Primarul din Bălceşti este convins că 2009 va fi anul veştilor bune pentru comunitatea sa
Misiunea primarului Ion Curelaru de a transforma Bălceştiul într-un oraş european este destul de dificilă având în vedere că toţi cei care au condus această localitate în ultimii 19 ani nu şi-au luat deloc rolul în serios, ba din contră, au tratat cu indiferenţă problemele comunităţii. Social-democratul a luat-o practic de la zero, în iunie 2008, când a câştigat fotoliul de primar, dar speră să-şi onoreze toate promisiunile, convins că bunele sale intenţii faţă de cei care l-au votat, dorinţa de a face cât mai multe pentru semenii săi şi spiritul gospodăresc sunt argumentele suficient de puternice în acest sens.
În prima parte a anului viitor, începe asfaltarea drumurilor spre Poeni şi Preoteşti
După şase luni de mandat, Ion Curelaru vorbeşte la trecut despre unele dintre proiectele sale, pe care le-a materializat pe măsură ce a obţinut finanţare, însă, este conştient că greul abia acum începe. „Parcurgem paşi nu foarte mari, dar importanţi.
În acest moment, de exemplu, ne zbatem să asfaltăm drumul spre Poeni, pe o lungime de 3,4 kilometri. A avut loc licitaţia, iar acum aşteptăm ca timpul să permită constructorului să înceapă lucrarea. Zilele trecute, s-a semnat contractul şi pentru asfaltarea principalei căi de acces spre Preoteşti, pe o lungime de 12,6 kilometri. În curând, va fi demarată şi execuţia lucrărilor de reabilitare, modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare, cuprinzând, evident, şi staţia de epurare. Materializarea primei faze a proiectului presupune un efort financiar de circa 1,2 milioane de euro, iar termenul final pe care l-am fixat este primăvara anului 2009. În prezent, la Bălceşti, există apă la robinet doar la câteva blocuri din centru, pe străzile laterale ale oraşului, practic, reţelele fiind mai mult de formă”, informează primarul Ion Curelaru. El a explicat că, deşi în satele Otetelişu, Goruneşti, Irimeşti, Beneşti şi Cîrlogani reţeaua este parţial introdusă, ar dori şi aici câteva intervenţii, dar nu înainte însă de a rezolva problema alimentării cu apă în centrul oraşului. Un alt obiectiv aflat în lista de priorităţi a social-democratului vizează extinderea reţelei de gaze, în prima parte a anului viitor.
Sala de sport va fi terminată până în vară
După cum s-a angajat în urmă cu câteva săptămâni, primarul din Bălceşti a reuşit să demareze şi lucrările la sala de sport. Aceasta va avea peste 150 de locuri şi va deservi atât elevilor, cât şi tinerilor care au terminat liceul dar sunt dornici să se specializeze într-una dintre ramurile sportive. Lucrările au fost demarate acum două săptămâni şi avansează cu rapiditate, în vara anului 2009 fiind programată inaugurarea. În legătură cu staţia de colectare şi selectare a deşeurilor, primarul Curelaru a precizat că „rampa şi celelalte amenajări, inclusiv garajul pentru maşini, au fost finalizate, dar este aşteptată luna ianuarie pentru ca acest serviciu să devină funcţional” întrucât „mai sunt de pus la punct câteva elemente ce ţin de organizare”. Întrebat ce şi-ar dori de la Moş Crăciun, Ion Curelaru a răspuns, zâmbind: „Bineînţeles că aş vrea cât mai multe fonduri, pentru ca toate ideile şi proiectele mele să poată fi realizate în timp util. Îmi doresc, de asemenea, ca domnul Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean, să fie şi în viitor la fel de ataşat de comunitatea din Bălceşti şi să ne ofere sprijin de fiecare dată când avem nevoie. Dar, pentru că tot am abordat şi această temă, aş mai vrea să vă spun că, din toată sărăcia, Primăria Bălceşti a reuşit să facă o foarte frumoasă acţiune cu ocazia sărbătorilor de iarnă, oferind preşcolarilor şi elevilor din localitate în jur de 800 de pachete cu dulciuri, fructe, sucuri şi alte produse care pe ei îi încântă”.
Mazilu şi Coca au promis sprijin pentru modernizarea stadionului, grădiniţei şi Palatului Copiilor
Nu în ultimul rând, primarul Curelaru spune că şi-ar dori ca parlamentarii PSD de Bălceşti, senatorul Laurenţiu Coca şi deputatul Dan Mazilu, să facă „front comun cu primarii din sudul judeţului şi să le demonstreze locuitorilor din zonă că au ales cum nu se putea mai bine la finele lunii noiembrie”. „Nu mă îndoiesc de ei şi am toată încrederea că ne vor reprezenta cu cinste. De altfel, vreau să vă spun că, la câteva zile după ce s-au anunţat rezultatele alegerilor, amândoi au venit la Bălceşti şi ne-au promis că ne vor ajuta să schimbăm faţa stadionului, a grădiniţei şi a Palatului Copiilor, care la ora actuală arată jalnic. Eu, în general, sunt optimist şi obişnuit să gândesc pozitiv. De aceea, mă număr printre persoanele care nu cred în previziunile apocaliptice ale analiştilor economici. În contradicţie cu ceea ce spun toţi aceştia, eu cred că 2009 va fi atât pentru Bălceşti, cât şi pentru alte localităţi vâlcene, un an al veştilor bune. Sunt ferm convins cã dacã nu ne gândim la cele rele ºi mai ºi muncim, nu avem de ce sã ne facem griji”, a mai adãugat încrezãtor alesul social-democrat.
Eduard Dulãcioiu