Primarul Râmnicului dă şah-mat CJ în negocierea fuziunii Apavil-Acvarim
• Cîlea este nemulţumit că subalternul său, pedelistul Bulacu, este de partea Primăriei Râmnicului
Fuziunea Apavil-Acvarim pare din nou credibilă, după ce reprezentanţii tuturor instituţiilor implicate s-au întâlnit la finele săptămânii trecute în vederea găsirii unei soluţii de compromis. După ce în ultimele luni a anunţat în mai multe rânduri că din punctul său de vedere fuziunea nu mai este posibilă, primarul Râmnicului, Mircia Gutău a propus Consiliului Judeţean o nouă variantă de lucru. Conştient că fără aderarea Râmnicului la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, fuziunea este compromisă, edilul s-a comportat asemenea unui jucător de şah: a forţat mâna preşedintelui CJ, propunând ca municipiul să aibă 50% din acţiunile viitorului operator de apă.
Lui Ion Cîlea nu i-a picat prea bine această variantă, însă a anunţat că este nevoit să accepte condiţiile puse de Gutău pentru a nu fi pierdute fondurile Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, Gutău pare să fi câştigat partida cu Consiliul Judeţean, impunându-şi punctul de vedere în negocierile cu conducerea acestei instituţii. Ion Cîlea este nemulţumit de faptul că Romulus Bulacu, vicepreşedintele democrat-liberal al CJ, prezent şi el la discuţii, a ţinut partea Primăriei Râmnicului. Cîlea crede că nu este normal că un subaltern al său, care ar trebui să reprezinte interesele instituţiei al cărei vicepreşedinte este, să se situeze pe o poziţie contrară acestora.
La sfârşitul săptămânii trecute, la sediul CJ a avut loc o întâlnire de lucru în vederea clarificării ultimelor probleme legate de fuziunea celor doi operatori de apă, Apavil şi Acvarim, în vederea absorbţiei de fonduri europene. La întâlnire au participat reprezentanţii Organismului Intermediar POS Mediu 4 S-V Oltenia, din cadrul Ministerului Mediului, primarul Mircia Gutău, conducerea CJ, Apavil, Acvarim şi ADI, precum şi delegaţii firmei austriece de consultanţă ILF Dahlem.
Astfel, s-a dorit definitivarea cadrului instituţional potrivit cerinţelor Programului Operaţional Sectorial Mediu, care presupune acordul localităţilor vâlcene pentru asociere, ca membri ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare, constituirea ADI, înfiinţarea operatorului regional, încheierea contractului de delegare a serviciilor şi crearea unităţii de implementare a proiectelor. De asemenea, a fost făcută o analiză a listei de investiţii prioritare în domeniul apei şi apei uzate, care însumează 99,8 milioane euro. Un accent deosebit a fost pus pe evitarea situaţiilor de dublă finanţare, în special prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, măsura 3.2.2.
Până la această oră, 37 de localităţi au adoptat hotărâri ale consiliilor locale privind asocierea în vederea înfiinţării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea, statutul şi actul constitutiv al acesteia. Cea mai importantă problemă rămasă în discuţie este cea a aderării municipiului Rm. Vâlcea la ADI, care o implică şi pe aceea a fuziunii. Mircia Gutău a condiţionat rezolvarea acestei chestiuni prin deţinerea de către municipiul Rm. Vâlcea a 50% din acţiuni, urmând ca cealaltă jumătate să fie preluate de CJ şi cele 37 localităţi. Edilul a mai argumentat că deciziile importante vor trebui luate prin acordul ambilor acţionari. Deşi nu este de acord cu condiţiile puse de Gutău, Cîlea a anunţat în cadrul unei şedinţe operative a CJ că ar putea ceda „în beneficiul locuitorilor judeţului Vâlcea”. „Astfel, noi încălcăm legea, pentru că municipiul ar avea majoritatea în Consiliul de Administraţie. Dându-mi seama de importanţa intrării municipiului în ADI, am dispus aparatului de specialitate din CJ să facă o analiză asupra posibilităţii de acceptare a propunerii domnului Mircia Gutău. Putem trece peste orgolii şi putem adopta, pe baza propunerilor, cea mai inteligentă soluţie”, a spus Ion Cîlea, preşedinte al CJ Vâlcea, în cadrul şedinţei operative de la începutul acestei săptămâni. Acesta şi-a exprimat şi nemulţumirile vizavi de ritmul lent cu care firma austriacă de consultanţă îşi face treaba, dând exemplul realizării traducerii masterplanului din română în engleză şi al studiului de fezabilitate. „Ritmul de realizare a studiului de fezabilitate este nesatisfăcător. Trebuie să punem presiune pe această firmă. Le-am dat mură în gură şi nu mai trebuie decât să aibă chef de lucru”, a mai spus Cîlea.
Octavian HERŢA