Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Ancheta

Un nou tun, care nu miroase a parfum

În acest moment, transportul de cărbune de la EM Berbeşti la Râmnicu Vâlcea este asigurat de compania CFR şi de SC SERVTRANS INVEST SA. Potrivit unor informaţii pe care le-am primit zile trecute, prima asigură zilnic o cantitate de 2.700 de tone, iar cea de-a două, în care asociate apar şi două firme cu sediul la Luxemburg, transportă peste 4.000 de tone. Obiectul contractului cu SERVTRANS INVEST SA, care are o valoare cuprinsă între 21.768.000 şi 36.280.000 RON (fără TVA), îl reprezintă transportul de cărbune din două loturi: Berbeşti – Antestaţie CF CET Govora, pentru o cantitate estimată de minim 600.000 tone şi maxim 1.000.000 tone şi Alunu-Antestaţie CF CET Govora, pentru o cantitate stabilită între aceleaşi limite. Mergând pe un calcul bazat pe cifrele minime, adică având în vedere cantitatea de 1.200.000 tone, la un preţ de 18,14 RON / t pe calea ferată, rezultă un cost de 21.768.000 lei.

Asta înseamnă cu 4.368.000 lei mai mult decât ar costa pe cale auto. Însă, nu aceasta ar fi tragedia. O posibilă explicaţie ar putea fi aceea că, astfel, sunt protejate drumurile, deşi un contraargument pe această temă este oferit de prevederile HG nr. 1373/2008 privind reglementarea furnizării şi transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din România, care obligă firmele de profil să nu depăşească o anumită cantitate transportată şi introduce sancţiuni severe în caz contrar. Partea şi mai proastă a lucrurilor este că această firmă privată a primit pe tavă o afacere profitabilă care nu a costat-o mai nimic şi din care judeţul Vâlcea nu câştigă mare lucru, ba din contră. SERVTRANS INVEST SA a preluat în administrare, după încheierea contractului, toate locomotivele care asigurau transportul şi chiar şi calea ferată, ce aparţineau judeţului Vâlcea. Practic, societatea SERVTRANS INVEST SA a venit în judeţul nostru să dea un tun, „înarmată” doar cu hârtii şi câţiva şefi, zecile de muncitori care fac munca de jos fiind preluaţi în condiţii discutabile de la depozitul din Râmnic. Mai mult decât atât, există numeroase semnale cum că acestora nu li s-ar respecta drepturile, deşi s-a încheiat o convenţie în acest sens. Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, a anunţat zilele trecute că se va interesa în legătură cu cele întâmplate, urmând ca apoi să măsuri pentru ca lucrurile să revină la normal.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button