Februarie, luna emoţiilor pentru arbitri
TESTE / Cavalerii fluierului de Liga I vor susţine probele fizice şi teoretice în Antalya, iar cei de Liga a II-a şi a III-a, la Bucureşti şi Mediaş
De două ori pe an, înaintea turului şi a returului, arbitrii de fotbal din ţara noastră sunt nevoiţi să susţină anumite teste fizice şi teoretice. Regula nu se aplică doar la Liga I, ci la toate nivelurile. Diferenţa constă doar în locaţia aleasă pentru fiecare eşalon în parte. A devenit deja o obişnuinţă ca stagiul de pregătire de iarnă al cavalerilor fluierului din ţara noastră de pe prima scenă fotbalistică din ţară să se desfăşoare în Turcia. Nici în acest an Comisia Centrală a Arbitrilor, condusă de Gheorghe Constantin, nu a făcut excepţie de la regulă, ci a convocat lotul A în Antalya, în staţiunea Lara. Acolo se vor afla în perioada 15 – 22 februarie şi vâlcenii Augustus Constantin, Dan Berbecaru, Adrian Comănescu, Daniel Demetrescu şi Florin Păunescu.
Mai puţin norocoşi vor fi arbitrii vâlceni de Liga a II şi a III-a care, în cazul în care nu optează pentru „vacanţa în interes de serviciu” din Antalya, deplasare pe care doritorii o vor face contra-cost, vor fi nevoiţi să susţină testele fizice şi teoretice la Mediaş. Pe lângă cei din judeţul nostru, vor fi testaţi în zilele de 7 şi 8 februarie, la Mediaş, şi „fluieraşii” din Alba, Arad, Bihor, Bistriţa Năsăud, Braşov, Caraş Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Satu Mare, Sălaj, Sibiu şi Timişoara. Ceilalţi „cavaleri ai fluierului” din ţară vor merge pentru testări la Bucureşti în zilele de 13 şi 14 februarie.
BAREMURI
Pentru ca arbitrii să oficieze meciuri în returul campionatului, pe lângă un examen teoretic care va trebui promovat, mai au de îndeplinit şi anumite baremuri fizice. Cei de Liga I au un regim special, însă pentru arbitrii din loturile divizionare B şi C, lucrurile sunt clare. Pentru „centrali”, testul Cooper constă în 12 minute de alergare pe o distanţă de minim 2800 de metri, după care va urma proba de viteză. Pe 50 de metri, „fluieraşii” vor trebui să scoată maxim 7,2 secunde, iar la 200 de metri, maxim 30 de secunde. Pentru „asistenţi”, testarea diferă puţin, în sensul că testul Cooper va însemna 8 minute de alergare pe o distanţă de 2000 de metri, iar proba de 200 de metri este exclusă.
Fetele care fac parte din loturile A şi B şi arbitrează la nivelul campionatelor de fotbal feminin au baremuri ceva mai lejere. Cele care arbitrează la centru au de parcurs o distanţă de 2400 metri în 12 minute, iar pentru proba de viteză, pe 50 de metri, nu pot depăşi 9 secunde, în timp ce la proba de 200 de metri au, ca timp, doar 40 de secunde. Pentru cele care oficiază la tuşă, testul fizic costă în 1600 metri alergare în 8 minute, în timp ce, la viteză, pe 50 de metri, au de scos un timp de 9 secunde. Testele sunt ceva mai aspre pentru fete atunci când vine vorba ca acestea să oficieze meciurile de bărbaţi. În 8 minute ele vor trebui să alerge 1750 de metri, iar la proba de viteză, pe 50 de metri au de scos un timp de maxim 8,3 secunde.
Nici arbitrii de Judeţ nu scapă de teste
Înainte de începerea campionatului vor susţine testele şi arbitrii vâlceni ce oficiază la nivelul Ligii a IV-a şi a V-a. Comisia Judeţeană de Arbitri din cadrul AJF Vâlcea, condusă de Viorel Neacşu şi Grigore Tomoiagă, şi-a reluat deja activitatea săptămâna trecută, mai exact pe 22 ianuarie.
Nicolae CIUCESCU