Acasă Editorial Hai România!

Hai România!

55
0

Naţionala condusă de Răzvan Lucescu a debutat cu dreptul în Lituania obţinând o victorie dătătoare de speranţe pentru viitor. Toată suflarea fotbalistică din ţară a aşteptat să vadă noua faţă a naţionalei de fotbal a României. Şi a avut ce vedea: o echipă scurtă, disciplinată, harnică, cu jucători capabili să facă presing tot meciul (sau atât cât au rezistat, până au fost schimbaţi), cu un sistem de joc modern (4-4-2 curat), cu schimbări post pe post, cu jucători surpriză în primul unsprezece, adică Apostol, Mara, Dănciulescu, dar şi cu jucători surpriză lăsaţi în afara lotului de 18 (Florin Costea în primul rând). Explicaţiile lui Răzvan: „Am nevoie de jucători care să facă ambele faze ale jocului, nu doar pe cea de atac”.

Şi, faţă de această afirmaţie, mai avem o observaţie de făcut: parcă nu s-a prea văzut lipsa lui Mutu, parcă echipa nu mai este „Mutu dependentă” şi lucrul acesta nu poate fi decât îmbucurător.
Dar lucrul cel mai important este că s-au deschis  porţile naţionalei pentru toţi fotbaliştii foarte buni şi în formă, atât din ţară cât şi din străinătate. Epoca „Cociş – Codrea” este pe cale de dispariţie, au apărut la mijlocul terenului jucători tehnici şi rapizi care pot să aducă uşor mingea în faţă pentru cele două vârfuri de atac.

Orice antrenor are nevoie la debut de un rezultat bun pentru a putea construi în linişte. Răzvan Lucescu a avut sâmbătă parte de aşa ceva, iar noi românii am reuşit să ne luăm şi o binemeritată revanşă faţă de acel dureros 0–3 cu Lituania din toamnă, de la Cluj. Ce bine ar fi fost poate dacă schimbarea de pe banca tehnică a naţionalei s-ar fi făcut după acel meci…!

Revenind la fotbalul vâlcean, să salutăm „eventul” echipei Ghecon Lăpuşata şi să-i urăm din tot sufletul succes în barajul pentru promovare în Liga a III-a cu campioana judeţului Olt, baraj ce se va desfăşura la Piteşti pe stadionul lui Internaţional. Să salutăm de asemenea performanţa nou promovatelor în Liga a IV-a: FC Băbeni, Voinţa Orleşti, Flacăra 2005 Horezu (aşteptam încă finalul în seria a IV-a unde se luptă la baionetă Juventus Roeşti cu Olteţul Alunu) şi le urăm viaţă lungă în Liga a IV-a (sau mai sus!).
Salutăm şi comportarea meritorie a juniorilor republicani A ai CSM-ului vâlcean la Iaşi, acolo unde au reuşit o victorie (mare surpriză!) cu echipa organizatoare Poli Iaşi, dar din păcate şi o înfrângere cu FCM Bacău în urma căreia au obţinut doar locul II în grupa lor şi nu au putut juca finala. Felicitări Viorel Ciofîcă, felicitări copii şi vă aşteptăm pe toţi în fotbalul mare în următorii ani!
Prof. Dan SĂRARU