadeţi de la Piteşti, chiar nu mai îmi trebuie altceva. Şi financiar situaţia se prezintă mulţumitor, pentru că oricum se ştie cum sunt văzute luptele greco-romane în ţară. Fondurile alocate sunt foarte mici. Până la urmă însă nu banii contează, aceştia vin şi se duc, contează performanţa, care rămâne acolo scrisă, pe diplome, prin medalii, prin cupe”, a mărturisit Cojocaru.

Două săptămâni de vacanţă la Bălceşti

Sportivul vâlcean şi-a stabilit deja planurile pentru această vară, în care va beneficia şi de o binemeritată vacanţă, dar spune şi că va încerca să se menţină mereu într-o formă sportivă optimă. „După ce voi termina cu înscrierea la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport de la Piteşti, voi pleca şi eu acasă, la părinţii mei, la Bălceşti, acolo unde voi sta probabil vreo două săptămâni. După aceea mă voi întoarce la Rm. Vâlcea şi îmi voi relua antrenamentele. Voi efectua câte două şedinţe de pregătire pe zi. Dimineaţa voi face forţă, iar după-amiaza voi lucra partea de pregătire specifică”, afirmă Cojocaru.

Maestrul Ilie Lupu îşi apreciază ucenicul

„Ovidiu Cojocaru este un sportiv de nota 10, dar şi un elev excepţional. Mă bazez foarte mult pe el pentru viitor, sunt sigur că va obţine rezultate şi mai bune, pentru că eu consider că e mai talentat decât Bogdan Popa”, s-a exprimat antrenorul Ilie Lupu, cel căruia Ovidiu Cojocaru i se adresează cu apelativul „Maestrul”. Chiar dacă sportul reprezintă principala pasiune, Hercule din Bălceşti spune că îi place foarte mult să călătorească, dar şi să asculte muzică (de la house, hip-hop şi până la rock alternativ, precum şi tot ceea ce ţine de muzica bună, de muzica veche, din anii ’50-’60 şi până în ’85-’90).
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button