PSD nu poate pune pe oricine în locul lui Şindilaru
PSD are o mare problemă în ceea ce priveşte desemnarea persoanei care urmează să ocupe funcţia de director al Agenţiei Naţionale Apele Române – DA Olt. În primul rând, pentru că foarte mulţi social-democraţi sunt interesaţi de acest post şi doar unul va fi pe deplin mulţumit într-un final. În al doilea rând, din cauza faptului că cel care va ieşi învingător din această competiţie trebuie să aibă calităţi măcar pe jumătatea celor arătate de-a lungul ultimilor doi ani de actualul director, liberalul Tudor Şindilaru.
Cel mai bun director din istoria DA Olt
Ori, în condiţiile în care, în cele din urmă, această tentantă funcţie îi va fi pusă pe tavă lui Ion Matei, liderul PSD Râmnicu Vâlcea, este clar că social-democraţii se vor compromite total. Direcţia Apelor Olt este o instituţie grea, în care nu oricine face faţă nenumăratelor probleme cu care adesea se confruntă. Iar cum Matei am văzut cât de „bine” se pricepe la organizare, cu ocazia campaniilor electorale din 2008, evident că nu puţine sunt motivele noastre de îngrijorare. În plus, reamintim că acest personaj de baladă ţine în bătătură şi o balastieră, care din noiembrie nu mai are autorizaţie de funcţionare. Nu putem să nu ne întrebăm dacă nu cumva acest lucru are vreo legătură cu pasiunea făcută de Matei pentru postul de director al DA Olt. În fine, până la urmă, problema de fond este că PSD nu pare dispus să promoveze în conducerea acestei instituţii un om competent. Tot poporeanul ştie că Şindilaru a făcut minuni în instituţie, deci vă daţi seama cum va pica Ion Matei, dacă îi va urma pe post. Ovidiu Nicolescu, unul dintre cei mai buni profesori de management din România, îi dedica acestuia o carte de specialitate menţionând „Domnului Director Inginer Tudor Şindilaru, cu deosebită preţuire, pentru deschiderea faţă de managementul profesionist şi pentru aplicarea lui la DA Olt, cu realizări de excepţie”. Ce ar putea spune despre baroneţul Ion Matei nici nu vrem să ne imaginăm.
De ce a devenit tentantă această instituţie?
Direcţia Apelor Olt a devenit tentantă, cum sugeram, tocmai datorită managementului introdus de Tudor Şindilaru. Instituţia şi-a schimbat imaginea şi la propriu, şi la figurat. În acest moment, fiecare birou, fiecare grup social şi cotlon din sediu arată impecabil. În spate, a fost lăsată o imagine deplorabilă, desprinsă parcă din filmele de groază. Pentru această schimbare, s-au cheltuit doar 20 de miliarde de lei. Nu mai punem la socoteală faptul că, în mandatul lui Şindilaru, s-a mai câştigat un etaj, al şaselea, fără un efort financiar suplimentar. La mansardă, au fost amenajate o sală de şedinţe de nivel guvernamental, un bufet, astfel încât angajaţii să nu mai fie nevoiţi să părăsească instituţia pentru a lua masa, dar şi câteva spaţii de cazare pentru vizitatorii importanţi din afară sau delegaţii veniţi din alte judeţe. Instituţia nu pare să fi fost afectată nici de criza mondială. Asta pentru că a fost gândit un nou circuit al documentelor, profesionist, după modelul unităţilor din Germania. De asemenea, o dată cu accederea lui Şindilaru pe post, au fost oprite toate cheltuielile inutile sau care nu erau imediat necesare.
Încasări cu 30 la sută mai mari
Încasările au crescut cu 30 la sută. Există numeroase informaţii potrivit cărora, DA Olt ar avea de încasat în prezent circa 65 de miliarde şi facturi de plată în valoare de doar 13 miliarde lei vechi, ceea ce înseamnă că bugetul statului este alimentat corespunzător pentru investiţiile necesare în bazinele hidrografice de pe Olt. Organizarea excelentă a reprezentat unul dintre motivele pentru care salariile şi primele au fost acordate întotdeauna la timp angajaţilor. Procesul de modernizare a instituţiei a vizat şi laboratorul de analize a apei (al doilea ca dimensiune şi competenţă din întreaga ţară), subsolul, care nu se putea utiliza, întregul sistem de evacuare în caz de incendiu, curtea interioară, sistemul de supraveghere, iluminatul şi multe altele.
Cel mai important proiect vizează renaturarea râului Olăneşti
În paralel, s-a lucrat şi pe marginea îmbunătăţirii relaţiilor cu clienţii şi autorităţile din cele şase judeţe în care DA Olt poartă răspunderi. Strategia lui Şindilaru a dat roade, recent instituţia reuşind să urce în topul celor mai bine mediatizate direcţii din ţară. Tot în mandatul actualului director, s-a extins colaborarea cu firmele şi instituţiile din străinătate. De altfel, în momentul de faţă, în parteneriat cu mai multe structuri europene, se află în derulare un proiect de renaturare a râului Olăneşti. Lunea viitoare, belgienii implicaţi în proiect vor veni în vizită la Râmnicu Vâlcea, tocmai pentru a prezenta în detaliu planul de acţiune în acest sens. Ideea proiectului îi aparţine tot directorului Tudor Şindilaru, care a sesizat foarte bine faptul că astfel de iniţiative sunt agreate de Uniunea Europeană. Renaturarea râului Olăneşti pe o lungime de aproximativ 2 kilometri presupune aducerea cursului de apă într-un stadiu apropiat de cel iniţial, nesufocat de betoane, care, între noi fie vorba, reprezintă specialitatea lui Ion Matei. Presupune, totodată, refacerea biosistemului de pe râu. După cum se ştie, în ultimii 20 de ani, nenumărate specii de peşti şi păsări au dispărut din zonă tocmai datorită intervenţiei brutale a omului, care a încorsetat cu ciment cursul Olăneştiului. Proiectul vizează, printre altele, amenajarea unor parcuri după un model preluat tot din Occident. Compania multinaţională SORESMA s-a declarat încântată că are ocazia de a materializa, împreună cu Direcţia Apelor Olt, un proiect inedit pentru România. De aceea, reprezentanţii acestei companii s-au angajat să obţină singuri fondurile necesare întocmirii studiului de fezabilitate.
Am dat publicităţii toate aceste detalii nu din dorinţa de a încerca să-l protejăm pe Tudor Şindilaru, care oricum urmează să se pensioneze, ci doar pentru a arăta cât de indiferenţi sunt unii lideri PSD faţă de soarta unei instituţii în care se simte nevoia unui manager adevărat.
Eduard Dulăcioiu